zondag, januari 23, 2022

Carl Douglas Kung Fu FightiCarlton George Douglas is een Jamaicaanse zanger die in 1974 plots een grote hit scoorde met Kung Fu Fighting.

Carl Douglas werd geboren op 10 mei 1942. De man wou eigenlijk in de voetsporen van zijn vader treden die technisch ingenieur was bij de marine. Zelfs na het afstuderen studeerde hij verder aan diverse hogescholen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Na het behalen van zijn diploma('s) ging hij aan de slag als technieker, maar zijn vrienden waarvoor Carl af en toe een 'showtje' ten beste gaf, hadden blijkbaar andere plannen met hem. Carl's vrienden konden hem overtuigen om 'iets' te doen met zijn bijzondere talent. Zo gezegd zo gedaan. In de jaren '60 publiceerde hij al enkele nummers als solo-artiest. In 1964 richt hij zijn eerste groepje "The Big Stampede" op. Lang duurde dat 'liedje' niet want 2 jaar later verhuisde de man naar Spanje om aldaar "The Explosion" op te richten. 2 jaar later keerde hij alweer terug naar het Verenigd Koninkrijk waar hij zanger werd van de groep "Gonzales".

Alles zou snel veranderen als Carl Douglas begin jaren '70 producer Biddu leert kennen. Biddu was een bekend producer in het Disco-tijdperk. Diezelfde Biddu was op zoek naar een zanger voor het nummer "I Wanna Give You My Everything". Carl nam deel aan de audities en won zowaar. Nadat het nummer voltooid was, moest er nog snel een B-kant in elkaar geknutseld worden. Omdat Biddu wist dat Carl een voorliefde had voor Martial Arts gevechtssporten, schreef hij (snel) teksten die geïnspireerd werden op de film "Enter the Dragon" met Bruce Lee en de serie "Kung Fu" die in de jaren '70 bijzonder populair was. In minder dan een kwartier was het nummer "Kung Fu Fighting" klaar.

Toen men bij de platenmaatschappij aankwam, drong de baas aan om van "Kung Fu Fighting" de A-zijde te persen. De rest is geschiedenis.

"Kung Fu Fighting" ging meer dan 9 miljoen keer over de toonbank en behaalde een nummer 1 positie in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Duitsland. Ook hier in onze contreien was het nummer nauwelijks weg te denken in de bovenste regionen van de hitparades. Het was trouwens de eerste keer dat sport en muziek succesvol gecombineerd werden. Carl Douglas bracht nog enkele gelijkaardige nummers uit, maar buiten "Dance the Kung Fu" wisten die amper noteringen te behalen.

In 1998 wordt het nummer bewerkt en opnieuw uitgebracht.

Bus Stop feat. Carl Douglas - Kung Fu Fighting

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!