WesWes Madiko is een muzikant geboren op 15 januari 1964 (Kameroen) die uit het niets een hit scoorde met Alane in 1997. Voor Wes begon het, volgens de geruchten, toen hij al zingend door een winkel liep.

In die winkel liep toevallig ook een muziekproducer rond. De man was onder de indruk van Wes' stemgeluid en bood hem prompt een platencontract aan. Enige tijd later (1997) was het eerste album Welenga een feit. Op dit album staat het nummer Alane dat, sterk gepromoot door TF1, nog datzelfde jaar een hit werd in het Franstalige gedeelte van Europa. In 1998 zou de rest van Europa plat gaan voor dit erg dansbaar deuntje van de Afrikaan.

Na het succes van Alane wou Wes solo verder gaan. De opvolger Awa Awa bereikt nog de onderste regionen van de hitlijsten maar het materiaal dat de man daarna nog uitbracht, flopten stuk voor stuk. In 1999 wist de man zichzelf toch weer in de kijker te werken met het nummer In Youpendi dat gebruikt werd als soundtrack voor de film Lion King II. In 2001 probeert Wes zijn oude succes opnieuw te verzilveren met remixes van Alane en Awa Awa maar enkel in Duitsland leverde dat een zeer bescheiden succes op.

Wes Madiko treedt af en toe nog op voor de fans, maar het ziet ernaar uit dat het bij die ene hit zal blijven. Het geen betekent dat hij tot nu toe thuishoort in de categorie 'One Hit Wonders'.