Door de jaren heen hebben we bij PCLeek al honderden programma's getest en geïnstalleerd. Ervaring genoeg intussen om u te vertellen waar wij ons aan ergeren als we weer eens software installeren en testen.
Al de programma's en software dat we u aanbevelen of aanbieden op PCLeek worden altijd eerst geïnstalleerd en getest door ons vooraleer we ze publiceren. Na meer dan 6 jaar zijn we de tel een beetje kwijtgeraakt, maar u begrijpt dat er intussen al een hele berg aan gratis programma's de revue gepasseerd zijn. Bij sommige testen worden we aangenaam verrast, maar de eerlijkheid gebied ons te vertellen dat de grootste meerderheid van de software ASAP weer van ons systeem verwijderd wordt, als we ze al geïnstalleerd krijgen, want geloof ons vrij, vaak loopt het al mis bij de eerste muisklik. Na enkele jaren weten we vaak al na enkele seconden "welk vlees we in de kuip" hebben en kweek je, zonder het zelf goed en wel te beseffen, ergernissen. Het aantal nieuwe installaties, systeemherstel, crashes en BSOD's zijn intussen ontelbaar, net zoals vloeken, tieren en frustraties. Niks bleef ons gespaard in de loop der tijd. Maar we nemen het er allemaal graag bij opdat u als bezoeker tevreden bent en vertrouwen hebt in wat wij op onze website publiceren.
Om u een idee te geven van waar we ons zoal aan ergeren als we weer eens software testen, krijgt u van ons de top 10.
Software installeren: De 10 ergernissen!
1: Toolbars
Indien we tijdens de installatie merken dat een programma toolbars wil installeren of uw startpagina wil aanpassen, melden we dat altijd uitdrukkelijk in het betreffende artikel. Op zich is er niets mis mee om gratis software te voorzien van reclame of toolbars, al was het maar om het programma gratis te kunnen houden. De meeste ontwikkelaars laten tijdens de installatie de keuze of u die rommel wil of niet. Een beetje oplettendheid tijdens de installatie volstaat om veel miserie te voorkomen, maar soms ontbreken deze keuzeopties en/of zijn ze zodanig goed verborgen, dat ook wij soms "tegen de lamp" lopen. Helemaal wild worden we als er helemaal niks wordt gemeld tijdens de installatie, maar achteraf blijkt dat de startpagina verandert is en er toch toolbars pronken van zodra we onze browser openen.
2: Reclame
Dat er bij gratis software reclame geleverd wordt, daar hebben we begrip voor. Als deze reclame zodanig prominent aanwezig is dat er zelfs tijdens de installatie al "boodschappen van algemeen nut" getoond worden, draait onze maag om. Vaak is de reclame zelfs zodanig gepositioneerd, dat u zelfs bijna onmogelijk op de Exit of Next knop kan klikken. Meestal breken we de installatie af als we dit merken. De zeldzame keer dat we toch doorzette, bleek dat bij het eigenlijke gebruik van de software, het zowaar nog erger was.
3: Gebruikersovereenkomst (EULA)
Bij software hoort (wettelijk) een gebruikersovereenkomst (EULA). Zoals u zelf ook wel weet, is er haast geen kat die ze leest, hoewel we u dat toch kunnen aanbevelen. Maar soms testen we software waarbij de gebruikersovereenkomst zodanig lang is, en er zulke technische termen gebruikt worden, dat er een rood lampje gaat branden bij ons. Geef toe, het kan toch niet zo moeilijk zijn om een korte, duidelijke en begrijpbare gebruikersovereenkomst te schrijven. Uit ervaring hebben we geleerd dat er bij software vergezeld van een pagina's lange gebruikersovereenkomst, een reukje aan zit. Niet zelden komt het er op neer dat de makers kunnen doen wat ze willen en dat kan u bij één van de volgende updates wel eens bekopen.
4: Accepteren of niet accepteren.
Dit punt is eigenlijk een samenvoeging van de 3 voorgaande. Tijdens de installatie van software moet u de gebruikersovereenkomst accepteren om verder te gaan. Het is net tijdens deze procedure dat men u (en ons) probeert te bedotten. Soms kunt u de gebruikersovereenkomst niet accepteren als u de vinkjes bij de bijhorende toolbars weg gehaald hebt, althans dat wil men u wijsmaken. In de praktijk kunt u vaak de installatie gewoon verder zetten, maar in een poging om u te misleiden, bestookt men u met een mededeling dat u de opties moet aanvinken. Wij hebben al software getest waarbij we 12x (u leest het goed!) moesten klikken om het programma geïnstalleerd te krijgen zonder toolbars. Nu doen we zelfs de moeite niet meer en dumpen we de handel.
5: pop-ups
Het fenomeen van pop-ups doet zich meestal voor na de installatie. We hebben er geen moeite mee als er bij het afsluiten van een programma een pop-up verschijnt, maar als dat telkens gebeurd als u een functie wil aanroepen, zakt onze broek af en dat gegeven willen we u onthouden.
6: Registratie
Uzelf registreren om een gratis programma te kunnen downloaden is een manier voor de makers om toch geld in het laatje te krijgen (ze verkopen je e-mailadres). Wij zijn altijd uitermate op onze hoede als ons gevraagd wordt om ons te registreren. Meestal lossen we dat op met een tijdelijk e-mailadres om tonnen spam en nieuwsbrieven te voorkomen, maar sommige ontwikkelaars gaan een stapje verder. U download het programma en start het op. Wat blijkt? Om het programma (volledig) te kunnen gebruiken, moet u zichzelf registreren. Als we dit tegenkomen, houden we het meestal voor bekeken.
7: Simplificatie
Simplificatie is het nieuwe modewoord. Veel ontwikkelaars gaan erg ver in het simplificeren van dingen. Op zich niets mis mee, zeker niet voor hen die de computer gebruiken voor dag dagelijkse taken, maar voor de zogenaamde "power users" is het vaak huilen met de pet op om net die instelling te vinden die ze zoeken. Om u een voorbeeld te geven. In het verleden hebben we eens een firewall getest. De gebruikersinterface was zeer eenvoudig opgezet. U kon kiezen uit 3 niveaus in het hoofdscherm (sterk, matig, zwak). De ellende begon toen we een uitzonderingsregel wilden toevoegen. Bijna 3 kwartier zoeken en navigeren door ellenlange menu's om dat voor elkaar te krijgen. De zaken simpel houden is één zaak, zorgen dat de geavanceerde instellingen ook eenvoudig bereikbaar zijn, een andere.
8: Plug-ins en software van derden.
Soms wordt er tijdens het installeren van software gevraagd om een applicatie van derden te downloaden (en installeren) omdat het programma anders niet goed werkt. In het beste geval zorgt de installatie zelf voor de benodigdheden en soms wordt u via een link doorverwezen en wordt er uitgelegd wat u precies nodig hebt. We hebben al installaties gehad waarbij de omschrijving van wat u nodig had, zo cryptisch omschreven was (zelfs een link ontbrak) dat we sneller klaar waren met het oplossen van een sodoku als dat we uitgevogeld hadden wat we precies moesten downloaden.
9: Hardnekkige installatie
Soms ergeren we ons blauw tijdens het installeren van software, gewoon omdat we de installatiefolder niet kunnen kiezen. Als we toch doorzetten blijkt dat het programma zichzelf permitteert om zelf mappen aan te maken in de root van de harde schijf. Helemaal mooi wordt het als blijkt dat het zichzelf in het systeemvak, taakbalk, Bureaublad en in het menu Start genesteld heeft zonder ons de mogelijkheid te geven deze opties uit te vinken.
10: Verwijderen
Als we al het geluk hebben om een programma "normaal" te installeren, volgen de frustraties vaak wanneer we het weer van de computer willen verwijderen. Via de normale de-installatieprocedure blijven er mappen achter of worden we bestookt met pop-ups met de vraag waarom we het programma willen verwijderen en of we wel zeker weten wat we doen. We hebben al software getest en verwijdert waarbij we zelfs gewaarschuwd werden dat als we het programma verwijderen, de computer mogelijk niet goed meer zou werken. De ergste soort is en blijft nog altijd software niet voorzien van een uninstaller en/of niet te verwijderen via de normale procedure.
Ziezo dat lucht op :-)