Over Ludwig van Beethoven zouden we hele boeken kunnen vullen, maar omdat wij nogal lui van aard zijn, laten we dat graag aan anderen over met meer kennis van zaken. Wij vertellen enkel de meest interessante zaken over de man en zijn meest populaire werk “Für Elise”.
Wat enkel kenners weten is dat Ludwig van Beethoven een kleinzoon is van een Vlaamse (jawel!) Lodewijk van Beethoven. Lodewijk van Beethoven had 1 zoon Johann van Beethoven die net zoals zijn vader actief was in de muziek. Johann gaf les in hetzelfde muzikale establishment als zijn vader dat in die tijd gecontroleerd en beheerd werd door de kerk. In 1767 trouwe Johann met Maria Magdalena Keverich en 3 jaar later zou Ludwig van Beethoven het levenslicht zien(Bonn), meer bepaald op 17 december 1770. Kwatongen beweren echter dat Ludwig van Beethoven eigenlijk een dag eerder zijn verjaardag viert omdat het in die tijd de gewoonte was baby’s pas in te schrijven en te dopen daags na de geboorte.
Aangezien de familie muzikaal al actief was hoeft het natuurlijk niet te verwonderen dat Ludwig dezelfde toer zou opgaan. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, maar al op 9 jarige leeftijd kreeg de man het voorrecht om lessen te krijgen van de indertijd meest belangrijke muziekleraar in Bonn, Christian Gottlob Neefe. Hij leerde componeren en in 1783 publiceerde hij al zijn eerste composities, of iets wat daar moest op lijken. Christian merkte meteen dat hij een groot talent onder zijn hoede had en Ludwig van Beethoven mocht zijn assistent worden zonder financiële tegemoetkoming, dat spreekt. In maart 1787 reisde Ludwig van Beethoven voor het eerst naar Wenen in de hoop om samen te kunnen studeren met niemand minder dan Wolfgang Mozart. Er is nooit officieel bevestigt of de 2 elkaar ook effectief ontmoet hebben, maar na 2 weken verbleven te hebben in Wenen ontving Ludwig het bericht als zou zijn moeder ernstig ziek zijn. Hij keerde terug naar Bonn en kort na zijn terugkeer overleed zijn moeder. Zijn vader zocht heil in de alcohol wat maakte dat Ludwig van Beethoven verantwoordelijk werd voor zijn 2 jongere broers. De volgende 5 jaar zou hij in Bonn verblijven. Tijdens die periode ontmoette hij een aantal mensen die later belangrijk zouden worden in zijn leven zoals onder andere Ferdinand von Waldstein. Ferdinand zou een vriend voor het leven worden en financieel steun verlenen aan Ludwig van Beethoven. In 1792 keert Ludwig van Beethoven terug naar Wenen en begint hij met het verder uitwerken van zijn muziek carrière. Ondanks dat de man ernstige gehoorproblemen en concentratiestoornissen heeft zou er een indrukwekkend lijstje van composities en werken volgen. Op maandag, 26 maart 1827, tijdens een onweer, overlijdt Ludwig van Beethoven. Bij de autopsie zou ernstige leverschade aangeduid worden als doodsoorzaak, wat kan wijzen op ernstig alcoholmisbuik. Tijdens de begrafenis zouden meer dan 20.000 Weense burgers de begrafenis bijwonen en Franz Schubert, die 1 jaar later naast Beethoven begraven zou worden, was 1 van de fakkeldragers.
Für Elise:
“Für Elise” moet zowat de meest populaire compositie van Beethoven zijn. Vreemde is dat het werk pas in 1867 gepubliceerd werd, 40 jaar na de dood van de componist. Het stuk werd ‘gevonden’ door ene zekere Ludwig Nohl. Later zou er discussie over de titel ontstaan. Nohl zou de titel verkeerd vertaald hebben. Men beweert dat de originele titel “Für Therese” moest zijn waarbij men verwijst naar een ex-studente van Beethoven die hem afwees toen hij de dame in kwestie ten huwelijk vroeg. Hoe dan ook, Ludwig van Beethoven oefent tot op heden nog steeds grote invloed uit op de muziekwereld. Als u ooit pianolessen hebt gehad, zal onderstaand stukje zeker tot het lessenpakket behoord hebben.
A-M Classical - Beethoven: Fr Elise | |