zondag, oktober 17, 2021

Gheorghe ZamfirGheorghe Zamfir wordt ook wel eens “The Master of the Pan Flute” of vrij vertaald “Meester van de panfluit” genoemd. De man werd geboren in Roemenië (Găeşti) op 6april 1941.

Aanvankelijk was Gheorghe meer geïnteresseerd in het bespelen van een accordeon, maar op 14 jarige leeftijd begon hij toch panfluit te studeren aan het conservatorium te Boekarest. In de jaren ’60, toen de Zwitserse etnomusicoloog Marcel Cellier een studie deed naar Roemeense volksmuziek, ontdekte hij Gheorghe Zamfir. Vanaf dan gaat het steeds beter met de carrière van Zamfir. Maar toch zou het nog tot 1972 duren vooraleer de panfluit werd geïntroduceerd in West-Europese landen.

De man die daar voor zorgde was de Roemeense componist Vladimir Cosma, die Zamfir vroeg om zijn muziek te spelen voor de film “Le grand blond avec une chaussure noire”. De film was succesvol en Gheorghe Zamfir werd een veel gevraagde muzikant. De grote doorbraak voor Gheorghe Zamfir in het Angelsaksische taalgebied zou er komen in 1976. In dat jaar liep er op de BBC het religieuze programma “"The Light of Experience" waarin het traditionele Roemeense begrafenisnummer "Doina De Jale", gespeeld door Zamfir, werd gebruikt. Epic Records was onder de indruk en wist de man te strikken. "Doina De Jale" schopte het tot nummer 4 in de UK hitlijsten. Het zou de enige hit blijven in Engeland maar in 1977 vroeg James Last aan Gheorghe Zamfir om het stukje “Einsamer Hirte” ook bekend onder de naam “The Lonely Shepherd” te spelen. Het nummer werd hier bij ons gebruikt in de legendarische serie op de toenmalige BRT “De verlaten mijn” (De put) waardoor de man ook bij ons bekendheid verwierf en een hit te pakken had. Later zou datzelfde nummer gebruikt worden in de grote Hollywood productie “Kill Bill Vol1” van niemand minder dan Quentin Tarantino. Gheorghe Zamfir speelde muziek voor talloze reclamespotjes en andere populaire films zoals onder andere “Once Upon A time America” en ”The Karate Kid” en zorgde er helemaal op zijn eentje voor dat de panfluit bekend werd. De man heeft lang is het westen geleefd maar is enkele jaren geleden naar Roemenië teruggekeerd. Hij schreef ook nog een autobiografie met als titel “"Blessing and Curse" dat in de winkelrekken lag in het jaar 2000.

"Doina De Jale" de eerste hit van Gheorghe Zamfir"

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...