zondag, augustus 14, 2022

Suzi QuatroSuzi Quatro werd geboren te Detroit op 3 juni 1950 (Michigan). Men zegt wel eens dat muziek in de genen zit. Suzi Quatro lijkt deze stelling te bevestigen.

Haar vader was parttime jazz muzikant. Haar moeder was van Hongaarse afkomst maar iets minder muzikaal onderlegd. De naam Quatro komt dan weer van een afkorting van haar oorspronkelijke familienaam, Quatrocchi. Tot zover de formele informatie over de zangeres, wiens carrière begon op 14 jarige leeftijd, toen ze basgitaar (gekregen van papa) speelde in de vrouwengroep PLeasure Seekers. Later zou ze dit vrouwenclubje omruilen voor een andere, meer bepaald Fanny. Het grote verschil zat in het feit dat Fanny, op dat moment de enige vrouwelijke band was, dat wel in staat was om internationale aandacht te trekken.

In 1971, nadat ze ontdekt werd door producer Mickie Most (onthoud de naam), verhuisde ze naar het Verenigd Koninkrijk.
Mickie Most die ondertussen een eigen platenlabel heeft opgericht en sterren heeft gemaakt van onder andere Hot Chocolate en Mud, gaat aan de slag met Suzi Quatro. De eerste single “Rolling Stone”, was niet bijzonder succesvol en werd enkel in Portugal een hit. Mickie Most besluit dan maar om haar voor te stellen aan de tekstschrijvers en productieteam Nicky Chinn & Mike Chapman. Een goede zet zo blijkt. Haar 2de single “Can the Can” (1973) werd een NR1 hit in Europa en Australië en er zouden er nog meer volgen zoals “48 Crash” en”Devil Gate Drive” onder andere. Het succes van Suzi Quatro bleef stabiel en piekte opnieuw in 1978, toen ze met het nummer “She’s In Love With You” (zie videoclip) opnieuw de hitlijsten in het UK en de rest van Europa onderuit haalde. Helaas bleef het succes in de US achterwege. In Amerika zou de carrière van Suzi Quatro pas een jaar later echt van de grond komen, nadat ze een duet (Stumblin’ In) opnam met een andere grootheid uit die tijd, Smokie. Lang zou dat succes echter niet meer duren. In 1980 volgt haar best verkochte album ooit “Suzi Quatro's Greatest Hits” en brengt ze een nieuw nummer uit “Rock Hard” dat de soundtrack was voor de cult film ‘Times Square’. In deze film onder andere werk van andere New Wave bands en Punk groepen zoals Talking Heads, Ramones en The Pretenders.
Als een artiest albums uitbrengt dat grootste hits verzameld, weet u als echte muziekkenner natuurlijk dat het hoogtepunt voorbij is, en dat was voor Suzi Quatro niet anders. De laatste keer dat er nog sprake was van haar in de hitlijsten was in 1982 met “Heart of Stone”. In 1985 probeerde ze het met behulp van andere bekende en minder bekende artiesten zoals onder meer met de rosse van Bronski Beat, maar veel zoden brengt het niet meer aan de spreekwoordelijke dijk. Suzi Quatro heeft haar tijd gehad en dat beseft ze zelf blijkbaar ook. In 2005 komt er een documentaire over haar leven uit “Naked Under Leather” en in maart 2007 volgt een autobiografisch boek “Unzipped” dat samen uitkomt met de single “desperado”, een herwerkte versie van een oude Eagles plaat.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...