We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

NewsOok in mei (2015) viel er heel wat nieuws te rapen waarvan we denken dat het u interesseert. Mocht u wat 'belangrijk' nieuws gemist hebben is dat niet zo heel erg. Hier ons maandelijks overzicht.

Europa wil een eengemaakte digitale markt.

In de dagelijkse realiteit werkt de Europese Unie voor geen meter (althans niet voor hun burgers), denk maar aan Griekenland. Geen erg moeten ze gedacht hebben, als het in de dagelijkse realiteit niet lukt, proberen we het maar digitaal. De Europese Commissie heeft een waslijst aan voorstellen klaar die diverse obstakels tussen diverse (digitale) markten moet weg werken. Dhr Juncker beloofde alvast dat de oneerlijke geo-blocking tussen diverse lidstaten moeten weggewerkt worden voor een meer éénvormige e-commerce. Dhr Juncker wenst dat er een "golf van innovatieve Europese start-ups onstaat" en zegt er in één adem bij, "Ik wil dat elke consument de beste deals krijgt en elk bedrijf toegang krijgt tot de grootst mogelijke markt - waar ze zich ook bevinden in Europa". U blij en ik blij? Zou kunnen maar als u het artikel leest ziet u ook het volgende staan: "Eenmaal alle obstakels weggewerkt zijn, zou de digitale interne markt de Europese economie 415 miljard euro per jaar opleveren en honderdduizenden jobs creëren." Honderdduizenden jobs? Zou kunnen maar daar twijfel ik sterk aan. Aan de 415 miljard die dat zal opleveren 'aan de economie' echter niet.

Het volledige artikel kan u lezen op HLN.

Spotify wil muziekvideo's streamen.

The Wallstreet Journal heeft uit onbekende bronnen vernomen dat Spotify plannen heeft om in de nabije toekomt ook muziekvideo's te streamen. Spotify wil dit integreren in hun bestaande diensten en zou buiten videoclips, ook concerten, en filmpjes die artiesten speciaal maken voor hun fans, willen aanbieden. Spotify is in volle onderhandeling met bedrijven uit 'de videobusiness' en hoopt deze maand te kunnen beginnen met het uitrollen van de service. Of u dat extra geld zal kosten is uiteraard nog niet geweten.

Boetes voor gokken op illegale goksites.

Kranten van Sudpresse pakten afgelopen maand uit met het bericht dat de kansspelcommissie administratieve boetes heeft uitgedeeld aan gokkers die op illegale goksites actief waren. 79 personen kregen een boete van €200 en 180 dossiers zouden volgens diezelfde kranten nog in behandeling zijn. Wint een mens eens iets......

Windows 10 komt er in 6 edities.

Het ziet er naar uit dat Microsoft een vaste plek in deze rubriek zal krijgen. Ook afgelopen maand haalden ze pers. Zo lieten ze in Redmond weten dat Windows 10 in 6 varianten zal verschijnen.

Voor de desktop komt er een Windows 10 Home (voor kleine garnalen zoals u en ik), een Windows Pro (voor kleine bedrijven), en een Windows Enterprise (voor grote bedrijven). Verder komt er ook een Windows 10 Education die gebaseerd is op de Enterprise maar bedoeld is voor scholen en 'andere educatieve instanties'.

Voor mobiele apparaten komt er een Windows 10 Mobile (ook voor kleine garnalen zoals u en ik) en een Windows 10 Mobile Enterprise die bedoeld is voor Volume Licensing-klanten (grote garnalen dus).

Voor elke versie van Windows 10 komen er ook nog eens varianten die bedoeld zijn voor andere apparaten zoals kassa's, pinautomaten etc. Op Tweakers.net kan u de hele uitleg lezen.

Trouwens, mensen die recht hebben op een gratis upgrade naar Windows 10, zullen een icoontje in hun systeemvak zien verschijnen. Even uw e-mailadres invullen en u wordt op de hoogte gebracht wanneer uw Windows 10 klaar is om te downloaden en te installeren.

Facebook volgt u 2 jaar.

Naar aanleiding van een studie uitgevoerd door KU Leuven en VUB bleek dat, we citeren "De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het volstaat om één keer een Facebookpagina te bezoeken om dan twee jaar lang online te worden gevolgd. Je hoeft daar zelfs geen profiel voor te hebben. Gewoon even naar de pagina van een verre vriend surfen is al voldoende. Je krijgt dan een 'cookie' op je computer geplaatst die je handel en wandel op internet registreert op elke pagina waar een 'like'-knop op staat" Het zal buigen of barsten worden voor Facebook liet de Belgische privacycommissie weten. Het volledige artikel kan u lezen op HLN

Pac-Man vierde zijn 35 ste verjaardag.

Tussendoor ook eens leuk nieuws. Afgelopen maand vierde 'de gele spokenvreter' zijn 35 ste verjaardag. Op 22 mei 1980 kwam het eerste spel uit als arcadegame in Japan. Inmiddels is Pac-Man een van het meest gekende spel aller tijden. Proficiat!

Nara zal u sneller kennen dan uw eigen partner.

Google hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken, maar Nara zou de zoekgigant wel eens het vuur aan de schenen kunnen leggen. Nara is namelijk een zoekrobot ontwikkeld door wetenschappers, kunstenaars en ondernemers die u hotels, restaurants en films aanbeveelt. Als u Nara nog nooit gebruikt hebt, zullen de eerste zoekresultaten niet meteen tot de verbeelding spreken. Maar als u wat vaker gebruik maakt van het complex algoritme achter Nara, zal u snel merken hoe 'akelig precies' de resultaten worden. Misschien wel het einde van zoekrobots zoals we die vandaag kennen. Nara kan u hier testen.

AdBlocker haalt slag thuis.

Als u al eens gegrasduind heeft in onze tips voor browsers hebt u ongetwijfeld al gehoord over Adblock Plus. De welbekende extensie/add-on blokkeert advertenties op websites en dat was niet naar de zin van enkele Duitse mediabedrijven. Die laatsten spanden een rechtszaak aan tegen de ontwikkelaars van het programma met als argument dat de programmatuur 'hen belangrijke reclame-inkomsten zou kosten'. Verder pikten diezelfde mediabedrijven het niet dat websites veel geld moeten betalen om op de witte lijst van Adblock Pro te komen (zodat advertenties wél getoond worden). De rechter in kwestie had er echter geen oren naar en oordeelde "Adblock is legaal. Iedereen heeft het recht om advertenties te blokkeren".

Google vereenvoudigt bescherming persoonlijke gegevens.

Hoewel het nieuws pas deze maand bekend raakte (juni) willen we het hier toch nog graag meegegeven. Google ligt al langer onder vuur als het over privacy van hun bezoekers/gebruikers gaat. De zoekgigant is uiteindelijk gezwicht voor de politieke/publieke druk en wil een monsterboete vanwege de Europese Commissie voorkomen. Vandaar hebben aanpassingen doorgevoerd waardoor gebruikers zelf kunnen kiezen wat Google wel en niet mag bijhouden. Zo kan u onder andere aangeven welke zoekopdrachten, of welke video's op YouTube u bekeek mogen worden bijgehouden. Ook de op persoonlijke interesse gebaseerde reclame kan u voortaan aan banden leggen.

De instellingen kan u aanpassen op myaccount.google.com.

Google opende eveneens een pagina waarop u meer informatie kan verkrijgen over wat Google bijhoudt en waarvoor het bedrijf deze data gebruikt. Deze informatie vindt u op privacy.google.com

Gegroet!