zondag, oktober 17, 2021

Logo Pcleek2015 WebOmdat we op PCLeek meer doen dan enkel maar lullen over bits en bytes, publiceren we in dit artikel een overzicht van al de grootste hits van het afgelopen jaar (2010) met een streepje uitleg en onze eigenwijze mix erbij. 

Stromae - Alors on danse

We beginnen het lijstje met ongetwijfeld 1 van de grootste hits van afgelopen jaar. De Brusselse Paul van Haver (Stromae) is de zoon van een Belgische moeder en een Rwandese vader. Het was tijdens zijn studies aan de filmschool in Brussel, dat de man zich pas echt goed op ging toespitsen op zijn muziekcarrière. Na wat omzwervingen in het rap milieu komt in 2007 het eerste debuut EP uit. 3 jaar later scoort de man zowat de grootste hit van het jaar met “Alors on danse”.

Yolanda Be Cool ft D cup – We no Speak Americano

Een ander ongetwijfeld leuke, en onvergetelijke hit van het afgelopen jaar is: “We no Speak Americano” van Yolanda Be Cool. Yolande Be Cool is uit Australië afkomstig en bestaat uit Sylvester Martinez en Johnson Peterson. Voor de gelegenheid werkten ze samen met een andere Australische producer, meer bepaald DCUP (Pseudoniem van Duncan MacLennan). Het resultaat van deze samenwerking zult u wellicht ook nog in 2011 meezingen. “We no Speak Americano” werd een dijk van een hit in 2010 en dan te bedenken dat er een sample uit “Tu vuo fa l’americano” werd gebruikt. Een nummer dat een hit werd in 1957!

Swedish House Maffia – One

Wat mij persoonlijk betreft is “One” van Swedish House Maffia de beste plaat uit 2010. Swedish House Maffia bestond oorspronkelijk uit 4 house dj’s en muziekproducenten. Axwell, Steve Angello, Sebastian Ingrosso en Eric Prydz. Eric Prydz zou afhaken maar in 2010 nemen de heren hun eerste gezamenlijke single op. “One” was oorspronkelijk instrumentaal en scoorde bijzonder goed in het club & house circuit en bereikte zelfs de hitparades. Later werden er vocalen van de Amerikaanse rapper Pharell toegevoegd kwestie van een groter publiek te bereiken en dat lukte dan ook. “One” mag niet ontbreken in het lijstje van grootste hits uit 2010.

Black Eyed Peas – I Gotta Feeling

Over Black Eyed Pease vertelden we nog maar weinig op PCLeek maar daar zal in 2011 zeker verandering in komen. Vreemde is dat “ I Gotta Feeling” eigenlijk een nummer is uit 2009 en afkomstig is van het intussen al 5de album van de groep “The E.N.D”. “I Gotta Feeling” bleef zelfs maanden na de release in de hitparades rondzwermen, zo lang zelfs (tot 70 weken!) dat het nummer meteen ook thuishoort in het lijstje van grootste hits uit 2010.

Tim Berg – Bromance

2010 was de grote doorbraak voor Tim Bergling of Avicii. Deze Zweedse dj en muziekproducent verraste afgelopen jaar vriend en vijand met de hit “Bromance”. 2010 zal dus het jaar van de grote doorbraak zijn voor de man die intussen al een opvolger klaar heeft. “Bromance” schopte het tot nr. 2 in diverse hitlijsten en bleef er meer dan 21 weken vertoeven wat maakt dat Tim Berg thuishoort in het lijstje met grootste hits van 2010.

David Guetta feat Kid Cudi - Memories

David Guetta eindigde in 2010 op de 2de plaats in de verkiezingen van dj van het jaar (net achter Armin van Buuren) maar wist het succes van 2009 toch te evenaren in de hitlijsten. Samen met Kid Cudi, die ooit nog een hit scoorde met “Night & Day”, bestormde hij de hitlijsten met de single “Memories”.

Duck Sauce – Barbra Streisand

Hoe maak je een grote hit? Wel, je neemt een oude plaat, in dit geval eentje van Boney M, haalt er een wel heel herkenbare sample uit,  giet er een nieuw sausje over (beats) en brengt de mensen compleet in verwarring door het nummer met opzet een totaal foute titel te geven. Zo moeten Armand Van Helden en A-Track ongeveer geredeneerd hebben toen ze “Barbra Streisand” maakte. Gevolg is wel dat de heren afgelopen jaar bovenaan in de hitlijsten stonden en mee vorm geven aan de lijst met grootste hits uit 2010

Tom Waes - Dos Cervezas Por Favor

Het Vlaamse lied was op sterven na dood, tot in (juist ja) 2010 ene zeker Tom Waes bij wijze van grap het nummer “Dos Cervezas Por Favor” opnam. Nu zijn er wel meer Vlaamse gekken die plaatjes uitbrengen, maar Tom wist op zijn eentje zowat elke Vlaamse hitparade ondersteboven te halen. Hij haalde zowaar een nr1 positie en wist er 15 weken te verblijven. Voldoende ingrediënten dus om in het lijstje met grootste hits uit 2010 te staan. Pittig detail, toen wij de clip op de website plaatste gingen we gebukt onder een hittegolf, nu vriezen onze tenen bijna vast aan ons bureau.

David Guetta & Chris Willis ft. Fergie & LMFAO - Gettin' Over You

David Guetta vond u al eerder terug in deze lijst maar toen deed de man het samen met Kid Cudi. Bij onderstaande hit lijkt 1 hulpje nog niet genoeg want met het nummer “Gettin’ Over You” wordt hij bijgestaan door het trio Chris Willis, Fergie & LMFAO. We weten niet zeker dat LMFAO in dit geval de afkorting is voor ‘Laughing My Fu..ing Ass Off’ maar wat we wel weten is dat het kwartet met ‘Gettin’ Over You” 19 weken in de hitlijsten stond. Veel te lang dus en daarom ook in dit lijstje zodat u het nummer zeker genoeg gehoord hebt voor het jaar definitief voorbij is.

Usher ft. Pitbull - DJ Got Us Falling In Love Again

In een nog niet zo ver verleden (periode 2001 tot 2004) scoorde Usher nog enkele hits maar nadien leek het wat bergafwaarts te gaan met de carrière van de Amerikaan. Anno 2010 is hij weer helemaal terug dankzij de hit “DJ Got Us Falling In Love Again”. Ook Usher lijkt hulp te waarderen en dat nog wel van een Pitbull, maar we veronderstellen dat het hier geen hond betreft. Hoe dan ook, “Dj Got Us Falling In Love Again” behaalde een top tien notering en bleef 18 weken in de hitlijsten rondzwerven wat dus voldoende is om in ons lijstje te staan.

Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll

Yeah Yeah Yeahs, ontstond ergens in New York rond het jaar 2000. In eerste instantie werd het een akoestisch duo genaamd “Unitard”. Later zou vonden ze inspiratie in de punk scene en in 2003 volgde de eerste officiële langspeler. Sinds gaat het in stijgende lijn met de groep. Afgelopen jaar scoorden ze bijzonder goed in de hitlijsten. “Heads Will Roll” haalde bij ons een nr1 positie en bleef 19 weken present. U weet wat dat betekent! Inderdaad! Een plaatsje in onze lijst met grootste hits uit 2010.

Taio Cruz - Dynamite

Cruz, geboren in Londen, heeft een Nigeriaanse vader en Braziliaanse moeder. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de man ritme in het bloed heeft. Al op 18 jarige leeftijd werkte hij mee met Tricky Stewart, een bekend producer in dienst voor RedZone Entertainment. In 2006 bracht hij zijn eerste single uit “I Just Wanna Know”. 2 jaar later volgt het album “Departure” en weet er zowaar een MOBO Award bij in de wacht te slepen. In 2009 volgt de langspeler “Rockstarr” met daarop de hit “Dynamite” waarbij de man het afgelopen jaar een dijk van een hit scoorde. Een top 5 notering en een verblijf van 19 weken. Voldoende om ook in ons lijstje te staan.

Fake Blood - I Think I Like It

Een trend dat al langer is ingezet, is dat steeds meer jongens dat muziek maken voor reclame, steeds meer hun weg vinden daar de hitlijsten. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Steeds meer reclame makers spreken bekende producers aan om een begeleidend muziekje te schrijven voor hun filmpje. Zo is er bijvoorbeeld Theo keating. Theo Keating is een populaire house-elektro DJ en producer die graag remixen maakt van anderen hun werk. De man scoorde eerder al bescheiden hits met muziek dat werd gebruikt in commercials van Mitsubishi en Budweiser. In 2009 heeft hij ‘Jackpot’! Het nummer “I think I Like It” raast door de hitparades en doet dat met zoveel geweld dat het zelfs in 2010 nog lang blijft nazinderen. Lang genoeg om ook in onze lijst te staan.

Flo Rida - Club Can't Handle Me ft. David Guetta - Step Up 3D

Tramar Dillard beter bekend onder artiestennaam Flo Rida, is een Amerikaanse rapper en werd geboren op 16 december 1979. Nadat hij regelmatig opdook in studio albums van anderen bracht hij in 2008 zelf een album uit met als titel “Mail on Sunday”. Op deze langspeler vindt u het nummer “Low” terug dat 10 weken op nr1 stond in de VS. Het 2de album “R O O T S” deed het eveneens bijzonder goed aan de andere kant van de oceaan, maar in Europa, dat niet zo ‘rap minded’ is, bleef het grote succes achterwege. Dus doet Flo, net zoals velen van zijn collega’s, beroep op bekende en populaire DJ’s en producers uit het vaste land. Hij weet Meneer Guetta (ja alweer hij) te strikken en samen maken ze dan “Step Up 3D”. De rest is geschiedenis. “Step Up 3D” behaalde bij ons een top 5 notering en weet een verblijf van 17 weken op te tekenen. Voldoende om 1 van de grootste hits uit 2010 te worden.

Milk Inc – Storm

Milk Inc. moeten we nauwelijks nog voorstellen. De Belgische Dance formatie bestaande uit Regie Pinxten (laat me even je tanden zien) en Linda Mertens rijgen al jaren de hits aan elkaar. Ook 2010 bleek geen uitzondering te zijn want met “Storm” wisten ze de nr1 positie behalen. 13 weken in de lijsten bleek voldoende om eveneens een van de grootste hits van het jaar te zijn.

Peter Luts-The Rain

Eveneens Belgisch, en in deze lijst terug te vinden, is Peter Luts. Peter begon al met muziek op 12 jarige leeftijd en heeft al heel wat op zijn palmares staan vooraleer hij scoorde met “The Rain”. Zo wist hij al hits te produceren onder aliassen zoals Astroline, Groovewatchers en Outtrowz om er maar enkele te noemen, bovendien is hij lid van Lasgo, en is hij producer van AnnaGrace (het vroegere Ian Van Dahl). Een bezige bij dus, daarom verdiend de man het om in deze lijst te staan, al was het maar omdat “The Rain” een top 10 notering haalde en zich 14 weken wist te handhaven in de lijsten van 2010.

Enrique Iglesias ft Pitbull- I Like It

Enrique Iglesias (zoon van ) wou aanvankelijk niet de bekendheid van zijn vaders naam gebruiken om in de muziekwereld te stappen en begon dan maar onder de naam Fernan Martinez. In 1985, de man was toen 10 jaar, werd hij ontvoerd door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het liep goed af maar om veiligheidsredenen verhuisden ze naar Miami. In 1995 brengt hij zijn eerste album uit. Het ding verkocht meer dan een half miljoen exemplaren in de eerste week! Enrique’s carrière was meteen gelanceerd. Afgelopen jaar scoorde hij met “I like It” bijzonder goed in de hitlijsten. Hij werd hiervoor wel bijgestaan door Pitbull, een man die het ook al deed met Usher. “I Like It” behaalde de top 5 en wist zich 18 weken in de lijst te handhaven.

Party Harders vs The Subs - The Pope Of Dope

Koen Leroux en Wiebe Locuffier (The Subs) scoorde in 2009 al een aardige hit met “Kiss My Trance”. In 2010 doen ze het zelfs iets beter aan de zijde van de Party Harders. “The Pope Of Dope”  behaalde net geen top 10, maar wist wel een verblijf van 20 weken op te tekenen wat ons de gelegenheid geeft om het ook in dit lijstje te plaatsen.

Martin Solveig & Dragonette – Hello

De Fransman Martin Picandet zoals de man echt heet, draait al een tijdje mee op het hoogste niveau in de business. De DJ en producer scoorde eerder al bescheiden hits en was steevast present als DJ op grotere Dance evenementen. Dragonette echter, is pas actief sinds 2005. De Canadese New Wave/ Electropop band wist tot heden nog geen potten te breken. De combinatie van de 2 doet dat wel. Afgelopen jaar behaalde “Hello” een 4de plaats en het einde is nog niet in zicht. De kans bestaat namelijk dat u het nummer tot diep in 2011 nog zult meezingen.

Ne-Yo - Beautiful Monster

Ne-Yo ontleende zijn naam aan het hoofdpersonage uit de Matrix trilogie. Aanvankelijk schreef hij vooral muziek voor andere artiesten maar uiteindelijk besluit hij toch om het zelf te proberen en dat lukt vrij aardig. In 2008 doet “Closer” het al aardig maar in 2010 haalt de man met “Beautiful Monster” de grootste hit uit zijn carrière tot hiertoe. “Beautiful Monster” bereikt de 16 de stek maar blijft wel 15 weken in de lijsten vertoeven zodat het ook in dit lijstje thuishoort.

Om het jaar swingend af te sluiten, plaatsen we onze eigenwijze en tegendraadse hit mix 2010. We kunnen al verklappen dat het een hele opgave was aangezien we voor de verandering zelf de muziek niet konden kiezen of toch niet helemaal. Geeft toe, Usher mengen met de The Subs en Tom Waes is niet vanzelfsprekend. Wij houden niet van veel geluidjes, toetertjes en belletjes tussendoor en hebben het proberen sober te houden. Wel hebben we "Dos cervezas" zelf even moeten 'remixen' om het nummer er toch tussenin te kunnen knijpen. Hopelijk kunnen jullie het toch een beetje waarderen. Wij wensen iedereen alvast een spetterend, gezond en gelukkig 2011 en hopen jullie ook volgend jaar weer te kunnen verwennen met de beste hints, tips en muziek.

PCLeek_This_was_2010_hitmix

https://www.pcleek.com/plugins/content/rapid1pixelout/rapid1pixelout/facebook.svghttps://www.pcleek.com/plugins/content/rapid1pixelout/rapid1pixelout/twitter.svghttps://www.pcleek.com/plugins/content/rapid1pixelout/rapid1pixelout/googleplus.svg

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...