maandag, september 26, 2022

RammsteinOver Rammstein kan men boeken schrijven. Eerst werd hun racisme verweten (in de beginjaren) en hun naam heeft ook een enge bijklank voor de overlevers van de concentratiekampen. Dan hebben we het nog niet over hun groepslogo. Dat doet ook aan iets denken uit die tweede wereldoorlog. Maar laat dat nu net hun handelsmerk en succes zijn, ze kunnen provoceren als de beste, en de meeste oenen lopen er nog in ook.

Negatieve publiciteit is OOK publiciteit. Nochtans zijn de groepsleden één voor één ruwe bolsters met een peperkoeken hart. Toen hun gevraagd werd om muziek te maken voor de film "Blade"(met Wesley Snipes als de vampierenkiller in de hoofdrol) sloegen ze pers en publiek met verstomming toen ze uit het vliegtuig stapten.

De zogezegd ruige rockers stapten uit met vrouw en kinderen en dat waren ze in de States niet gewend van Rockers. Hun uitleg: Ze konden hun gezin zolang niet missen en zo konden ze de kids Disneyland eens laten zien. Tja. Toen Richard Kruspe (leadgitaar), Paul Landers (Ritme gitaar), Oliver Riedel (Basgitaar), Christoph Schneider (Drum) en Christian Lorenz (Keyboard) een zanger zochten voor de band dacht deze laatste aan zijn vriend in Oost Berlijn, Till Lindemann, die was daar mattenvlechter ??? Het kan verkeren. Hun muziek wordt vele termen toebedeeld zoals; metal, rock, gothick rock, grunge rock enz...maar echt aan één van deze genres kunt u ze niet vastpinnen. Waarschijnlijk heb ik sympathie voor deze groep omdat zanger Till Lindemann van hetzelde bouwjaar is als ondergetekende. We zouden hier makkelijk hele pagina's kunnen vullen met clips maar we houden het bij enkele favorieten.

Hun veelbesproken Amerikaans avontuur met de muziektrack uit Blade.

Deze videoclip werd door velen mis begrepen. Velen denken dat "Ich will" over geweld gaat. Doch dit is een aanklacht tegen de pers die meer en meer geweld in het nieuws brengen om toch maar genoeg kijkers te krijgen, ze verheerlijken bijna geweld op tv. Ook wordt in dit lied aangeklaagd dat de pers ons dingen wil doen geloven als was het de waarheid en de enige waarheid. Met ander woorden, we moeten niet steeds klakkeloos aannemen wat de pers schrijft. Zo, nu hoop ik dat u de dubbelzinnigheid van de clip en het lied wat beter snapt.
 
Ich will live, veeel beter.
 
Nog zo een lied waar velen zich grondig in vergist hebben. "Du Hast " gaat niet over haat maar over de huwelijksgelofte. Jawel, we zullen de tekst even kort in het Nederlands zetten. Jij, jij hebt me gevraagd, maar ik heb niets gezegd, jij, jij hebt me gevraagd om trouw te blijven tot de dood ons scheidt, neen, wil je me liefhebben in goede en slechte dagen, neen, jij, jij hebt het gevraagd, maar ik heb niets gezegd. Dat is al wat anders dan over haat zingen hé mensen.
 
In "Engel" wordt dan weer aangekaart hoe de maatschappij van ons verlangt om braafjes door het leven te gaan en ons altijd goed te gedragen, en dat het zich gedragen als een "engel" van sommige mensen soms tekenen van schijnheiligheid vertoond.
 
Meningen kunnen verschillen en smaken ook, maar persoonlijk vinden we Rammstein een van de weinige groepen die live veel beter klinken. Het is puur, geen gemix en ze hebben steevast een show om "U" tegen te zeggen.
 
Bij deze hopen we dat u voortaan als u nog eens een lied hoort van Rammstein, u wat verder luistert dan datgene wat u denkt te horen. U zou er wel eens goed kunnen naast zitten.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...