zondag, oktober 17, 2021

Facebook IconHen met een smartphone/tablet die Facebook gebruiken, zullen ongetwijfeld een update ontvangen hebben om Facebook Messenger te installeren. Leuk dachten wij....tot we de app machtigingen onder ogen kregen.

Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat het al een tijdje geleden is dat op onze smartphone de melding verscheen om Facebook-app te updaten. Toen we uiteindelijk besloten om dat te doen, bleek dat we Facebook Messenger moesten installeren om berichtjes blijven te kunnen verzenden naar vrienden. Wel, we hebben de machtigingen eens gelezen en pertinent geweigerd. Geen Facebook Messenger voor mij! Blijkt dat Facebook Messenger toestemming nodig heeft om je sms-jes te lezen (zie schermafdruk).

Fb App Machtigingen

Onlangs werd dit gegeven in de pers al aangehaald. Het antwoord van Facebook was dat dit nodig was om de zogenaamde {tip Tooltip titel::Verificatie in twee stappen maakt uw account veiliger, omdat het voor een hacker moeilijker wordt zich aan te melden, zelfs als die op de een of andere manier uw wachtwoord zou weten. Als u verificatie in twee stappen inschakelt, ziet u een extra pagina wanneer u zich aanmeldt op een niet-vertrouwd apparaat. Op de extra pagina wordt u gevraagd een beveiligingscode in te voeren om u aan te melden. We kunnen een nieuwe beveiligingscode sturen naar uw telefoon of een alternatief e-mailadres, of u kunt een code ophalen met een verificator-app op uw smartphone. }tweestapsverificatie{/tip} te kunnen invoeren.

Nu ben ik geen programmeur of techneut, maar u kan me niet wijsmaken dat een tweestapsverificatie onmogelijk is zonder toestemming om uw sms-jes te lezen.

Velen zullen zich nog herinneren dat 'een foutje' in de programmatuur van Facebook ervoor zorgde dat privéberichten gelezen konden worden door iedereen, met kennis, en zonder kennis van zaken. Moet u eens even bedenken dat een gelijkaardig foutje al je sms-jes te grabbel gooit? Als u weet dat de programmatuur van Facebook sowieso door kenners als brol wordt bestempeld, lijkt ons de mogelijkheid dat het ooit eens effectief gebeurd, niet onwaarschijnlijk.

Iedereen weet ondertussen wel dat privacy in moderne tijden niet meer dan een illusie is. Even naar Snowden googelen en u weet meteen waar de klepel hangt. Persoonlijk heb ik niks te verbergen en besef ik maar al te goed dat iedereen met een beetje tijd en speurwerk, weinig moeite heeft om zaken te achterhalen die ik liever niet te grabbel gooi, maar mijn sms-jes lezen, met welke redenen dan ook, is gewoon een brug te ver.

Stap voor stap probeert men ons te laten wennen aan het idee dat privacy iets was uit de geschiedenisboeken. Eerst laat men ons wennen aan het idee om onze echte naam te gebruiken op het net. Daarna volgt ons mobiel telefoonnummer, onze chatsessies en nu dus onze tekstberichtjes. Nog niet zo lang geleden werd duidelijk dat een e-mailadres commercieel interessant was voor bedrijven, blijkbaar levert privacy gevoelige informatie nog meer centen op.

Uiteraard heeft alles voor- en nadelen, maar een GSM blijft volgens mij toch iets persoonlijks. Als ik wat wil delen met anderen, wil ik zelf kunnen beslissen hoe, met wat, en wanneer ik dat doe. Een app heeft privéleges nodig om te kunnen functioneren waarvoor het gemaakt is, maar sms-jes lezen? Komaan zeg.......

U bent vrij om zelf te kiezen wat u wel en niet installeert, maar zowat elk gsm-abonnement voorziet honderden, zo niet duizenden gratis sms-jes. Als uw Facebookvrienden dan toch vrienden zijn, stuur ze dan gewoon een sms, niet?

Facebook Messenger: De machtigingen (Update):

Mijn woorden hierboven zijn nog maar amper geschreven, en wat blijkt? De nieuwste update voor Facebook Messenger, die velen ongetwijfeld (onwetend) installeren, eigent zich zowaar nog meer rechten toe. Zo kan 'het ding' niet enkel uw sms-jes lezen, maar ook uw gesprekken opnemen en foto's en videoopnames maken.

Messenger App

Aan u de keuze hoe ver u wil gaan.

Facebook Messenger : Update2

Voor hen die nog altijd twijfelen, lees dit artikel op HLN.be.

Te bedenken dat u Facebook op uw mobiel apparaat ook kan benaderen met eender welke browser die 'een pak' minder machtigingen nodig hebben.

Mvg

Superleek

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!