zaterdag, oktober 16, 2021

Black%20hawk%20dawnWe gaan het deze keer niet hebben over de zanger en zangeres. We geven u alleen mee dat het lied, hoewel het zo kan klinken, niet in het Arabisch maar in het Celtisch dialect "Breton" is gezongen. Soms kan muziek een film een extra lading geven. Zo ook dit lied dat gebruikt werd als thema-lied voor de film Black Hawk Down. De combinatie van beiden laat je achter met een droevig gemoed.

Het verhaal: Bron Wikipedia

De film vertelt het verhaal over een legermacht van Rangers, Delta Force en andere legereenheden die naar Somalië worden gestuurd om een einde te maken aan het bloederige conflict dat daar heerst. Om dit conflict tot een einde te brengen wil men de krijgsheer (Aidid) die Mogadishu onder bevel heeft vermoorden. Men krijgt hem maar niet te pakken en na lang beraad besluit men om in een vergadering van vertrouwelingen van deze krijgsheer binnen te vallen om zo zijn verblijfplaats te vinden. Op 3 Oktober 1993 om 2:29pm begint de aanval die, indien ze volgens plan ging slechts een uur zou duren. Wanneer een eerste Black Hawk (Amerikaanse legerhelikopter) neerstort door een kapotte staart worden er soldaten naar toegestuurd, maar tot overmaat van ramp stort er een tweede neer. De bemanningsleden worden gelyncht. De hele nacht wordt er zwaar gevochten, maar met behulp van het Pakistaanse  leger en andere eenheden worden alle soldaten en gewonden uit de stad geëvacueerd (They leave no man behind). Een groep van soldaten vindt geen plaats meer in de tank en moet het hele eind naar het stadion teruggelopen. Deze scène staat ook wel bekend als de mijl van Mogadishu. Michael Durant, een van de piloten wordt na 11 dagen vrijgelaten en twee weken later worden de Rangers en Delta Force uit Somalië teruggetrokken. Op 2 augustus 1996 wordt Aidid vermoord, zo komt er een einde aan zijn heerschappij.

Een langere clip die een goede ziel in elkaar heeft gestoken met filmfragmenten die nog eens de gruwel van de oorlog benadrukken.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!