zaterdag, oktober 16, 2021

BasicelementOm maar meteen met de deur in huis te vallen, Basic Element is een Zweedse band opgericht in 1992 die zich vooral bezig houdt met het Eurodance genre. In originele bezetting bestond het kwartet uit Peter Thelenius (rapper/zanger), Cesar Zamini (keyboards), Branko Nuss (accordeon) en Zetma Prembo (zangeres). In de loop de jaren wisselde de bezetting echter zoals als u en ik van ondergoed. We geven een beknopt overzicht.

Toen Peter Thelenius en Cesar Zamini startte met de groep in 1992 (Malmö), begonnen ze meteen een zoektocht naar een geschikte zanger. De heren schakelde voor hun zoektocht professionele hulp in via 1 of ander kantoor en even later zou Zetma Prembo de gelederen versterken. In 1993 versieren ze een contract met EMI Records met als logisch gevolg een eerste single “ Move Me”. “Move Me” deed het niet onaardig in de lokale hitlijsten , maar de opvolger “The Promise Man” behaalde zowaar een nummer 1 notering in Zweden. In 1995 werd Zetma Prembo zwanger en verliet de band. Geen erg want even later zou Saunet Sparell haar vervangen. Er volgt een nieuwe langspeler “ The Ultimate Ride” maar vanaf dan begint de ellende. Peter en Cesar krijgen meningsverschillen over de toekomst van Basic Element. Cesar geeft er de brui aan en Peter besluit dan maar alleen verder te doen. Een derde album “Star Tracks” maakt duidelijk welke visie (en richting) Peter voor ogen had met de groep. Het album klinkt als ‘70’s Disco en dat was duidelijk niet naar de zin van Saunet Sparell. Even later verklaarde Saunet dat het Peter enkel te doen was om beroemd te worden en verliet op haar beurt de groep. Het project Basic Element ging in de ijskast. Peter ging dan maar helemaal alleen verder en bracht een solo album uit “Trust Then Pain”. Niet succesvol, dus werd er terug gegrepen naar het oude concept. In 1998 komt de naam Basic Element terug met een .. jawel.. nieuwe zangeres, Marie Fredriksson (nee, niet die van Roxette). De originele sound (Eurodance) werd ook weer vanonder het stof gehaald, helaas waren de Euro-dance hoogdagen voorbij, dus werd er besloten om een pauze in te lassen. 7 jaar later (2005) (over een pauze gesproken!) zou Basic Element opnieuw ten tonele verschijnen. Ze brachten een remake uit van hun hit uit 1995 “ This must be a dream” met Mathias Olofson als kersvers lid. In 2006 komt er nieuw materiaal uit dat weer anders zal klinken (Peter kan het niet laten blijkbaar). Het ding flopt waardoor er in 2007 beslist wordt om een comeback album “The Empire Strikes Back” uit te brengen (hahahaha). Nog datzelfde jaar verlaat, u raadt het nooit, zangeres Marie Fredriksson de band. Zij wordt vervangen door Andrea Myrander (zangeres) en Jonas Wesslander (rapper). In 2008 is het dan eindelijk zover. Het album “The Truth” komt uit met daarop de single “ Touch You Right Now” (zie videoclip) dat in diverse Europese landen een hit werd.

In 2010 komt er nog een nieuwe single uit “Got U Screaming” en begin dit jaar (2011) stond er te lezen op hun website dat …………….. Andrea Myrander de groep verlaten heeft. Officieel nog wel!

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!