zondag, oktober 17, 2021

Clout SubstituteHet Zuid-Afrikaanse Clout werd opgericht ergens in 1977. De originele bezetting bestond uit 5 mensen, Glenda Hyam (vocalen, keyboard), Lee Tomlinson (vocalen, bas), Ingrid Herbst (drums), Cindy Alter (lead zangeres en gitaar) en Jenni Garson (gitaar, vocalen).

Zoals wel vaker werd er in de loop der tijden al eens gewisseld van bezetting. Niet zo moeilijk te begrijpen, aangezien het hier om een vrouwenclubje gaat aangevuld met een mannelijk individu met een volgens ons, niet zo benijdenswaardige job.

Hoe dan ook, na her en der wat klusjes gedaan te hebben om de kost te verdienen en wat repetities uiteraard, ontmoet Cindy Alter, via het andere bandlid Glenda, ene zekere Greame Beggs, een man die baas was van een platenlabel en bovendien een uitgekiend manager. Greame Beggs nodigde Cindy en haar vriendin Glenda uit voor wat sessies en dat beviel de man wel. Hij zag wel wat in het groepje en vertelde dat hij een geknipte song had voor hen. Die song zou, zo blijkt later, “Substitute” zijn. Een lied dat trouwens gecomponeerd werd door Willie Wilson en eerder al uitgebracht door de Righteous Brothers. Mike Fuller en Clive Calder kwamen Clout versterken en het nummer “Substitute” lag even later in de winkelrekken. Meteen Bingo! “Substitute” behaalde in zowat de halve wereld een NR1 notering.

Er zouden nog nummers volgen maar het was pas een jaar later dat ze het succes van “Substitute” nog eens konden evenaren met het nummer “Save Me” dat u ook gerust mag klasseren onder de noemer ‘klassiekers’.

In 1980 verschenen ze opnieuw in de hitlijsten met onder andere "Portable Radio" maar dat nummer viel duidelijk minder in de smaak van het grote publiek. Het jaar 1981 betekende het einde voor Clout. De groep splitte en de geruchten al zou geen enkel bandlid zelf een instrument bespelen op het nummer “Substitute”, hielp volgens insiders mee aan de ondergang.

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...