zaterdag, oktober 16, 2021

Bonzai RecordsBonzai Records vierde onlangs hun 20 jarig bestaan. Een verjaardag die ook bij PCLeek niet onopgemerkt voorbijging. Met goede redenen. Nooit eerder schreef een platenlabel zoveel geschiedenis.

Of u nu een fan bent van House of niet, als u een beetje verlekkerd bent op muziek uit de jaren '90 kunt u niet om het platenlabel Bonzai Records heen. Nooit eerder in de muziekgeschiedenis, bepaalde een platenlabel uit België de toekomst voor het elektronische genre. Zelfs decennia later is de invloed nog hoorbaar.

Bonzai Records ontstond ergens in een hoekje van een Antwerpse platenwinkel. Christiaan Pieters (The Fly) en zijn ouders wouden een plaats oprichten waar DJ's niet enkel muziek konden kopen en (be)luisteren, maar ook hun eigen werk konden uitbrengen en distribueren. Zo gezegd en gedaan en Bonzai records werd geboren onder de vleugels van 'grote broer' Lightning Records  (Lightning Records zou enkele jaren later verhuizen met als gevolg dat Bonzai Records 3 volledig ingerichte en uitgeruste opnamestudio's ter beschikking kreeg). Een keerpunt in de Belgische muziekgeschiedenis zo blijkt achteraf. De (honderden) releases volgden elkaar in sneltempo op. Voor het eerst werden DJ's aanbeden en aanschouwd als artiesten, iets dat vandaag de dag nog steeds zo is.

Het is voor ons een onmogelijke taak om al het werk van Bonzai Records te verzamelen op 1 pagina maar we gaan ons best doen om de hoogtepunten (en dat zijn er nog gigantisch veel) een plaatsje te geven.

De eerste release ooit op Bonzai Records was de plaat Stockhausen - E-Mission uit 1992. Niet meteen het grootste succes van het platenlabel maar we moeten ergens beginnen en willen enkel maar duidelijk maken hoe revolutionair het destijds klonk.

Grote kleppers zouden volgen zoals:

1993: Jones & Stephenson : The First Rebirth

1993: DJ Bountyhunter - Woops

1993: Soushkin - Dream Your Dream

1993: Thunderball - Bonzai Channel One

1993: Belgica Wave Party - The Wave

1994: Thunderball - It's Your DJ

1994: Cherrymoon Trax - House of House

1994: Blue Alphabet - Cybertrance

1995: Dave Davis - Transfiguration

In de loop van de jaren '90 werd de house muziek onderverdeeld in hokjes. Rave, Techno, Trance en Dance zijn allemaal vertakkingen van de muziek dat ooit in Antwerpen werd opgenomen. Nieuw platenlabels schoten als paddenstoelen uit de grond en profileerde zich door werk uit te brengen dat thuishoorde in één van bovengenoemde vertakkingen. Ook Bonzai Records begon met het onderverdelen van hun muziek en bleef overeind in al dat elektronische geweld.

1995: Quadran - Eternally

1996: DJ Marco Bailey - Scorpia

1997: Da Hool - Meet het at the Loveparade

1998: DJ Looney Tune - Jumpin' & Pumpin'

2004: Trancescape - Producelast

In de loop der jaren werd Bonzai Records opgesplitst in sub-labels en ging internationaal. Zelfs 20 jaar later blijven ze kwaliteit leveren en bestaan ze nog steeds, iets wat weinig labels hen kunnen nadoen. Bonzai Records schreef geschiedenis, zette België op de muzikale kaart, hertekende het muzikale landschap, en zorgde ervoor dat DJ's een steeds belangrijkere rol gingen spelen. Respect (en dank)!

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!