TheVerveErgens in het Britse plaatsje Wigan werd in 1989 The Verve opgericht door een zekere Richard Ashcroft. The Verve bestond uit 5 groepsleden, waaronder “Nick Mc Cabe”, “Simon Jones”, “Peter Salisbury” en “Simon Tong” en uiteraard oprichter en zanger “Ashcroft” himself.

Al snel verwierven ze enige faam mede dank zij het goede schrijfwerk van “Ashford” en het gitaarwerk van “Nick Mc Cabe”. Toch was het pas in 1992 dat hun debuutalbum op de markt werd gebracht met als titel “The Verve EP” (steeds weer erg origineel die titels!). Trouwens, later zou door ‘kenners’ het debuutalbum aanschouwd worden als één van hun meest experimentele platen. Begrijpen wie begrijpen kan zoiets. Helaas, door drugdrama’s, rechtszaken, en gezondheidsproblemen, geraakte de band niet verder dan een totaal van 4 albums. Tijdens het maken van deze 4 albums, splitte de groep enkele keren en gingen tussendoor ook nog eens enige tijd op non-actief staan. Het hoeft dus niet te verwonderen dat “The Verve” het op een bepaald ogenblik voor bekeken hield. Maar hoe u het ook draait of keert, de heren bezorgden de mensheid wel een prachtig melodie en ‘symfonie’. Juist ja! “Bitter Sweet Symphony”( videoclip 1), zoals hun meest bekende werk genaamd werd, scoorde bijzonder goed in de hitlijsten. Helaas hielden de heren een bittere nasmaak over aan “Bitter Sweet Symphony”. Het nummer bevat namelijk een sample van “The Last Time” (orkestversie) van “The Rolling Stones”. ABCKO Music dat de rechten van “The Rolling Stones” beheert, diende prompt klacht in en won de zaak. “The Verve” zagen hun inkomsten van het nummer verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hetzelfde lot onderging trouwens de Nederlander Mark Van Dale, die ook geen cent zag van zijn al even succesvolle Houseversie van het nummer.

Misschien voor de filmfans nog even meegeven dat het nummer ook  werd gebruikt als soundtrack voor de film "Cruel Intentions".