zondag, augustus 14, 2022

Carl OrffHet muziekstuk O Fortuna is eigenlijk een onderdeel van een grotere compositie Carmina Burana dat geschreven werd door de Duitser Carl Orff. O Fortuna moet zowat het meest gerecycleerd muziekstuk zijn in de geschiedenis van de klassieke muziek. Jaarlijks verschijnen er wel films, TV series of cd’s waarin het stuk gebruikt, bewerkt of zelfs ge-re-mixed werd.

Het minste wat je over Carl Orff kan zeggen is dat de man een erg bewogen leven achter de rug heeft. Carl Orff werd geboren in München op 10 juli 1895 en op 5-jarige leeftijd leerde hij enkele instrumenten bespelen. Al snel kwam hij erachter dat zijn voorkeur uitging naar het componeren van muziek in plaats van het spelen ervan. Nog voor Carl goed en wel de leeftijd van 10 bereikt had, publiceerde hij columns in kindermagazines en begon hij met het schrijven van een boek over de natuur. Aan talent geen gebrek dus. Dat talent zou helemaal openbloeien toen Carl Orff klassieke meesterwerken bestudeerde en zelf begon te componeren. In de periode 1911-1912 werden er al enkele composities gepubliceerd zoals onder andere de opera Gisei, das Opfer. Carl Orff werkt hard aan zijn carrière als componist maar dan slaat het noodlot toe. WO 1 breekt uit en er wordt van hem verwacht dat hij zijn land gaat dienen. Tijdens WO 1 geraakt hij ernstig gewond en overleeft maar net. Na WO 1 keerde hij terug naar de muziekwereld, meer bepaald naar de opera. Hij experimenteert met van alles en nog wat, voegt nog enkele werken toe aan zijn repertoire, maar rijk wordt hij er niet van. In 1936 begint hij dan met het componeren van Carmina Burana dat in 1937 in première gaat te Frankfurt.  Carmina Burana was populair in het Nazi Duitsland wat natuurlijk een staartje kreeg. Carl Orff had lak aan commercieel gewin maar het succes van Carmina Burana zou hem geen windeieren leggen. Mogelijk was het daardoor dat hij als één van de weinige inging op de officiële oproep van het Nazi regime om muziek te schrijven voor Ein Sommernachtstraum. Dit voorval zorgt ervoor dat er na WO 2 heel wat discussie ontstaat over de houding van Carl Orff ten aanzien van het Nazi regime. Verdedigers van Carl beweren dat hij de muziek al lang voor de oorlog geschreven had en dus niet ten gunste van de Nazi’s. Bovendien was hij goede maatjes mat Kurt Huber, één van de oprichters van de verzetsbeweging Die Weiße Rose. Een vriendschap dat Carl de rest van zijn leven gewetenproblemen bezorgde, want op de dag dat Kurt Huber gearresteerd werd, riep diens vrouw de hulp in van Carl om zijn invloed aan te wenden, maar Carl repliceerde: “Als mijn vriendschap met Kurt bekend wordt, ben ik geruïneerd”. Kurt Huber krijgt de doodstraf en werd in 1943 geëxecuteerd. Huber’s vrouw en Carl zouden elkaar nooit meer ontmoeten.
Door deze voorvallen wordt Carl Orff na WO 2 onderverdeeld in wat men noemt de ‘grijze zone’ wat zoveel wil zeggen dat men niet zeker weet of hij al dan niet collaboreerde met de nazi’s. Orff bleef echter bij hoog en bij laag beweren dat hij lid was van de verzetsbeweging Die Weiße Rose. De Amerikaanse autoriteiten geven uiteindelijk toe waardoor Orff zich weer met muziek kan bezig houden. Carl Orff componeert nog tal van werken en in 1973 schrijft hij zijn laatste “De Temporum Fine Comoedia”.
Carl Orff trouwde in totaal 4 keer, kende het Duitse Keizerrijk, Weimarrepubliek, Nazi-Duitsland, West-Duitsland en overleefde WO1 en WO2. In 1982, op 86 jarige leeftijd, overlijdt Carl Orff. Op zijn grafsteen staan de Latijnse woorden “Summus Finis”. Wat dat wil betekenen laten we u zelf opzoeken, nadat u nog eens genoten hebt van O Fortuna in al zijn varianten.

Carl Orff-O Fortuna:

Ook Tiësto laat dit meesterwerk niet ongemoeid:

O Fortuna (Gregoriaanse versie)

O Fortuna (House versie)

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...