We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

NewsHet nieuwsoverzicht van de maand juli 2015 rolt deze maand iets later dan voorzien van de band. Dat de lancering van Windows 10 daar voor wat tussenzit, had u zelf ook al kunnen raden.

De maand juli stond bol van belangrijk nieuws dat ieder van ons aanbelangt. Vreemd voor een zomermaand als juli, die gekend staat als het hoogtepunt in de 'komkommertijd'. Ondanks het grote aantal belangrijke nieuwsfeiten, beperken we ons slechts tot enkele, gewoonweg omdat er een gebeurtenis plaatsvond die u rechtstreeks kan linken aan andere nieuwtjes die in de pers verschenen afgelopen maand. Maar laat ons beginnen, met het begin, het is te zeggen met het eind van juli. Op 29 juli lanceerde Microsoft officieel Windows 10.

Microsoft lanceert Windows 10:

Op 29 juli vond de officiële release van Windows 10 plaats. Volgens het bedrijf, en we geloven hen op hun woord, de grootste upgrade uit de geschiedenis. Miljoenen gebruikers (Windows 7 & 8 ) kunnen gratis upgraden naar Windows 10. Intussen zijn velen zijn nog steeds aan het wachten op de melding om te mogen/kunnen upgraden. Volgens Microsoft is dat normaal. Om hun servers niet te overbelasten kan het tot enkele weken duren voor u aan de beurt komt. Intussen zijn we bijna half augustus, en we kennen nog voldoende mensen die nog steeds aan het wachten zijn. Wij wilden echter niet wachten, en installeerde Windows 10 op de 'alternatieve' manier. We surften naar https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 en gingen aan de slag met een USB-stick.

De installatie verliep vlot, maar in ons enthousiasme (onoplettendheid durven we niet zeggen) opteerden we om al onze bestanden NIET mee te nemen naar de nieuwe installatie. Het gevolg laat zich raden. Van de bestanden hadden we een back-up, maar van onze favorieten en wachtwoorden enkel een minder recente back-up. Omdat bij onze favorieten de nieuwsfeiten verzameld werden.....waren we die dus kwijt. Vandaar het late overzicht.

Maar terug ter zake. Wat wij vinden van Windows 10 kon u hier al lezen. Intussen publiceerden we ook al enkele tips die u ongetwijfeld al de revue hebt zien passeren. Wilt u weten welke Windows 10 versies er zoals zijn en wat ze wel of niet aan boord hebben? Dat kan u op deze pagina lezen (Engelstalig). We willen wel nog meegeven dat de gratis Windows 10 een upgrade versie is. Wenst u Windows 10 op een andere partitie te installeren om bijvoorbeeld een dual-boot te installeren, kan u wel eens voor een verassing komen te staan. Op diverse fora verschijnen berichten van mensen die Windows 10 (die trouwens een andere productcode meekrijgt) niet geactiveerd krijgen.

Het veiligheidslek in Flash.

U zal ongetwijfeld wel gelezen/gehoord hebben dat Flash (de Flash speler van Adobe) te kampen had met een ernstig veiligheidslek. Het lek werd zelfs zo ernstig genomen dat ze Mozilla op een bepaald ogenblik, flash tijdelijk hebben uitgeschakeld via een update voor Firefox. Het lek in Flash was/is een gevolg van ander nieuws afgelopen maand.

Het ene nieuws brengt het andere mee, zo blijkt. Eerder vertelden we al dat de belangrijkste nieuwsfeiten in juli kunnen herleid worden tot welgeteld 1 nieuwsfeit. En dat zit ongeveer zo:

Er is een Italiaanse bedrijf dat onder meer tools levert aan overheden, die ze op hun beurt kunnen gebruiken om dissidenten in de gaten te houden. Hacking Team zoals dat Italiaans bedrijf noemt, doet niks anders dan veiligheidslekken opsporen in software en besturingssystemen. Die veiligheidslekken worden dan doorgespeeld (verkocht) aan overheden en derden. Zo kwam het bedrijf onder andere in opspraak omdat het gevoelige informatie (of de methode om ze achterhalen) verkocht zou hebben aan Rusland.

Hacking Team ontdekte onder andere een lek in Flash (voila), Java, Windows, Internet Explorer, iOs en nog een rits andere. Maar wat er daarna gebeurde, tart elke verbeelding. Hacking Team werd op zijn beurt gehackt door één of meerdere, zogenaamde ethische hackers.  De man/mannen of vrouw/vrouwen publiceerden de lijst met kwetsbaarheden die ontdekt werden door het Hacking Team, online. Gevolg was dat zowat de hele IT wereld 'op zijn achterste poten' stond en u meer dan waarschijnlijk de ene update na de andere te verwerken kreeg.

Kortom, al de updates van uw software die u in juli moest uitvoeren, zijn een rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg van de lijst die openbaar gemaakt werd. Hebt u meer interesse voor dit onderwerp, kunnen we u sterk aanbevelen de aanverwante artikelen op Tweakers.net te lezen. We geven u alvast enkele links mee.

http://tweakers.net/nieuws/104292/hacking-team-leverde-software-aan-rusland.html

http://tweakers.net/nieuws/104076/hackers-publiceren-interne-data-omstreden-beveiligingsbedrijf-hacking-team.html

http://tweakers.net/nieuws/104195/hacking-team-vermoedt-dat-overheid-achter-grootscheepse-hack-zit.html

http://tweakers.net/nieuws/104227/microsoft-en-adobe-patchen-bugs-uit-hacking-team-data.html

http://tweakers.net/nieuws/104278/hacking-team-had-backdoor-app-in-play-store.html

http://tweakers.net/nieuws/104223/hacking-team-gebruikte-uefi-rootkit-voor-spyware.html

U merkt het. Juli stond duidelijk in het teken van Hackers en bijhorende veiligheidslekken. Het is heel veel informatie, maar geloof ons, het leest als een spannend spionageverhaal, en dat is het eigenlijk ook.

Gegroet en tot de volgende....