Microsoft LogoOnlangs te lezen in de media, het monopolie van Microsoft brokkelt verder af. Minder dan 70% van de apparaten zouden nog op software van Microsoft draaien. Verrassend? Bijlange niet!

Onlangs verscheen in de pers een artikel waarin meegedeeld werd dat het monopolie van Microsoft verder afbrokkelt. Net geen 70% van alle computers (en aanverwanten) zou nog draaien op software van Microsoft (lees Windows). Volgens datzelfde artikel zou de oorzaak liggen in het krimpen van de desktopmarkt en de groei van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets die zoals u wellicht weet, meestal draaien op Android (Google) en iOS (Apple).

Toen de mobiele markt exponentieel begon te groeien lagen ze bij Microsoft te slapen op hun berg geld in de waan dat het allemaal wel niet zo een vaart zou lopen. Toen bleek dat het tegendeel waar was, is men in alle paniek begonnen met het ontwikkelen van een besturingssysteem voor mobiele apparaten. Toen men daar aan begon dacht men het warme water ook opnieuw uit te vinden. Bij Microsoft speelde het idee dat als ze toch een mobiel OS moesten maken, laten we het dan ineens geschikt maken voor alle computers (desktops inbegrepen). Op het eerste zicht denk je van "hé da's slim bekeken", maar de tijd leert ons dat het blijkbaar toch niet zo een goede zet was.

Om te beginnen is er Windows 8. Zonder afbreuk te willen doen aan het nieuwe OS van Microsoft, blijkt dat het merendeel van de computergebruikers het OS niet lust. Zij die het toch kochten, spuwen kritiek en willen meer van het "oude" weer terug zoals onder andere de Startknop. Een besturingssysteem met aanraaktechnologie terwijl meer dan 90% van uw cliënteel nog een computermuis zit te martelen? Dat is vragen om zever.

U moet weten dat wij helemaal geen marketingstudies (of iets gelijkaardigs) gevolgd hebben, maar als u weet dat ze bij Microsoft in het verleden miljoenen dollars hebben gespendeerd om uit te zoeken wat mensen gebruiksvriendelijk vinden, is het toch vreemd dat men plots het roer helemaal omgooit ondanks het succes van Windows 98 en Windows XP die het resultaat waren van jaren research.

We hebben absoluut niet de pretentie om Microsoft te zeggen wat ze moeten doen, maar zelfs een lomperik zoals mezelf weet dat als iets succesvol is, je niet teveel moet veranderen. Met andere woorden, men had beter Windows7 verder ontwikkeld, kwestie van het monopolie op de desktopmarkt te verstevigen en het cliënteel tevreden te houden. Wat de mobiele markt betreft, had men moeten doen wat men al jaren doet bij Microsoft. Goede ideeën overnemen, en de slechte zaken vervangen door hun 'eigen ding'. Dat op het einde van de rit er een totaal ander type besturingssysteem uit de bus zou komen, daar zou niemand om malen, zolang ze maar probleemloos met elkaar kunnen communiceren.

Begrijp me niet verkeerd. Er is niks mis mee Windows 8, maar de geroemde marketing van het bedrijf, kan de foute beslissingen niet helemaal ongedaan maken. Windows 8.1 dat weldra uitgerold wordt bevestigt ons beperkte denkwerk. Enkele typische desktopfuncties komen terug (zoals een Startknop). 2x keer werk dus en dat kost geld en levert een hoop ongenoegen op, zowel in het bedrijf als bij de klanten. Op bepaald fora wordt zelfs al de kop van Steve Balmer geëist, om u maar een idee te geven wat er leeft bij de aanhangers.

Hoe dan ook. Een monopolie is nooit goed voor de consument. Maar als je je koppositie op zo een knullige manier dreigt kwijt te geraken, scheelt er toch duidelijk wat met het management, daar hoeft u echt geen universitaire studies voor gedaan te hebben.

Mvg