zaterdag, oktober 16, 2021

Camera IconSteeds meer duikt het woord privacy op in de media. Privacy lijkt meer en meer een magische woord om bedrijfswinsten op pijl te houden. Is privacy een illusie of toch niet?

Spotify maakte bekend dat ze hun privacybeleid zal aanpassen. Alweer zijn gebruikers het slachtoffer van een bedrijf dat privacy ziet als middel om hun winsten op te drijven. En nee, we werpen geen steen naar Spotify, anderen gingen hun al voor. Google doet het al jaren, Facebook deed er nog een schepje bovenop, en recentelijk vergezelde Microsoft de lijst met de lancering van Windows 10. U mag er donder op zeggen dat de lijst in de nabije toekomst nog verder uitgebreid zal worden. Blijkbaar is privacy in de bedrijfswereld het nieuwe wondermiddel. Het ergste van heel de zaak is, dat men steeds verder en verder gaat in het beknibbelen van uw privacy. Ze blijven de grenzen aftasten naar hoever men kan en mag gaan. Wat nog het meest verontrustend is, is dat de grote massa totaal niet wakker ligt van wat er zich op dit moment aan het afspelen is. Ongelooflijk!

Laat ons beginnen met een Latijns spreekwoord, want dat is in de mode blijkbaar. Scientia Potentia Est (Kennis is macht). Het was Francis Bacon (1597) die de uitspraak deed en waarmee hij bedoelde "Het hebben en delen van kennis is de basis voor het verbeteren van iemands reputatie en invloed en daarmee zijn macht". De man had blijkbaar geen idee dat zijn uitspraak anno 2015, brandend actueel zou zijn. Blijkbaar verwarren steeds meer (Amerikaanse) bedrijven het woord 'kennis' met 'alwetend'. Kennis is iets dat mensen delen en hen helpt bij het nadenken over bepaalde zaken, in een poging om het leven van henzelf en dat van anderen te verbeteren. Alwetendheid wordt gebruikt om mensen te controleren en te confronteren met hun daden, met als bedoeling invloed te kunnen uitoefenen. En dat is nu precies waarom men zo graag aan uw privacy zit te prutsen.

En dan nu......reclame!

Om u een idee te geven waarom uw privacy zo belangrijk is geworden voor bedrijven, het volgende. U weet wellicht dat er in de reclamewereld enorme bedragen de ronde doen. Het Internet speelt steeds een belangrijkere rol als het op reclame en marketing aankomt. Als u als producent van product A, grote sommen neertelt voor het aanprijzen van uw product, wilt u natuurlijk dat dit geld zo efficiënt mogelijk rendeert. Als u een advertentie plaatst op willekeurige websites en online diensten, is de kans groot, dat een deel van de gebruikers nauwelijks geïnteresseerd is in het product dat u aanbiedt. Als u daarentegen uw advertenties zodanig kan plaatsen, dat gebruikers die interesse tonen voor uw, of een gelijkaardige product, deze ook daadwerkelijk te zien krijgen, is het geld efficiënt besteedt en is de kans groot dat u goede zaken doet. De concurrentie zorgt er op zijn beurt voor dat de bedragen die neergeteld worden voor 'op persoonlijke interesse gebaseerde reclame' stijgen. Reclame is dus de belangrijkste bron van inkomsten voor bedrijven zoals Google en Facebook om er maar enkele te noemen. Op zich lijkt dit een mooi verhaal. Bedrijven genereren inkomsten uit reclame en kunnen daardoor hun diensten of producten gratis aanbieden. Helaas vergeten velen dat gratis in dit geval een vergiftigd geschenk is. Want om op persoonlijk interesse gebaseerde reclame te kunnen maken, moet u een stuk privacy afstaan.

We kunnen ons best inbeelden dat er mensen zijn die daar totaal geen punt van maken. Voor hen telt enkel de regel "Als ik maar niets hoef te betalen". Dat is hun zaak, maar laat de mensen die er wel een probleem mee hebben een keuze. U wil Facebook gebruiken, maar niet betalen? Dat kost u dan wat privacy Meneer/Mevrouw. U wil Facebook gebruiken, maar uw privacy behouden? Fijn, dat is dan €10 per maand Meneer/Mevrouw. Maar het is net die keuze die men niet aanbiedt. Bedrijven weten maar al te goed, dat als ze morgen een vergoeding wensen voor hun diensten, ze wellicht meer dan de helft van hun 'cliënteel' kwijt zijn. De enige keuze die u als consument momenteel hebt is, niet gebruiken of inboeten aan privacy! Nee! Ik wil gerust betalen voor services en diensten die ik graag gebruik. Geef me dan die keuze!

Meer, meer, meer.....en nog eens meer!

Doordat men steeds dieper in uw privéleven gaat grasduinen, weet men steeds meer over u. Bijgevolg kan men steeds doelgerichter adverteren wat zal resulteren in meer winst en geld. Wat begon als middel om geld te verdienen en winsten te maken, zal uiteindelijk eindigen in kennis. Die kennis geeft de bedrijven uiteindelijk de macht die ze zo graag willen. Controleren en confronteren van de consumenten. Scientia Potentia Est!

Op bescherming van de overheid hoeft u ook al niet rekenen. Overheden hebben er alle baat bij te weten wat de burgers interesseert en wat ze uitspoken. Op meer dan een waarschuwend vingertje richting industrie, hoeft u niet te rekenen. De monsterboetes die ze eisen, hebben enkel als doel u de illusie te geven dat ze wel degelijk bezorgt zijn met uw privacy.

Wordt wakker a.u.b.

Wij beseffen heel goed dat 'Jan met de pet' niet opgewassen is tegen het grote geld en macht. Ook deze website overleeft enkel met 'de gunsten' van reclame, maar als we dan de reacties in de media er op nalezen (bij artikelen die handelen over privacy), worden we pas echt verontrust. We zijn de tel kwijtgeraakt over hoe vaak we een reactie lezen in de trend van, "Ik heb niks te verbergen, laat ze maar doen".

Wel voor hen die zo reageren, de volgende boodschap: Het wil niet betekenen, dat u niets te verbergen hebt in de wereld zoals die vandaag is, dat ook zo zal zijn in de wereld van morgen! Denk daar maar eens over na.

Mvg Superleek

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!