2017 Pcleek2016 is afgelopen en was, zacht uitgedrukt, een tumultueus jaar. Wij blikken terug en kijken even vooruit naar 2017. Als het ons is toegestaan, maken we graag van de gelegenheid gebruikt om onze wensen over te maken.

De grootste trends uit 2016!

2016 was vooral een jaar dat voortborduurde op innovaties uit de jaren daarvoor, toch zijn er trends die zich ongetwijfeld zullen doorzetten in 2017. Voor sommige ontwikkelingen verwachten we zelfs een 'grote doorbraak' in 2017. Hier alvast ons lijstje.

Streaming:

Content streamen is zeker niet nieuw, toch was het zowat de grootste trend het afgelopen jaar. Netflix (films en series) blijft groeien en ook Spotify en Deezer (muziek) raken steeds meer ingeburgerd bij het grote publiek. De trend om steeds meer content te streamen zette zich in 2016 dus onverminderd voort. Ook grote filmstudio's en televisiezenders voelen het warm worden onder hun voeten. Televisiezenders beginnen steeds meer 'zaken' te streamen en de grote filmbonzen onderzoeken hoe ook zij deze markt kunnen veroveren. We verwachten dan ook in 2017 dat andere grote spelers hun diensten uitbreiden, denk bijvoorbeeld aan Google en Amazon. Google heeft al een betalende formule (YouTube) en Amazon kondigde aan dat het 'onderzoekt' of het hun diensten ook zou kunnen aanbieden op het vaste continent. Wordt ongetwijfeld vervolgd....

Smart:

Smartphones en smart Tv's zijn zeker geen uitvinding uit 2016, maar de trend dat alles 'smart' moet zijn zette zich afgelopen jaar door. 2016 is zonder meer het jaar waarin steeds meer 'zaken' smart werden. Het 'slimme' pricipe bleef niet langer beperkt tot telefoons en Tv's. Thermostaten, ijskasten en zelfs je wagen worden de komende jaren slimmer. Een trend die zeker nuttig kan zijn maar we vragen ons af hoe lang het zal duren vooraleer 'je woonkamer' gehackt wordt. Stel je maar eens voor dat je thuis komt van het werk en de thermostaat staat op 35°C en de Tv staad luid te spelen. Even later wordt er aangebeld door een enthousiaste koerier met een grote bestelling die je 'slimme' ijskast voor je besteld heeft. Om maar te zeggen....

AI en Virtual reality:

Misschien minder bekend bij het grote publiek, maar AI (Artificiële Intelligentie) en Virtual reality (virtuele realiteit) gingen met grote sprongen vooruit in 2016. De zelfdenkende computers waren nooit eerder zo capabel als in 2016. Als u dit gegeven koppelt aan een andere trend in opmars, namelijk virtual reality, weet u dat ons leven wel eens grondig zou kunnen veranderen in 2017 en de jaren daarna. De eerste VR brillen zagen reeds het levenslicht en dat lijkt steeds meer spek naar de bek van de gamingindustrie en filmmakers. In 2017 zal u ongetwijfeld nog spelletjes spelen met een joypad, maar we denken dat u de jaren daarna gewoon gamet en films bekijkt via een VR bril en bijhorende helm. Het verloop laat zich beïnvloeden door je reacties en u maakt alles mee alsof het echt is. Game- en filmbeleving zouden dus wel eens drastisch kunnen veranderen.

Voor hen die het Engels goed begrijpen, hier een artikel over AI en hoe het komt dat het steeds beter wordt.

Sociale media:

De trend uit 2016 is niet de sociale media zelf (dat begon al veel eerder), maar wel de manier waarop ze werken. U hebt er wellicht niet bij stilgestaan, maar als u bijvoorbeeld Facebook en Twitter uit 2015 vergelijkt met de versie uit 2016, zal het u wel opvallen dat er steeds meer functies en uitbreidingen zijn toegevoegd. Twitter liet de limiet op karakters varen en Facebook voegde een resem emoji's toe om maar een voorbeeld te geven. Wat u wellicht niet weet is dat er achter de schermen ook 'het één en ander veranderde'. De nieuwtjes die u waarneemt als gebruiker zijn eigenlijk niet meer dan een gevolg van de drang om steeds meer over u te weten te komen, en als het kan nog gedetailleerder ook. En met succes blijkbaar. In de pers verschijnen om de haverklap berichten over sociale media en hoeveel ze eigenlijk echt over u weten. Wat ons het meest verontrust als we een discussie voeren over dit onderwerp, is het volgende.

We krijgen vaak de reactie in de aard van "Denkt u echt dat Google of Facebook dat een ventje hebben zitten dat alles van u nakijkt?" Nee, maar dat ventje heeft wel Ai en diverse algoritmes ter zijner beschikking waarmee in enkele ogenblikken wel alles wat u online uitvreet kan achterhalen, mocht dat nodig zijn.

Kortom, als u in 2017 weer nieuwe en leuke functies ontdekt op sociale media.... het zal niet voor uw mooie ogen zijn.

Alles voor één, één voor alles:

Ze doken al op in 2015, maar in 2016 braken ze pas echt door. We hebben het dan over het huwelijk tussen tablets, smartphones en laptops. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om een laptop en tablet in één geheel te integreren. U neemt het scherm van je laptop af en u hebt een tablet. In 2017 zal deze trend zich nog verder ontwikkelen en zullen dit soort computers (met aanraaktechnologie) steeds meer algemeen goed worden. Trouwens de eerste toestellen waarmee u je smartphone kan 'docken' op je twee in één apparaat om ze vervolgens als één geheel te laten werken,staan al in de startblokken. Afwachten wat dat gaat worden.

PCLeek! Beste wensen.

We beleven op dit moment boeiende tijden. De wetenschappelijke vooruitgang is gigantisch, denk maar aan al de ontdekkingen op (en rond) onze planeet die ons keer op keer verbazen. Op maatschappelijk vlak zijn het eveneens boeiende tijden, maar dan wel waar je minder blij van wordt. Aanslagen, economische crisis, verontrustende klimaatveranderingen en het volk dat steeds meer hun ongenoegen begint te uitten.

Wat ons betreft, als jullie in 2017 evenveel bezoekjes blijven brengen aan deze site en massaal feedback blijft leveren zoals in 2016, zijn we allang tevreden. Wij wensen u alvast een spetterend 2017, en vooral een goede gezondheid.

Proost!

Voor de muziekliefhebbers. Wat ons betreft is Rag 'n Bone Man, de hit van het jaar!