zondag, oktober 17, 2021

Amanda LearAmanda Lear werd geboren op 18 november 1939 of 1946 in de toenmalig Britse kolonie Hong Kong onder de naar Tapp. Het moet zowat een unicum in de geschiedenis zijn, dat er zo weinig bekend is over de jeugdjaren van een artiest, die meer dan 20 jaar onafgebroken in de spotlights stond.

Zo is het tot op heden nog altijd niet duidelijk wat precies haar geboortedag was, wat het geslacht was waarmee ze geboren werd, en welke nationaliteit haar of zijn ouders hadden. Wel is bekend dat ze Frans - Engelstalig is opgevoed en dat ze Duits, Spaans en Italiaans leerde op jonge leeftijd, iets wat uitermate van pas kwam in haar latere carrière als zangeres, componist, schilder, TV presentatrice, actrice en romanschrijf(st)er.

Amanda Lear’s carrière begon in 1965 toen ze werd opgemerkt door Catherine Harlé die toen de leiding had over een of ander modellenbureau. Harlé bood haar meteen een contract aan, en Amanda zag het als een kans om haar studies te financieren en hapte toe. Ze verhuisde naar Parijs om haar eerst opdrachten als model te kunnen vervullen. De verhuis naar Parijs zou haar leven drastisch veranderen zo blijkt achteraf. Toen ze nog datzelfde jaar een stap zette in het Parijse uitgangsleven met haar vriend Tara Browne en Brian Jones (Rolling Stones), ontmoette ze niemand minder dan de excentrieke Spaanse kunstenaar Salvator Dali. Dali was naar eigen zeggen ‘geraakt’ door haar looks en zag een ‘geestverwant’ in haar. Gevolg was dat ze de volgende 15 jaar van haar leven elke zomer zou doorbrengen in Catalonië, de woonplaats van Dali. Ze poseerde voor hem, reisde samen de wereld rond en werd geïntroduceerd in de kunstwereld. Het zou een begin zijn van een, op zijn zachts uitgedrukt, turbulent liefdesleven. Ondanks dat ze gedurende de jaren '60 en '70 de vertrouweling, protegee en maîtresse bleef van Dali, werd ze ook gelinkt aan Brian Jones van de Rolling Stones (die niet toevallig het nummer “Miss Amanda Jones” uitbrachten) en Bryan Ferry van Roxy Music. Bryan Ferry wou haar op de cover van hun album “For Your Pleasure”. Amanda accepteerde en zou in een strak lederen pak, vergezeld van een zwarte panter, de hoes sieren. (De foto zou ervoor zorgen dat ze bekend werd bij het grote publiek).

Roxymusic ForyourpleasureLater zou ze nog een jarenlange affaire hebben gehad met een getrouwde David Bowie en in 1979 trouwde ze met de biseksuele aristocraat Alain-Philippe Malagnac d'Argens de Villèle in Las Vegas.
Naar verluidt zou het David Bowie zijn die haar overhaalde om (terug*) in de muziekwereld te stappen. De man betaalde haar zang- en danslessen en begeleide haar in het begin van haar zangcarrière. We schrijven 1976 als Amanda haar eerste bescheiden hit scoort in het toenmalige West-Duitsland. “La Barrage” wist de aandacht te trekken van producer Anthony Monn en platenlabel Ariola-Eurodisc. Ze bieden haar een 7-jarig en 6 album contract aan. In 1977 ligt het debuutalbum “I Am a Photograph” met daarop de hits “Blood and Honey” en "Tomorrow" in de winkelrekken. In 1978 volgt de 2de langspeler “Sweet Revenge” met daarop onder andere het nummer “Follow Me” dat in zowat heel Europa een dikke hit werd.
*Amanda had in 1958 al eens een plaat uitgebracht. Het ding werd getiteld “Trouble” maar faalde jammerlijk.

Het hoogtepunt van haar carrière was bereikt. Er volgde nog albums met wisselend succes tot in 1983 toen haar 6de en laatste album voor het Ariola label uitkwam (het contract weet u wel).  Haar ster was duidelijk tanende maar ze probeerde toch nog nummers uit te brengen. Toen bleek dat dit niet de verhoopte successen werden gooide ze het over een andere boeg en startte met een TV carrière en speelde zelfs mee in licht pornografische films. Dat deed ze blijkbaar (het TV gedeelte) goed want ze presenteerde onder andere programma’s op het Italiaanse Canale 5 en het Franse La Cinq.
Na 4 jaar voor de Tv gewerkt te hebben krijgt ze blijkbaar terug zin om haar zangcarrière nieuw leven in te blazen. In 1987 toen ze volop aan haar comeback werkte, sloeg het noodlot echter toe. Amanda werd slachtoffer van een ernstig verkeersongeval en moest maanden in het ziekenhuis revalideren. Het was tijdens de revalidatie dat ze haar tweede boek schreef: “L'Immortelle”.  Het zou de start zijn van een nieuwe carrière, maar dan als schrijfster.

Ze blijft actief in de muziek, TV en artistieke wereld tot eind jaren ’90. In 2000 komt haar echtgenoot Alain-Philippe Malagnac d'Argens de Villèle, om tijdens een brand ten gevolge van een explosie tehuizen Lear. Het wordt even stil rond Amanda Lear maar in 2001 stort ze zich terug op haar werk. Ze brengt opnieuw platen uit, geeft tentoonstellingen, schrijft boeken en verschijnt weer op TV. Op moment van schrijven toert ze succesvol door Frankrijk met het theaterstuk “Panique au Ministère”.

Amanda blijft tijdens haar hele carrière een controversieel persoon en weet zelfs tot op heden het mysterie rond haar persoon te bewaren. Tientallen albums, films en 4 autobiografieën brengen daar nauwelijks verandering in. Intussen kunt u nog eens genieten van haar grootse hit in onze contreien “Folow Me”.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!