zondag, oktober 01, 2023

Logo Pcleek2015 WebWij blikken even terug op het afgelopen jaar en bekijken de uitdagingen voor 2014, want die zijn wat ons betreft, groter dan gedacht. Onze beste wensen, die krijgt u intussen ook mee.

Meer dan 7 jaar zijn we intussen vertegenwoordigd op het Internet. Een eeuwigheid in een steeds sneller evoluerende wereld die het net toch wel is. Zoals elk jaar kende ook 2013 zijn ups- en downs, al moeten we toegeven dat 2013 tot nog toe het meest succesvolle jaar ooit was in ons bestaan (echt waar!). Nooit eerder in ons bestaan werd de website zo druk bezocht als in 2013. Nooit eerder hebben we zoveel nieuwe gebruikersregistraties genoteerd. Graag willen we dan ook een flinke DANK U zeggen al onze bezoekers! Zonder jullie hadden we het nooit zo lang volgehouden!

Om te bewijzen dat we niet zomaar uit onze nek liggen kletsen voegen we een schermafdruk toe waarin de stijgende grafiek duidelijk zichtbaar is. In 2013 bezochten maar liefst 576.404 personen PCLeek! Let wel! Dit cijfer zijn unieke bezoekers (nieuwe). Als u regelmatig een bezoekje brengt aan PCLeek! wordt slechts de eerste keer mee geteld.

2014 Analyse A

De trend die zich in 2012 (na de grondige vernieuwing) had ingezet, liep duidelijk verder in 2013. Natuurlijk hopen we in 2014 weer alle records te verbreken, maar dat zal niet eenvoudig worden. Er wachten ons enkele serieuze uitdagingen waar we nog even moeten over brainstormen hoe we dat gaan aanpakken.

U vraagt zich natuurlijk af welke uitdagingen? Wel, we geven graag een woordje uitleg.

Ten eerste is deze website voor een groot deel afhankelijk van het computergebruik en het besturingssysteem Windows, daar moeten we niet flauw over doen. Windows 8 blijkt niet echt gesmaakt door gebruikers en de verkoopcijfers vallen tegen. Nu is het geen geheim dat een groot deel van onze bezoekers op zoek is naar tips, hints en hulp voor Windows. Als Windows van Microsoft achteruit boert omdat gebruikers overstappen naar alternatieven, delen wij in de klappen zo simpel is dat.

Nu kunt u denken van, ok, maar we zien het niet gebeuren dat gebruikers massaal gaan overstappen op Linux of Apple. Windows zal ook in 2014 de grootste blijven toch? Die redenering klopt, ...... voor een deel. Zoals we in de voorgaande jaren reeds voorspeld hadden, wordt de markt steeds mobieler. Het aandeel van smartphones en tablets blijft groeien in tegenstelling tot de markt van desktops/laptops die jaar na jaar blijft krimpen. En welk besturingssysteem is heer en meester in de mobiele wereld? Juist! Android van Google. We hebben al stappen ondernomen om mee op de kar te springen van deze trend. Zo hebben we afgelopen jaar een sectie Mobiel toegevoegd aan de website maar er is een (klein) probleempje met Android. Niet zozeer met het besturingssysteem zelf, maar met de manier van afwerking.

Het besturingssysteem Android is, om het simpel uit te leggen, een basispakket. In de praktijk wil dat zeggen dat elke hardwarefabrikant het besturingssysteem mag aankleden naar eigen wensen en inzicht, bovendien verschijnen er meerdere keren per jaar een update. In tegenstelling tot Windows, dat er overal hetzelfde uitziet en werkt, is dat bij Android niet het geval. Een Samsung op Android, kan er helemaal anders uitzien dan pakweg een Sony op Android. De basisprincipes blijven wel dezelfde, maar doordat elke fabrikant zijn eigen look en feel aan het OS kan geven zal het voor ons bijzonder moeilijk worden om tips aan te reiken op de manier zoals we dat deden met Windows. U begrijpt de uitdaging?

Maar dat is lang nog niet alles. Hardwarefabrikanten roepen steeds luider dat ze graag desktops en laptops willen maken op basis van Android. Voor ons betekent dat opnieuw een uitdaging, want als elke hardwarefabrikant andere knopjes en menuutjes gaat gebruiken, is het hartstikke moeilijk voor ons om tips met schermafdrukken te maken die voor iedereen hetzelfde zijn. Maar goed, we zullen geen seconde twijfelen om ook deze uitdagingen aan te gaan. De tijd zal ons leren hoe we daar moeten mee omgaan.

Een andere trend die zich ook in 2014 zal doorzetten is het cloud-principe. Steeds meer software werkt met een soort abonnement. U betaald maandelijks een bedrag om toegang te krijgen tot de software die u wil gebruiken. Mooie voorbeelden zijn Office 365 en Adobe Photoshop. Willen we blijven meetellen op het Internet, zullen we genoodzaakt zijn om diverse abonnementen af te sluiten opdat we ook tips voor deze producten kunnen blijven aanreiken. Maar dankzij de 576.404 bezoekers afgelopen jaar (t/m 29 dec.) twijfelen we geen seconde om er ook in 2014 vol voor te gaan.

Wij wensen u alvast het beste toe voor 2014. Morgen krijgt u deel 2 voorgeschoteld van "PCLeek! Dit was 2013". Zoals de traditie het wil, zal dat muzikaal gebeuren met een overzicht van de grootste hits en onze jaarmix!

 PCLeek2014

Mvg

 • Superleek
 • Lion
 • Bitchsjoe

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...