zondag, januari 23, 2022

Lucio BattistiLucio Battisti is een Italiaanse zanger/componist die beschouwd wordt als één van de meest bekende en invloedrijke figuren uit de Italiaanse muziekgeschiedenis.

Lucio Battisti werd geboren op 5 maart 1943 in het dorpje Poggio Bustoni (ten noorden van Lazio). In 1950 verhuisde hij en zijn familie naar Rome. Hij leerde zichzelf gitaar spelen en begin jaren '60 zou hij voor het eerst debuteren bij lokale bands in Rome, Napels en later ook Milaan waar hij lid werd van de groep I Campione, de band die vooral werkt voor de destijds bekende zanger Tony Dallara. Tussendoor reisde en werkte Lucio ook als muzikant in Duitsland en Engeland. Het is daar dat hij de muziek van The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan en vele anderen ontdekt. Die invloeden van Rock, Soul en Blues zou hij later in carrière introduceren in Italië. Die carrière zou trouwens in een stroomversnelling raken tijdens optreden in Milan. Aanwezig die avond was de Franse talentjager Christine Leroux die op dat ogenblik werkzaam was bij het platenlabel Ricordi Music. De samenwerking leverde al snel succes op, Lucio Battisti componeerde meteen 3 hits op een rij (1966). "Per una lira", "Dolce di giorno" en "Uno in più". Nog datzelfde jaar probeerde hij het zelf als zanger. Het nummer "Per una lira" was niet meteen het succes dat men verwachtte (verkocht slechts 520 exemplaren in Italië) maar gaf hem wel het nodige krediet om door te gaan als solozanger.

In de jaren '70 bleef hij succesvol nummers schrijven voor anderen, maar ook zijn solocarriere zou een boost krijgen na een deelname aan het songfestival van Sanremo. Lucio Battisti groeit langzaam maar zeker uit tot een muzikale God in Italië en zijn nummers worden vertaald naar het Engels en Spaans. De successen stapelen elkaar op. Lucio Battisti wint diverse prijzen, scoort zelfs in de VS en de langspelers volgen elkaar in een snel tempo op.

Ondanks dat velen Lucio Battisti wellicht kennen van andere nummers, kozen wij voor "Il Veliero" dat u terug vindt op de langspeler "Lucio Battisti, la batteria, il contrabbasso, eccetera" uit 1976. Het album werd uitgebracht in het Disco-tijdperk en dat kan u heel goed horen.

Lucio mocht dan wel een goede componist zijn, de teksten kwamen vooral uit de hand van Giulio Rapetti die hij had leren kennen tijdens zijn beginperiode bij Ricordi Music. In 1981 zette hij de samenwerking met Giulio Rapetti stop. Achteraf zou blijken dat dit ook het eind van een succesvolle carriere zou zijn. Lucio Battisti greep terug naar de klassieke genre (ballades) en begon te experimenteren. Echte successen vloeide daar niet uit voort. Wakker moest de man daar echter niet van liggen, in totaal zou hij voor zijn werk uit de jaren '70, om en bij de €3 miljoen aan auteursrechten opstrijken (volgens de geruchten).

Op 9 september 1988 slaat het noodlot toe. Lucio Battisti overlijdt aan de gevolgen van kanker in een ziekenhuis te Milaan (volgens The New York Times).

We willen u niet onthouden dat in 1982 een Nederlandse band (The Chaplin Band) een cover uit bracht van "Il Veliero". Tijdens de hoogdagen van Disco waren 12" (ook wel Maxi singles genoemd) bijzonder gegeerd door Dj's. Het zal u dan ook niet verwonderen dat deze versie u wellicht bekender voorkomt als u destijds in het uitgangsleven vertoefde.

De versie van Lucio Battisti vonden we nergens terug op Spotify (op enkele karaoke versies na), vandaar dat we The Chaplin Band hebben toegevoegd aan onze lijst (1982 dus).

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!