maandag, juli 26, 2021

Kc And The Sunshine BandWe schrijven 1973 als ene zekere Harry Wayne Casey (Casey wordt in het Engels hetzelfde uitgesproken als KC) met het idee speelt om een eigen groep op te richten. Geheel toevallig is dat idee echter niet want de man werkt op dat moment parttime bij platenmaatschappij TK Records gelegen in Miami.

Tijdens zijn zoektocht naar ‘personeel’ ontmoette hij Richard Finch die op dat moment technieker was bij TK Records. Het begin van het “Casey-Finch” muzikale pakt was geboren.

Casey en Finch waren de enige echte leden maar snel trokken ze en gitarist (Jerome Smith) en een drummer (Robert Johnson) aan. Niet toevallig beiden werkzaam bij TK Records als studiomuzikanten. In het begin werd ook nog de hulp van de lokale band “the Miami Junkanoo Band” ingeroepen waarna besloten werd de groep “KC & The Sunshine Junkanoo Band” te noemen. “Junkanoo” werd al snel uit de naam geschrapt en vervangen door Sunshine omdat Casey afkomstig was van de zonnige staat Florida. Nog datzelfde jaar (1973) wordt het eerste nummer (Blow Your Whistle) op single uitgebracht. In 1974 volgt een 2 de single (Sound Your Funky Horn). Beide nummers deden het niet onaardig in de R&B (jawel!) charts in de USA, maar TK Records wilde graag een opvolger en een volledig album. Zo gezegd zo gedaan. Terwijl KC werkte aan demo’s voor KC & the Sunshine Band scoorde ene George McCrea een wereldhit met “Rock Your Baby”. Niks bijzonders zult u denken, maar dat verandert snel als u bedenkt dat het nummer eigenlijk van KC kwam en Jerome Smith de gitaar verzorgde voor dat nummer. In 1974 volgde dan hun eerste langspeler “Do it Good”. Maar de grote doorbraak zou er pas komen na de release van hun 2 de album met de wel erg originele titel “KC & the Sunshine Band” met daarop het nummer “Get Down tonight” en “That’s the Way (I Like It)” dat zelfs op NR1 belandde. 1976 werd het top jaar voor KC & the Sunshine Band. Het album “Part 3” kwam uit met daarop maar liefst 3 monsterhits zoals “I’m Your Boogie Man”, “(Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty” en “Keep it Comin’ Love”. Er leek geen einde te komen aan het succes van KC & the Sunshine Band want in 1979 scoorde ze alweer een dijk van een hit met “Please don’t Go”. Een nummer dat later nog vaak zou gecoverd worden trouwens. In 1980 verminderde de populariteit van Disco en dit zou ook het succes van KC & the Sunshine Band beïnvloeden. Zoals wel vaker zorgt het uitblijven van succes voor discussies, zo ook tussen Casey en Finch. In 1981 dan, wordt het onverwoestbaar gewaande pakt tussen beiden verbroken. Elk ging zijn eigen weg, maar een echt succes werd niet meer opgetekend. KC probeerde nog wel samen met de band verder te doen maar in 1985 besluit hij dan toch maar met ‘pensioen’ te gaan en KC & the Sunshine Band was niet meer. Met de opleving van Disco in 1991 rook KC echter een kans om opnieuw te beginnen. Hij startte de groep opnieuw op met nieuwe leden en begon opnieuw te toeren, tot groot ongenoegen van de originele leden. KC & the Sunshine Band bracht opnieuw albums uit (vooral compilaties) en een enkele met daarop oude nummers en wat nieuw materiaal, maar echte grote successen bleven uit. Of u nu voor of tegen KC & the Sunshine Band bent, u kunt er niet omheen, het is en blijft 1 van de monumenten uit de seventies! En omdat wij niet konden kiezen uit hun oeuvre besloten we maar om diverse videoclips te plaatsen.

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...