We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

3.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (3 Votes)

NewsActualiteit gemist afgelopen maand? Niet erg, van ons krijgt u de 'belangrijkste' nieuwsfeiten van oktober op een dienblaadje.

In oktober haalden enkele 'historische' beslissingen de actualiteit. Misschien hebt u ze wel de revue zien passeren, maar hebt u er niet bij stil gestaan. Geen erg, wij komen er graag even op terug.

EU-landen mogen Facebook verbieden om data naar de VS door te spelen.

Mogelijk hebt u al gehoord van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems. De man vocht het zogenaamde 'safe harbor' akkoord aan voor de rechtbank en kreeg gelijk van het Europees Hof.  Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat De Commissie haar boekje te buiten ging door de nationale toezichthouders, een deel van hun bevoegdheden af te nemen. Kortom, Europese overheden kunnen voortaan verbieden dat bedrijven als Facebook, Europese privacygevoelige gegevens naar de Verenigde Staten overhevelen. Nu rest enkel nog maar de vraag om die 'overheden' ook effectief iets gaan ondernemen. De heren kennende..........

Bron en artikel HLN

Bitcoin is wettig betaalmiddel.

Het Europese Hof van Justitie stond afgelopen maand garant voor nog een andere historische beslissing. Het Zweedse hooggerechtshof in bestuurszaken moest een uitspraak doen in een zaak tussen de Zweedse belastingdienst en David Hedqvist. Die laatste is een ondernemer en wilde een dienst aanbieden waarbij traditionele munten konden worden omgewisseld in bitcoins en omgekeerd. Dat was niet naar de zin van de fiscus die eiste dat er btw op betaald werd. David won de zaak en en Het Europees Hof van Justitie volgde het oordeel van de Zweden met als argument:  Het inwisselen van bitcoins tegen traditionele valuta's valt onder de Europese btw-richtlijn. Die stelt dat goederen en diensten aan btw onderworpen zijn, tenzij de verrichtingen wettige betaalmiddelen betreffen. Volgens het Hof is dat wel degelijk het geval. De fiscus tekende beroep aan....wordt ongetwijfeld vervolgd.

Brom en artikel HLN

Microsoft:

Een nieuwsoverzicht zonder de softwaregigant uit Redmond? Het is nauwelijks denkbaar en dat was afgelopen maand niet anders. Dat ze bij Microsoft niet verlegen zijn om af en toe 'straffe' uitspraken te doen, zal u niet verwonderen. Op het evenement dat georganiseerd werd ter promotie van Windows 10, werd er even stil gestaan bij de Surface Book. Volgens Micrsoft betreft het de ultieme laptop die 2x zo snel zou zijn als de MacBook Pro van concurrent Apple. Als dat ding niet bijna even duur zou zijn als dat van de concurrentie, zouden we het meteen testen en u laten weten of het klopt. Helaas hebben we geen Bitcoins om in te wisselen.

Op datzelfde evenement werden trouwens 2 nieuwe Lumia-smartphones voorgesteld. De 950 en 950 XL zijn volgens kenners geen i-Phone killers, maar tonen de toestellen aan dat ze bij Microsoft dromen van smartphones die op termijn de klassieke laptop kunnen vervangen. U zou wel een docking station nodig hebben om dat doel te kunnen bereiken. Nu, dat laptops, tablets en smartphones steeds dichter naar elkaar toegroeien, is een feit. Maar of het ene toestel het andere volledig zal vervangen in de nabije toekomst, is nog maar de vraag.

Afgelopen maand lag Microsoft trouwens onder vuur door dat sommige gebruikers klaagden 'gedwongen' te worden om te updaten naar Windows 10. "Het was een fout" zo geeft Microsoft toe, dat trouwens beloofde te stoppen met het dwingen van gebruikers om te upgraden naar Windows 10.

Adblockers niet meer welkom op de site van Bild.

Adblockers zijn een verzamelnaam voor extensies of add-ons die u kan installeren voor uw browser met als doel advertenties en reclameboodschappen te blokkeren. Die dingen zijn bijzonder populair bij surfers, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Veel websites kunnen enkel overleven met de gunsten van reclame. Ook de Duitse krant Bild zagen hun online inkomsten drastisch dalen en besloot niet bij de pakken te blijven zitten. De online variant van de krant (de mensen erachter tenminste), besloot daarom bezoekers te weren waarvan de browser uitgerust is met een adblocker. Willen ze de site toch bezoeken moeten ze de adblocker uitschakelen, of een kleine €3 per maand betalen om een reclame vrije variant van de site te lezen/bekijken. We hebben een flauw vermoeden dat velen dit voorbeeld zullen volgen...wordt wellicht vervolgd.

Google haalt uit naar Europa.

In navolging van het bericht EU-landen mogen Facebook verbieden om data naar de VS door te spelen, het volgendeEric Schmidt, de voorzitter van Googles moederbedrijf Alphabet, heeft nogmaals hard uitgehaald naar Europa. Een hoge Europese rechtbank heeft een akkoord om data tussen de VS en Europa te delen immers verboden. Daarmee dreigt de rechter volgens Schmidt het wereldwijde internet te vernietigen, "één van de grootste prestaties van de mensheid". Gehoord Microsoft? Dat zijn pas straffe uitspraken!

Bron en artikel kan u vinden op: Newsmonkey.

Facebook wil uitnodigingen voor spelletjes aan banden leggen.

De online 'bakkesencyclopedie' of 'smoelenboek' Facebook wil de uitnodigingen voor spelletjes aan banden leggen. Althans dat verkondigde grote baas Zuckerberg tijdens een vragensessie in Indië. De man verklaarde: "Veel gebruikers vinden de uitnodigingen voor spelletjes vervelend". Groot tevredenheid bij de gebruikers die nauwelijks spelletjes spelen. De ontwikkelaars echter wilden voorlopig niet reageren op de uitspraken. Begrijpelijk als u weet dat bijvoorbeeld Zinga (makers van o.a. Farmville) een groot percentage van hun winsten moet afstaan aan Facebook om hun 'diensten' aan te bieden. Alweer iets dat waarschijnlijk een vervolg krijgt.

Tot de volgende....