zaterdag, oktober 16, 2021

NewbeatMeer dan 20 jaar geleden ontstond er een nieuwe rage in de elektronische muziek. Het zal u misschien verwonderen, maar België (en Nederland) speelde een prominente rol in een genre dat later de basis zou vormen voor Techno, House, Trance en andere elektronische muziekstijlen.

Voor het eerst in de geschiedenis zouden het vooral producers en discotheken zijn die de trend zetten, iets wat vandaag de dag meer dan ooit het geval is. Als u nu naar de hitlijsten kijkt, zal het u opvallen dat het vooral Dj’s en producers zijn die de plak zwaaien, iets wat destijds voor een serieuze ‘shock’ zorgde bij de traditionele media. Misschien hebt u in jouw jonge jaren ook nog extravagante kledij met smiley’s erop gedragen, of hebt u ook wel een ster van een Mercedes gestolen. Als dat zo is, zult u zeker kunnen genieten van onderstaand artikel waarbij we de echte klassiekers op een rijtje zetten en zelfs een piepjonge Jan Hautekiet aan het woord zien (en horen). New Beat! Vergane Belgische glorie!

New Beat is ontstaan door enkele Dj’s die op zoek waren naar wat nieuws. Al in 1986 zouden er volgens diverse bronnen geëxperimenteerd worden met dansbare muziek in Detroit en Chicago, maar ook bij ons achtte men de tijd rijp voor wat nieuws. De legende wil dat New Beat ontstaan is door een DJ die het nummer van Flesh "A spilt second" al dan niet met opzet, op een verkeerd toerental draaide.

Dit bleek aan te slaan bij het aanwezige publiek en New Beat was geboren. Volgens ons is New Beat ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Aan de ene kant dus de DJ's die op zoek waren naar wat nieuws, aan de andere kant het feit dat computers langzaam hun intrede maakte in de muziekwereld. Hoe dan ook, New Beat zou een rage worden dat zijn weerga niet kende. Het genre zou de wereld veroveren in no-time. De fundamenten werden gelegd in België, een land dat voorheen enkel en belletje deed rinkelen als het over het Eurovisiesongfestival ging dat in 1986 gewonnen werd door Sandra Kim.

We beginnen ons overzicht met een reportage over New Beat. Zo weet u meteen wat New Beat teweegbracht in onze contreien en later ook in de rest van Europa.

Mocht u niet overtuigd zijn dat New Beat grote invloed heeft op de  hedendaagse muziek, bekijk en beluister dan onderstaande videoclip maar eens goed. Een hit uit 1989 van Amnesia met “Ibiza”

Muziek dat zijn oorsprong vindt in het uitgaansmilieu, werd altijd al geassocieerd met drugs. Toen in de jaren ’90 House doorbrak, werd er gefluisterd dat de stijl, dat gespeeld werd in een club, afhankelijk was van de drugs, dat er gebruikt werd. Elektronische muziek werd steeds gelinkt aan drugsgebruik. Ten onrechte, want volgens ons waren hippies, dat een totaal ander muziekgenre prefereerde, ook niet bepaald clean en dan hebben we het nog niet gehad over reggae. Hoe dan ook, elektronische muziek en New Beat in het bijzonder, ging het onderwerp zeker niet uit de weg. Het bewijs vindt u terug in onderstaand fragment. Een hit uit 1988 (of 1987, daar wil ik vanaf zijn).

The Maxx - Cocaine

Een jaar eerder deed het legendarische 101 het al eens voor met “Rock to the Beat”. Een plaat die begint met de niet mis te verstane kreet “XTC”.

België in een hoofdrol? Dat zouden we ons op moment van schrijven nauwelijks kunnen voorstellen. Eind jaren ’80 was het anders. Bekijk en beluistert u onderstaande videoclips maar. Stuk voor stuk klassiekers dat naam en faam maakte en zelfs het buitenland inspireerde.

1989 Tragic Error – Tanzen

1988 Taste of Sugar – Hmm Hmm

Mac Sample - House Inspector

Dat er stromingen binnen de New Beat scene ontstonden moge duidelijk zijn. De ene was een snelle ‘dood’ beschoren, de andere zou zelfs decennia later verder leven, of gaat u nu echt ontkennen dat The Prodigy de mosterd wel eens uit de New Beat gehaald zou hebben? Niet overtuigd? T99 zal dat wel doen.

T99 – Anasthasia

Ook onze noorderburen waren al snel vatbaar voor het New Beat virus dat wild om zich heen greep. In Nederland waren er clubs die zich zouden mengen in de rage en mee de trend zouden bepalen. Zo was er de eveneens legendarische club “iT” uit Amsterdam, dat met de hit “Yaah” van D-Shake uitpakte. Een nummer dat duidelijk de basis was voor latere House en Techno toestanden.

Uit New Beat zou meer vloeien dan House en Techno. Ook het zogenaamde Euro-dance (simpel melodietje en een rapper weet u wel), dat in de jaren ’90 bijzonder populair was, vond zijn wortels in de New Beat. Een mooi voorbeeld is een hit uit 1990.

Quadrophonia – Quadrophonia

Omdat we uit pure nostalgie niet weten van ophouden, voegen we nog enkele pareltjes toe aan ons lijstje.

Dirty Harry - D-Bop

Kraze - The Party

Hithouse - Move Your Feet to the Rhythm of the Beat

Later zou het buitenland de fakkel van ons overnemen en zelf trends en genres bepalen. Het zou zelfs zo erg worden dat ze op een bepaald ogenblik gaan claimen dat zij de uitvinders waren van House, Techno en andere elektronische muziekstijlen. Maar u weet intussen beter. En wij? Wij bleven achter met enkele BV’s die geld roken en ook een graantje wilden meepikken van de New Beat rage. We kregen Petra, Eddy Wally die een nieuwe beat op zijn oude hits plaatste en nog een handvol BV’s die hun oude hits in een nieuw jasje stoken. Het destijds druk bekeken televisieprogramma “Tien om te zien” werd overrompeld met New Beat acts waarvan u een week later al niets meer hoorde, zoals Plaza bijvoorbeeld.

Gelukkig waren er nog acts die het iets langer volhielden en internationaal aanzien genoten zoals The Confetti’s onder andere.
 

Om een lang verhaal kort te maken. Toen men begon met het financieel uitbuiten van New Beat was de rage al snel voorbij.Toen New Beat over het hoogtepunt heen was (+/- 30 maanden), leek de rust (en de verveling)  terug te keren in de muziekwereld. Dj’s en producers experimenteerden verder, maar het leek erop dat het uitgangspubliek het elektronische geweld een beetje beu was. Maar schijn bedriegt! Even later zouden België & Nederland opnieuw aan de basis liggen van een fenomeen dat zowaar nog meer impact zou hebben en nog meer grensverleggend zou zijn, zoals eerder al aangegeven, werd dat nieuwe fenomeen House!

Een klein stukje muziekgeschiedenis aangeboden door PCLeek. U mag dan misschien geen liefhebber zijn van het genre, maar vergeet niet dat wij de muziekwereld voor even hebben gedomineerd en dat is op zich al een hele prestatie. Zelfs het journaal zou er uitgebreid aandacht aan besteden.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!