zondag, oktober 17, 2021

Omd Enola GayOrchestral Manoeuvres in the Dark werd opgericht in 1978 te Liverpool (UK) door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Het tweetal speelde al jaren samen en waren beiden gefascineerd door elektronische muziek.

Zo was onder andere Kraftwerk een bron van inspiratie. In 1978 tekende ze een contract bij het label Factory, dat vooral bekend stond voor hun eigenzinnige stijl. Een contract tekenen staat gelijk aan platen maken en dat gebeurde ook.

Datzelfde jaar brachten ze nog de single “Electricity’ uit. “Electricity’ werd een culthit waardoor de heren opzoek moesten naar versterking. Malcolm Holmes en Gave Hughes kwamen de troepen versterken en in 1980 dan verschenen er zowaar 2 albums “Orchestral Manoeuvres in the Dark” en “Organisation” met daarop het nummer “Enola Gay” waarvan u onderstaand de videoclip kan bekijken. “Enola Gay” is de naam van de B-29 bommenwerper die de atoombom ‘Little Boy’ dropte op Hiroshima (6 augustus 1945) onder leiding van Kolonel Paul W. Tibbets die het vliegtuig noemde naar zijn moeder “Enola Gay Tibbets”. Het gebruik van “De bom” in vraag stellen door er een goed nummer maken is weinigen gegeven, maar Orchestral Manoeuvres in the Dark speelde het klaar en scoorde er zelfs een hit mee.

De BBC maakte ooit een documentaire over de gebeurtenissen van die dag.

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...