zaterdag, oktober 16, 2021

Jean Michel JarreJean Michel Jarre is iemand wat wij noemen een muzikaal visionair. Meer dan 30 jaar geleden maakte de man al muziek dat zelfs vandaag nog futuristisch klinkt.

Toch heeft het niet veel gescheeld of de mensheid had waarschijnlijk nooit gehoord van Jean Michel Jarre. Maar zoals altijd, is het ontmoeten van de juiste mensen op het juiste ogenblik en een dosis geluk, essentieel. Ook al heb je tonnen talent.

Jean Michel Jarre werd geboren op 24 augustus 1948 te Lyon (Frankrijk). Zijn vader Maurice Jarre was componist, zijn moeder France Pejot was verzetsstrijder tijdens WOII en overleefde het concentratiekamp. De 2 zouden scheiden toen Jean Michel Jarre 5 jaar was. Zijn vader vertrok naar Amerika en moeder bleef in Frankrijk om voor haar zoon te zorgen. De periode na het vertrek van zijn vader zou van grote invloed zijn op de latere carrière van Jean Michel Jarre. Zo verbleef hij minstens 6 maanden per jaar bij zijn grootvader André Jarre. André was een technicus en uitvinder, een man die onder andere één van de eerste audio mixers ontwikkelde dat later gebruikt werd bij Radio Lyon, bovendien was André de man die Jean Michel Jarre zijn eerste platendraaier cadeau deed.

Tijdens de periodes dat Jean bij de moeder verbleef, vergezelde hij haar regelmatig als ze naar een vriend gingen die een jazz club uitbaatte. Het was tijdens deze uitstapjes dat Jean Michel Jarre andere artiesten ontmoette en steeds meer de link begon te leggen tussen kunst en muziek. Later, omdat hij het steeds moeilijker kreeg met pianolessen, besloot om leraar te worden om zo in zijn vrije tijd, te werken aan zijn muzikale vaardigheden (piano). Intussen hield hij zich ook bezig met schilderkunst en gaf zelfs tentoonstellingen in het “Lyon Gallery”.

1969 is het jaar waarin alles uit de jeugd van Jean Michel Jarre samenkomt. Nadat hij eerst een jaar experimenteerde met radio’s en andere elektronische apparaten (grootvader weet u nog?), wordt hij lid van “Groupe de Recherches Musicales (GRM)” dat destijds onder leiding stond van Pierre Schaeffer. Pierre had een eigenwijze visie op muziek: “Muziek is niet gemaakt voor noten, het is gemaakt voor geluiden”. Jean Michel Jarre dacht er min of meer hetzelfde over en werd er geïntroduceerd aan de ‘Moog modular synthesizer’. Hij blijft een tijdje werkzaam bij GRM en intussen bouwde hij in de keuken van zijn appartementje, zelf een kleine opname studio. Het is in deze kleine zelf in elkaar geknutselde studio, waar al de puzzelstukjes samenvallen. Hij besluit zijn liefde voor elektronica (studio), muziek (synthesizer) en schilderen te combineren. Hij schrijft, en neemt een 5 minuten durend muziekstukje op (Happiness Is a Sad Song) . Hij gebruikt de muziek bij een tentoonstelling die hij gaf in Maison de la Culture. Het concept slaat aan en nog in datzelfde jaar brengt J.M.Jarre een eerste commerciële release uit “La Cage”. Een groots succes zal het niet worden, maar het zorgt er wel voor dat Jean Michel Jarre de aandacht trekt choreografen en televisiemakers.

Tot halfweg de seventies schrijft hij dan ook vooral muziek voor ballet, theatervoorstellingen, commercials en Tv-programma’s. De kentering zou er uiteindelijk komen in 1976. Jean Michel Jarre is klaar met zijn eerste langspeler Oxygene en probeert diverse platenmaatschappijen te overtuigen. De platenbonzen zien echter weinig commercieel gewin in het werk van Jean Michel Jarre en wijzen hem vriendelijk af. Jean Michel Jarre had de hoop om Oxygene uit te brengen zo goed als opgegeven, toen het geluk om de hoek kwam kijken. De moeder van een mede student en vriend van Jarre (in de klas van Pierre Schaeffer), Hélène Dreyfus overtuigde haar man, die toen artistiek directeur was bij Disques Records, om de plaat toch uit te brengen. Gevolg, van Oxygene werden meer dan 70000 exemplaren verkocht in Frankrijk alleen. De internationale ster Van Jean Michel Jarre was rijzende.

In 1978 zou de opvolger Equinoxe klaar zijn. De plaat klonk meer ‘klassiek’ dan Oxygene en was minder commercieel, maar de release werd ondersteund door een openlucht concert van Jean Michel Jarre dat plaats vond aan de Place de la Concorde. Het evenement trok meer dan 1 miljoen bezoekers wat meteen een nieuw record was. Het openluchtspektakel werd bovendien uitgezonden op Tv en zorgde op zijn beurt voor meer dan 100 miljoen kijklustigen. Het gebruik van een hightech lichtshow, vuurwerk en projectoren tijdens dit evenement, gaf de man een populariteit boost. Tegen augustus 1979 had hij al meer dan 800000 verkochte albums op zijn naam staan.

Ook in de jaren ’80, ’90 en ‘00’s blijft hij muziek maken en platen uitbrengen. In de hitparades zult u Jean Michel Jarre niet snel meer terug vinden, maar als hij ergens optreedt, is het gegarandeerd een spektakel om U tegen te zeggen.
Op moment van schrijven heeft Jean Michel Jarre al zoveel Awards verzameld dat we er volledige pagina’s zouden kunnen mee vullen, maar dat gaan we dus niet doen. We willen enkel maar duidelijk maken dat Jean Michel Jarre een pionier is van de elektronische muziek. Of u daar nu voor- of tegenstander van bent maakt eigenlijk niet veel uit. Als u naar optredens van hedendaagse artiesten gaat kijken met bijhorende show en spektakel, weet u waar zij de mosterd hebben gehaald. Niet bij Abraham, maar bij Jarre!

Kleine bedenking:

Als u de videoclips bekeken hebt zal u wel opgevallen zijn dat Jarre enorme en gigantische elektronische toestellen gebruikt om zijn muziek te maken. U doet dat de dag van vandaag met een aftandse 2de hands computer.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!