zaterdag, september 30, 2023

Coolio Gangstas ParadiseArtis Leon Ivey, Jr. (Coolio dus) werd geboren op 1 Augustus 1963 en is een Amerikaanse rapper, producer, muzikant en acteur. 

Eind jaren ’80 bracht de man al nummers uit zoals Watcha Gonna Do en You're Gonna Miss Me. Beide singles flopten, maar ze zorgden er wel voor dat Coolio de nodige connecties legde bij de rap scene van Los Angeles.

Die connecties zorgden ervoor dat de man aan de slag kon bij WC and the Maad Circle als 2 de rapper naast WC. Coolio mocht enkele refreinen voor zijn rekening nemen op het album Ain't a Damn Thang Changed, maar het album brak geen potten en zou enkel regionaal een bescheiden succes blijken. Desondanks mag Coolio 3 jaar later (1994) toch een contract tekenen bij Tommy Boy Records. Nog datzelfde jaar brengt de man zijn eerste langspeler It Takes a Thief uit met daarop het nummer Fantastic Voyage. Fantastic Voyage zou de grote doorbraak betekenen voor Coolio. Fantastic Voyage schopte het tot NR 3 in het Amerikaanse Bilboard Hot 100 en ook het album scoorde bijzonder aardig. De carrière van Coolio lijkt definitief gelanceerd.

In 1995 dan, werd Coolio gevraagd om een nummer te maken voor de film Dangerous Minds. Coolio ging aan de slag en schreef het nummer Gangsta’s Paradise. Gangsta’s Paradise, dat werd ingezongen door R&B zanger L.V., zou de succesvolste rap-productie aller tijden worden met NR1 posities in de hitlijsten van diverse landen.

Na het overweldigende succes van Gangsta’s Paradise bleek Coolio ook succesvol in het maken van muziek voor TV. Zo schreef hij de themasong voor Kenan & Kel dat gedurende 4 seizoenen liep op Nickelodeon. Maar de grootste uitdaging voor Coolio echter, was het maken van een waardige opvolger voor Gangsta’s Paradise. Die opvolger kwam uit en in 1996 en werd My Soul gedoopt. Ondanks dat Coolio met het nummer C U When U Get There (dat op My Soul staat) alweer een vette hit scoort, werd het album gekraakt door pers en publiek.

De teleurstelling en het uitblijven van de verkoopsuccessen zorgden ervoor dat Coolio mocht opkrassen bij Tommy Boy Records. Vanaf dan gaat het snel bergaf met zijn carrière. In 1997 werd hij samen met zijn gevolg (40 thieves) gearresteerd voor het beroven van een boetiek in Böblingen (Duitsland). In 2001, 2003, 2006 en 2008 brengt de man opnieuw albums uit maar deze flopten jammerlijk. Het laatste nieuwsfeit dat we van Coolio vernomen was dat hij in 2009 opgepakt werd op de luchthaven van Los Angeles wegens drugsbezit.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...