zondag, oktober 17, 2021

Lio Amoureux SolitairesAls we zeggen Lio, denk u wellicht dat ze Belgische is, maar Wanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos werd geboren in Portugal.

Nadat haar vader werd opgeroepen om de Portugese troepen te versterken verhuisde de familie naar Mozambique. Enige tijd later zouden haar ouders scheiden (1968). Na de scheiding zou Wanda, samen met haar moeder en nieuwe stiefvader verhuizen naar Brussel. Al op jonge leeftijd tijd wist Wanda dat ze later zangeres wou worden en werd hierbij sterk aangemoedigd door zanger-tekstschrijver Jacques Duvall die op dat moment vriend aan huis was zoals men dat zo mooi zegt. Wanda neemt Lio als artiestennaam, een naam die ze haalde uit stripverhalen van Barbarella trouwens, geschreven door ene zekere Jean-Claude Forrest.

In 1979 dan, samen met die andere tekstschrijver Jay Alanski, besluiten Lio, Duvall en Jay samen te werken met Marc Moulin en Dan Lacksman, het duo dat op dat ogenblik deel uitmaakt van die andere legendarische Belgische elektro-pop band Telex. De samenwerking bleek een schot in de roos. Samen maken ze de eerste 2 singles “Le Banana split” en “ Amoreux Solitaire” (zie videoclip).  De platen verkopen samen meer dan 2 miljoen exemplaren en behaalde de top in diverse hitparades in Europa en de carrière van Lio was meteen gelanceerd. In 1982 werd nog geprobeerd om ook het Angelsaksische taalgebied te veroveren samen met het Amerikaanse muzikale duo Ron en Russel Mael. Haar vorige hits werden vertaald naar het Engels en werden verzameld op het album “Suite Sixtine”. Intussen blijft Lio hits scoren in Europa en in 1983 werd ze voor eerst gepot in de film “Golden Eighties”, een Franse musical met een licht humoristische invalshoek. In 1985 dan, ontmoet ze Michael Esteban van ZE Records. Ze vliegt naar Los Angeles om samen met Esteban haar volgende album “Pop model” op te nemen. Uit het album komen enkele (Franstalige) hits voort en in 1988 wordt Lio mama van een dochter dat ze samen heeft met diezelfde Esteban. Ze blijft zich intussen ook verder focussen om haar acteer carrière. Zo verschijnt ze in 1990 en 1991 in maar liefst 3 films. In 1995 brengt ze weer een album uit “Wandatta” waarmee ze komaf wil maken met haar ‘oude’ imago maar dat bleek niet zo een goede zet te zijn. “Wandatta” is niet echt succesvol en Lio besluit om er even mee te stoppen om meer tijd met haar partner en kinderen te kunnen doorbrengen. De pauze blijkt niet van lange duur. In 1998 brengt ze opnieuw een album (Cuba) uit dat ze wederom samen met Esteban maakte. Op moment van schrijven brengt de dame nog steeds albums uit en werkt ze nog steeds mee aan musicals. In de videoclip ziet u haar verschijnen als 18 jarige dat in 1980 de Belgische (en andere Europese) hitlijsten overhoop haalden.

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...