zondag, augustus 14, 2022

George Baker SelectionIn 1967 bij de Zaanstreek, beslissen enkele Nederlanders een groepje op te richten onder de naam Soul Invention. Blijkbaar had men niet goed nagedacht over de naam want slecht 1 jaar later zou deze al gewijzigd worden naar George Baker Selection.

De groepsbezetting bestond uit “Hans Bouwens” (George Baker) zang en gitaar “George Thé” (gitaar) “Jan Hops” (drums) “Jacques Greuter” (orgel) “Henk Kramer” (saxofoon) en “Martin Schoen” (basgitaar). Later, in 1974 werd de formatie versterkt met zangeres “ Lida Bont”.

In 1969 zou hun debuut single “ Little Green Bag” volgen (zonder Linda) en dat was merkwaardig genoeg meteen een groot succes en leverde zowaar een gouden plaat op (destijds lukte dat iets makkelijker). De opvolger “Dear Ann” deed het iets minder goed maar bereikte toch een top 10 notering in de hitlijsten. In 1975 brachten ze “Paloma Blanca” uit. “Paloma Blanca” werd, zoals u weet, een wereldhit en wellicht hun grootste succes ooit. Na “Paloma Blanca” bracht “George Baker Selection” nog materiaal uit maar echte toppers waren daar niet meer bij. In 1978 werd de band tenslotte opgedoekt onder het mom van “ De druk wordt te groot.” Een goede verstaander weet dat dit zoveel wil zeggen als “ We moeten hits scoren, maar het lukt niet echt meer”. Toch, in 1985 vormde “George Baker” een nieuwe “Selection”. Men bracht nieuwe albums uit en enkele compilaties. De muziekscene van de jaren ’80 was niet vergelijkbaar met die van de ’70. Bijgevolg was ‘periode 2’ van “George Baker Selection” niet echt succesvol te noemen. 5 jaar later( 1989) hield men het dan maar voor bekeken. “George” blijkt echter een doorzetter te zijn. In 2009 brengt hij een nieuw album “Lonely Boy” uit, waarop hij terugblikt op zijn jeugd, liefdes en loopbaan.

Enkele wetenswaardigheden:

-“George Baker Selection” was de enige popgroep die na ABBA en The Beatles er in slaagde om 3 opeenvolgende nummer 1-posities te veroveren op Nederlandstalige bodem.

- Het nummer “ Little Green Bag” (zie videoclip) werd gebruikt als soundtrack voor de film “ Reservoir Dogs” (1992) van grootmeester Quentin Tarrantino. Sigh!

- In 1972 had de band al 5 miljoen platen verkocht, dit aantal zou later oplopen tot 20 miljoen exemplaren, wereldwijd.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...