Skull BlueHet lijkt wel of het Internet vandaag enkel draait om sociale netwerksites. Helaas blijft de impact van het fenomeen niet beperkt tot het Internet, maar worden de gevolgen steeds meer voelbaar in het dagelijkse leven, en zelfs in uw portemonnee.

De druk van sociale netwerksites

Als u vandaag over straat loopt en een oude kennis tegen het lijf loopt, is de kans groot dat de persoon in kwestie vraagt of u 'op Facebook zit'. Als u negatief op deze vraag antwoord, is de kans zelfs nog groter dat diezelfde oude kennis u afschildert als een asociaal individu dat helemaal niet meer mee is met de tijd met de achterliggende gedachte dat er een paar vijzen bij u ontbreken. Ev 623589 Unsplash Hoe u het ook draait of keert, de sociale druk om uzelf te presenteren om één of andere sociale netwerksite neemt gestaag toe, tot groot jolijt van de aandeelhouders die hun kans schoon zien om nieuwe markten aan te boren.

Misschien kan u wel leven met de gedachte dat men u een zonderling vindt, maar dat verandert pas helemaal als u een simpele website (zoals de onze), webwinkel of bedrijfje bezit. Van zodra u ook maar iets aan te bieden hebt aan de massa, wordt u nagenoeg verplicht om uzelf, uw diensten, of uw producten te vertegenwoordigen op sociale netwerksites. De grote boosdoener achter dit verhaal is Google. Enige tijd geleden maakte de zoekgigant bekend dat het berichten op sociale netwerksites zou opnemen in de zoekresultaten. Meer nog, hoe meer fans of volgers u hebt, des te hoger uw website, winkel of bedrijf zou scoren in de zoekresultaten. Met andere woorden, als u een beetje bekommert bent met uw zaak, kunt u niet anders als uzelf profileren op de sociale netwerksites, of u het nu graag hebt of niet.

Nu kunt u misschien denken, ik geef er niks om dat mensen denken dat ik op Mars leef. Een website, webwinkel of zaak heb ik ook al niet, dus sociale gedoe hoeft voor mij echt niet. Vergeet dan niet dat er zelfs van economisch hoek druk op u wordt uitgeoefend. Zo lazen we onlangs een artikel op Het Laatste Nieuws waarin enkele 'denkers' verkondigden dat er merken zijn die met de gedachte spelen om de prijzen van hun producten de hoogte in te jagen, gewoonweg omdat men veel "likes" of fans heeft op Facebook. De redenering luidde als volgt: Als veel mensen van onze producten houden, zijn ze ook bereid er meer voor te betalen". Als u deze redenering doortrekt, kunt u zich misschien toch maar beter een account maken op één of andere sociale netwerksite, al was het maar om de producten van de directe concurrenten ook te 'liken', of om tegengewicht te bieden, al was het maar om uw portemonnee te beschermen.

Als al deze argumenten u alsnog niet kunnen overtuigen, is de kans toch groot dat u al vertegenwoordigd bent op sociale netwerksites. Google, oh ironie, het bedrijf dat sociale netwerksites groot gemaakt heeft, verplicht sinds kort elk individu dat gebruikt maakt van hun diensten, een Google+ account te nemen. Google deed dat zelfs zonder u daarvan op de hoogte te stellen. Hebt u bijvoorbeeld een GMail account? U hebt gewonnen! Maar ach, van zodra er geld mee te verdienen valt, rammen ze het toch door uw strot, tot aan uw knieën als het kan, of tot uw kleine teen als het moet!