zondag, oktober 01, 2023

Lock IconWachtwoorden zijn een beveiligingsmethode uit de vorige eeuw, toch kan u er niet zonder. Maar hoe ziet de toekomst er uit?

Op het moment dat u dit leest hebt u ze wellicht ook, we bedoelen dan de tientallen wachtwoorden en gebruikersnamen waarbij u op diverse plaatsen en toestellen inlogt. De ene heeft er al wat meer dan de andere, maar het blijft een feit, wachtwoorden maken deel uit van ons dagelijks leven. Helaas hebben wachtwoorden ook hun zwakheden. Ze kunnen gestolen, nagebootst of zelfs vergeten worden. De nood naar goede alternatieven is bijgevolg groot.

Wachtwoorden en de toekomst?

Vooraleer we beginnen aan ons lijstje met ‘toekomstige’ alternatieven moet u zichzelf eens afvragen op hoeveel privé plaatsen een persoon kan inloggen als hij/zij per toeval een wachtwoord van u in handen krijgt. Laat ons hopen dat u ze op 1 vinger kan tellen! Maar goed, u moet toegeven dat het te gek is om een vertrouwd wachtwoord te gebruiken op plaatsen of toestellen die u waarschijnlijk maar 1 keer gebruikt. Gelukkig is het idee achter een eenvoudig tekst gebaseerde wachtwoord langzaam aan het verdwijnen. Zo hoeft u tenminste niet meer een hele berg wachtwoorden te onthouden waardoor er weer net iets meer plaats overblijft in dat miserabele kleine brein van u en ondergetekende. Mooi! Maar wat zijn de alternatieven dan?

De identificator.

Een identificator is een klein toestelletje waarbij de gebruiker een code ingeeft en dat een toegangscode genereert. De identificator maakt het gebruik van een wachtwoord niet helemaal overbodig want u hebt nog steeds een code nodig om een wachtwoord te verkrijgen. Veel banken schakelden nog niet zo lang geleden over op een identificator, al dan niet gebaseerd op je bankkaart. Voordeel van een identificator is dat, als iemand met slechte bedoelingen wil inloggen, hij zowel het juiste toestelletje (vaak gekoppeld aan een account) als de code moet kennen.

Grafische wachtwoorden.

Minder bekend op de computer, maar wel bekend in de wereld van mobiele toestellen met een touchscreen. In plaats van een numeriek of tekst gebaseerd wachtwoord in te voeren wordt er gevraagd een bepaald figuur te tekenen, al dan niet met een speciale pen of vinger. Nadelen aan dit systeem zijn uiteraard gekend. Of u hebt het figuur vergeten, of u hebt het kunnen onthouden maar hebt net een fles cognac achterover geslagen!

Vingerafdruk scanner.

Zoals u weet is de vingerafdruk van elk mens uniek en dat is ook personen die aan beveiliging doen niet ontgaan. De vingerafdruk scanner (fingerprint scanner) wordt al veelvuldig gebruikt op bijvoorbeeld laptops en is hierdoor al goed gekend. Het systeem is eenvoudig. Van zodra u wenst in te loggen wordt er gevraagd een vinger op de scanner te drukken. Het apparaat controleert of het wel echt jouw vinger betreft en vergelijkt de scan met die van de eigenaar. Klopt ‘het plaatje’ krijgt u toegang of kunt u inloggen. Nadelen zijn er uiteraard ook. Als het toestelletje stuk gaat hebt u weer een wachtwoord nodig (wat was dat nu weer?). Een ander nadeel? U werkt in een houtzagerij?

Gezichtsherkenning:

Ook recent en nieuw ter vervanging van klassieke wachtwoorden is de gezichtsherkenning. Facebook introduceerde gezichtsherkenning onlangs nog en stuitte daarbij op heel wat kritiek. Hoe dan ook, gezichtsherkenning lijkt alvast een toekomstig alternatief ter vervanging van het klassieke wachtwoord. Nadeel? Als u eens goed op 'uw bakkes' gekregen hebt, bestaat de kans dat u niet meer kan inloggen, zelfs niet op Facebook.

Ook nog verwacht!

  • Iris scanner: Technologie is nog te duur voor algemeen gebruik
  • Lijfgeur indentificator: Voorlopig enkel toepasbaar op voeten.
  • Borstharenrenteller: Enkel toepasbaar bij het mannenvolk (op enkele uitzonderingen na)
  • No life scanner: U hebt helemaal geen wachtwoorden of toegangscodes nodig, u hebt toch niks te verliezen of te verbergen.

Recente Reacties

  • Peter B. zei Meer
    Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

  • Blauwmutske zei Meer
    20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
  • Theo zei Meer
    Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
  • Theo zei Meer
    JW Schreef:
    Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...