zondag, oktober 01, 2023

ChromeToen Google met Chrome uitpakte stond browserland op zijn kop. Met enkele vernuftige trucjes en kunstgrepen lieten ze de concurrentie zien hoe het moest. Maar moeten we daar nu blij mee zijn?

Chrome veroorzaakt indentiteitscrisis bij concurrentie

Laten me duidelijk zijn! Hoe meer keuze u hebt tussen diverse browsers, des te beter. Wat ook duidelijk is, is dat Chrome ongetwijfeld een snelle en fijne browser is. Meer keuze en Chrome is een snelle browser, wat is dan eigenlijk het probleem hoor ik u al denken? Wel, het probleem met Chrome is niet Chrome an sich, maar de concurrentie zoals onder andere Internet Explorer en Firefox.

Toen Chrome uitkwam waren de meningen verdeeld. De ene vond het maar een kale browser, de andere miste enkele basisfuncties zoals een RSS lezer, maar over één ding was iedereen het eens, Chrome was, en is razendsnel. Google kleedde Chrome zodanig uit dat zelfs de meest basic knoppen aan het oog ontrokken werden. Er werden zelfs enkele grafische kunstgrepen uitgehaald zodat gebruikers de illusie krijgen (ja, u leest dat goed) dat het allemaal sneller gaat. Natuurlijk waren er ook diverse vernuftige technische ingrepen nodig om Google sneller te maken dan de concurrentie, met succes trouwens.

Het aantal surfers dat overschakelde groeide gestaag tot +/- een 18% op moment van schrijven. Ongetwijfeld een mooi resultaat voor Chrome dat zichzelf meteen op de browserkaart zette en goed herkenbaar was. Inderdaad we zeggen nadrukkelijk was, want het succes van Chrome was duidelijk een doorn in het oog van de concurrenten.  Zij moesten zo nodig Chrome na-apen. Ook Firefox en Internet Explorer begonnen hun browser uit te kleden waardoor de meest essentiële menu's en knoppen aan het oog ontrokken worden. Zelfs de update cyclus van Firefox werd grondig overhoop gehaald en klakkeloos gekopieerd van Chrome. De tijd dat Firefox gebruikers uitkeken naar een nieuw versienummer ligt al een tijdje achter ons, in de plaats krijgt u om de 5 minuten updates en komen de nieuwigheidjes mondjesmaat binnengestroomd.

Google Chrome WallpaperOok Microsoft gaat niet vrijuit. Ook zei begonnen Internet Explorer zodanig aan te passen in een poging marktleider te blijven. Nu heb ik in principe niks tegen het feit dat men kopieert van anderen want dat kan men toch niet voorkomen. Waar ik wel een probleem mee heb is dat men alles klakkeloos kopieert en er vanuit gaat dat als Google het doet, het wel goed zal zijn. Kopieer de goede zaken en laat de rest achterwege of denkt men nu echt dat alle surfers zaten te wachten op browsers, zo naakt, dat zelfs een exhibitionist er het schaamrood op de wangen van krijgt?

Concurrentie is goed en zorgde er zelfs voor dat u voortaan, met eender welke browser, sneller surft dan ooit voorheen. Helaas is het zo dat sommige browser zo sterk op elkaar beginnen te lijken, dat u nog niet meer weet met welke u eigenlijk aan het surfen bent. Jammer! Browsers met een eigen identiteit, zou veel leuker zijn en de keuzes vereenvoudigen. In elk geval beter als de eenheidsworst op dit moment. Al goed dat u browsers kan personaliseren, en dat er tenminste nog alternatieven zijn die wel hun identiteit behouden zoals Opera en Safari. Respect!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...