zondag, januari 23, 2022

VangelisEvangelos Odysseas Papathanassiou (Vangelis dus) werd geboren op 29 maart 1943 in de buurt van Volos (Griekenland). De meesten zullen hem kennen van zijn hits “Chariots of Fire” en “Conquest of Paradise”, maar de man heeft veel meer muziek geschreven en gecomponeerd als dat, veel meer.

Al op 4 jarige leeftijd begon hij sporadisch muziek te componeren en gaf hij zelfs zijn eerste concert dat werd beluisterd door 2000 mensen. Op zijn 6de stuurden zijn ouders hem dan maar naar het “Academy of Fine Arts” in Athene. Vangelis weigerde echter traditionele pianolessen te volgen wat maakte dat hij gedurende zijn hele carrière nauwelijks in staat was deftig een partituur te lezen of te schrijven.

Hij koos voor de richting schilderkunst, een kunst dat hij tot vandaag nog altijd beoefent. In 1960, op 17 jarige leeftijd, formeerde hij de groep “The Formynx” dat populair was in Griekenland. In 1966 hielden “The Formynx” het voor bekeken en richtte Vangelis “Aphrodites Child” op samen met die andere bekende Griek, Demis Roussos. “Aphrodites Child” werd bijzonder succesvol en wist meer dan 20 miljoen exemplaren te verkopen. In 1971 splitte de groep maar Vangelis was intussen al betrokken bij andere projecten. Zo componeerde hij in 1970 al voor de film “Sex Power”. Het zou het begin zijn van een succesvolle solocarrière zo blijkt achteraf. In 1973 werd hij gevraagd om muziek te maken voor de Franse filmmaker Frédéric Rossif en even later zou het eerste ‘officiële’ album (Earth) volgen. Vangelis verhuist naar Londen, tekent bij RCA Records en start zijn eigen “Nemo Studios” op. Een platencontract teken wil zeggen dat je albums moet maken en geld in het laatje moet brengen en dat doet Vangelis dan ook. Tussen de periode van 1975 tot 1979 volgt er elk jaar wel een nieuwe langspeler. Nog in 1979 werkt hij opnieuw samen met Frédéric Rossif voor een andere natuurdocumentaire (Opéra sauvage) waaruit ook onderstaande muziekstukje “Hymn” komt. Vangelis trekt hiermee de aandacht van andere grote filmmakers en dat had gevolgen. Hij schreef de soundtrack voor “Bladerunner” (1982) en werd gevraagd muziek te maken voor de film van Paramount Pictures “1942: Conquest of Paradise” (1992) om maar even de meest bekende op te noemen. In 2000 schreef hij de muziek voor de sluitingsceremonie van de Olympische spelen en in 2002 verzorgde hij het officiële Athem voor de Fifa World Cup. U hebt het begrepen, Vangelis is een groot artiest en componist. Hij zorgde er zowat op zijn eentje voor dat elektronische muziek samen met de synthesizer, op de (muzikale)kaart gezet werd. Van dit soort mensen lopen er nog maar weinig rond op de wereld. Enjoy!

In 1974 werd Vangelis gevraagd (gezien zijn Rock verleden) om een andere 'progressive rock' groep te versterken, namelijk "Yes". Na enkele weken hield Vangelis het echter voor bekeken, maar bleef wel goede vrienden met lead vocalist Jon Anderson. De 2 zouden later nog regelmatig samenwerken. Uit 1 van deze samenwerkingen resulteerde "I'll Find my Way Home" dat een grote hit werd in 1981.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!