Terence Trent DarbyTerence Trent Howard zag het levenslicht in 1962 (15 maart) in New York City. In de jaren ’80 was de man als militair gekazerneerd in Duitsland waar hij zich op een bepaald ogenblik aansloot bij een lokale groep genaamd “The Touch”. Omdat hij zingen veel leuker vond dan met ‘geweertjes spelen’ verliet de man het leger en verhuisde hij naar Londen waar hij meteen begon met het opnemen van demo’s.

Hij had blijkbaar zijn huiswerk goed gemaakt in zijn periode bij “The Touch” want zijn demo’s vielen in de smaak van “CBS Records” die hem prompt een contract aanboden. Bij CBS Records werken blijkbaar mensen met kennis van zaken, temeer omdat Terence Trent D’Arby’s debuutsingle, “If you let me stay”, meteen een dikke hit werd over heel Europa.

In 1987 volgde dan het eerste album “Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby”. Terence Trent was duidelijk niet op zijn mond gevallen en bescheidenheid was hem blijkbaar ook vreemd. In de vele interviews die hij gaf, vertelde hij aan iedereen die het wilde horen dat dit album beter was dan “Sgt. Pepper’s” van de “Beatles”. Als je zoiets verkondigd in het Verenigd koninkrijk, blijft ‘publiciteit’ natuurlijk niet lang uit. Mede dankzij deze publiciteit werden de singles  “Wishing wel”,” Dance little sister” en” Sign your name” waarvan u hier de videoclip kan bekijken, grote hits. Er volgde nog een 2de album, maar dat werd al minder enthousiast onthaald. Terence Trent blijft actief in de muziek, maar zingt intussen een toontje lager. Soms treedt hij op als plaatsvervangend voorman van INXS en/of speelt hij rolletjes in Amerikaanse miniseries. In 2001 dan besluit hij dan zijn naam te veranderen naar Sananda Maitreya en brengt hij opnieuw albums uit, maar echt hits scoren doet hij niet meer, tenzij dan in Italië, waar hij momenteel woont. Wie weet horen we hem ooit nog terug in onze hitparades, maar intussen kan u genieten van het nummer “Sign your name” uit 1988 waarmee hij in Nederland 12 weken in de hitlijsten stond met een hoogste behaalde positie op nr2.