zaterdag, september 23, 2023

The ShirtsThe Shirts is een Amerikaanse band met roots in Brooklyn waar Robert Racioppo en Artie Lamonicain begin jaren zeventig hadden samen gespeeld. In de loop der jaren werden er meerdere muzikanten aangetrokken, zoals onder andere leadzangeres Annie Golden.

In de beginperiode van hun bestaan speelden The Shirts voornamelijk covers op kleine podia in New York. Maar in 1975 volgde de kentering. Ze gingen een bezoekje brengen aan het CBGB in New York (een gerenommeerde punkclub die grote namen als The Ramones & Blondie bekendheid gaven). Het inspireerde hen om met eigen materiaal te beginnen spelen. Enige tijd later deden ze audities in datzelfde CBGB en ze werden zowaar ingehuurd. In het begin mochten ze vooral openen voor andere artiesten, later pronkten ze op de affiche als hoofdact. Hun vaardigheden werden aangescherpt en er werd steeds meer eigen materiaal ontwikkeld wat resulteerde in het feit dat ze ook op andere podia mochten gaan spelen. Ondanks dat alles bleef de belangstelling voor The Shirts maar matig. De doorbraak zou er komen nadat ze samen met andere grootheden op een compilatie CD van CBGB staan. Nick Mobbs (dikke piet bij EMI) liet de The Shirts een contract tekenen bij EMI Harvest (een dochteronderneming) en gaf Mike Thorne de opdracht om hun eerste album te producen. Hoewel de deal eigenlijk meer een zakelijke constructie was, zou de impact enorm zijn op de groep.

Het eerste album "The Shirts" werd opgenomen in Londen en kwam uit in 1978. Op dit album staat ook "Tell Me Your Plans" dat het bijzonder goed deed in de Europese contreien.

Door het succes van het eerste album en de hitsingle trekken ze op tournee door Europa als opener voor Peter Gabriel.

Er volgt een tweede album "Streetlight Shine" dat eveneens geproduceerd werd door Thorne. "Streetline Shine" deed het alweer bijzonder aardig in Europa, maar in de VS bleef de doorbraak achterwege. Voor het derde album "Inner Sleeve" (1980) maakte EMI een deel mat Capitol records. Het zou de band zuur opbreken zo bleek achteraf. De opnames waren van een bedenkelijke kwaliteit en er werden door mismanagement slechts 10000 exemplaren geperst. Een totale mislukking voor The Shirts dus. Ze lieten het echter niet aan hun hart komen en bleven nog verder optreden, maar de schade was onherstelbaar. De 9 leden tellende band werd gereduceerd tot 4 en in 1981 eindigt hun verhaal. Er volgden nog pogingen om de boel weer bij elkaar te brengen in de jaren '90, maar verder dan wat benefietoptredens voor het CBGB kwamen ze niet. In 2006 lijkt het dan toch te lukken. The Shirts brengen na meer dan 25 jaar nog eens een nieuw album  uit, "Only the Dead Know Brooklyn". Maar meer dan enkele vermeldingen in vakpers leverde het niet op.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...