zaterdag, oktober 16, 2021

James BluntJames Hillier Blaunt (mans echte naam) werd geboren op 22 februari 1974 te Wiltshire (Engeland). Doordat zijn vader kolonel was in het Britse leger (helikopterpiloot) en regelmatig ergens gestationeerd werd, bracht hij zijn jonge levensjaren door in Engeland, Cyprus en Duitsland. Toch belette het de man niet om al op jonge leeftijd piano- en vioollessen te nemen.

Op 14 jarige leeftijd, stelden bevriende studenten hem voor aan een instrument dat ook al eens gitaar genoemd wordt. James zag dat compleet zitten en begon zelf nummers te schrijven. De basis voor een latere muziek carrière was meteen gelegd.

Een carrière die pas goed van de grond zou komen nadat hij de familietraditie in eren hield door toe te treden tot het Britse leger. Niet dat de man dat geheel vrijwillig deed, want zijn universitaire studies werden gesponsord door het Britse leger waardoor hij minstens 4 jaar moest ‘dienen’. Tijdens zijn militaire dienst werd zijn eenheid belast met het beschermen van Pristina International Airport tijdens de Balkan oorlog. Tijdens dat conflict sprong de James Blunt regelmatig op een tank met een gitaar in de hand en entertainde hij de lokale bevolking en collega’s tijdens de voedselbedeling. Het is op zo een moment dat hij het nummer “No Bravery” schreef. Op 1 oktober 2002, na 6 jaar dienst, verlaat James Blunt het leger om zich volledig te focussen op zijn echte liefde, namelijk de muziek. Nog datzelfde jaar weet hij een platencontract binnen te rijven bij EMI. Toch kwam er pas echt vaart in nadat hij Linda Perry ontmoette die in het begin van 2003 bezig was met het opstarten van haar eigen platenlabel “Custard Records”. Linda Perry had James bezig gehoord op het “South by Southwest Music Festival” en was zodanig onder de indruk dat ze meteen onderhandelden om verder samen te werken.  Nog datzelfde jaar volgde het album “Back to Bedlam” en de rest is geschiedenis. Menig singles uit het album behaalde mooie cijfers in de hitlijsten met als uitschieter “You ‘re beautiful” (zie clip) dat in 2005 zelfs de NR1 positie wist te veroveren. James Blunt won 2 BRITT Awards en sleepte 5 Grammy’s in de wacht.

Dat James Blunt nog steeds actief en succesvol is op moment van schrijven, kunt u merken aan de onderstaande videoclip. Het nummer "Stay the night" tuimelde deze maand de hitparades binnen.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!