We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)

Windows Versie IconU overweegt nog snel Windows7 te kopen? U wil natuurlijk weten welke versie het meest geschikt is voor u. Wel, zie hier ons overzicht.

Windows7 is al een tijdje beschikbaar in de winkels en uiteraard, zoals u dat van Microsoft intussen gewoon bent, verkrijgbaar in verschillende versies. Hoewel, verkrijgbaar misschien verkeerd uitgedrukt is, want sommige versies zijn enkel voor-geïnstalleerd verkrijgbaar of enkel in ‘ontwikkelingslanden’. PCLeek! geeft een klein overzicht. Zoals u dat van ons gewoon bent, besparen we u de technische details, maar proberen we het uit te leggen in mensentaal.

Windows7: Welke versie kopen?

We beginnen ons overzicht met de ‘goedkoopste’ versie, namelijk Windows 7 Starter.

Windows 7 Starter.

Microsoft wil met de Starter versie, computergebruikers laten kennis maken met Windows, al kunnen we ons moeilijk voorstellen dat er nog computergebruikers bestaan die nog nooit kennis gemaakt hebben met Windows, maar dit terzijde. De Windows 7 Starter-editie moet het makkelijk maken om over te stappen naar een meer uitgebreide Windows-versie. Tot zover min of meer de uitleg volgens Microsoft. Wij denken echter dat deze versie bedoeld is voor die kleine en filterdunne ondingen (ook wel eens Eee pc ‘s of netbooks genoemd) waarmee u enkel briefjes kan typen en totaal overbodige websites bezoeken. Fabrikanten van minilaptops blijven hardnekkig Windows XP voorinstalleren en Microsoft wil (volgens ons) met de Windows 7 Starter-editie de producenten overhalen om toch maar over te schakelen. Doordat de Starter-editie erg beperkt is in functionaliteit (geen Media Center – geen 64-bit ondersteuning, geen HomeGroup-thuisnetwerk, zelfs geen bureaubladachtergronden instellen) en er bovendien maar een beperkt aantal applicaties gelijktijdig kan opgestart worden maakt dat deze versie vederlicht en goedkoop is. Dat de Windows 7 Starter-editie enkel voorgeïnstalleerd verkrijgbaar is bevestigt enkel maar ons vermoeden. Oh ja! Visuele fantasietjes (Aero Glass) hoeft u in de Starter-versie ook al niet te verwachten.

Windows 7 Home Basic.

Tenzij u dit artikel leest vanuit de Sahara (als dat al zou kunnen), hoeft u zich verder niet te bekommeren over deze versie. Windows 7 Home Basic is bijna dezelfde als de Starter-editie met dat verschil dat er wel 64-bit ondersteuning inzit en dat er meer applicaties opgestart kunnen worden. Maar het grote verschil zit hem echter in de verkoopskanalen. Windows 7 Home Basic is bedoeld voor de ‘emerging markets’ zoals ze dat zo mooi noemen, wij zeggen gewoon ontwikkelingslanden. Niet voor ons bedoeld dus, tenzij u ergens in de Sahara woont.

Windows 7 Home Premium

Volgens Microsoft moet deze versie (net zoals de Vista tegenhanger) het ‘topmodel’ worden. Alle gebruikelijke functies zijn aanwezig (Media Center – 64-bits ondersteuning) maar daarmee is dan ook alles gezegd want er ontbreken enkele zaken zoals bijvoorbeeld de BitLocker encryptie. Blijkbaar vindt men het bij Microsoft niet belangrijk dat het grootste gros computergebruikers hun computer en of bestanden kunnen beveiligen. Windows 7 Home Premium is verkrijgbaar als upgrade of voor wat meer euro’s, los.

Windows 7 Home Premium Family Pack

Bijzonder interessant als u meerdere computers wil voorzien van Windows 7 Home Premium. Voor amper enkele euro’s meer mag u 3 pc’s upgraden, maar dan ook alleen maar upgraden want deze versie is niet verkrijgbaar om als ‘nieuwe’ installatie uit te voeren.

Windows 7 Professional

Bij Vista werd deze versie niet aangeboden maar XP gebruikers kennen wellicht wel nog de Professional-editie. Als u denkt evenveel ‘speelgoed’ te krijgen als indertijd met XP, hebt u het goed mis. Windows XP was destijds erg interessant omdat u er meerdere talen mee kon installeren dankzij het User Interface Pack. Bij Windows 7 Professional hebben ze dat er doodleuk uitgehaald. Wat u wel krijgt is de ondersteuning voor Multi-touch, remote desktop en de hele grafische rimram.

Windows 7 Enterprise

Windows 7 Enterprise is de meest complete versie van allemaal, maar uiteraard ook de duurste. Vooraleer u gaat watertanden, geven we wel mee dat deze versie niet verkrijgbaar is in de winkel, maar enkel verkocht wordt met een volumelicentie. Voor bedrijven dus.

Windows 7 Ultimate

Identiek aan Windows 7 Enterprise met dat verschil dat Windows 7 Ultimate zowel voorgeïnstalleerd als ‘los’ in de winkel verkrijgbaar is.

Welke versie kiest PCLleek!

Voor de meeste computergebruikers (en voor ons) volstaat Windows 7 Home Premium ruimschoots. We kunnen wel vertellen dat de prijzen bijzonder tegenvallen. Vanaf +/- 119 € voor de goedkoopste versie (waar u geen bal mee kan aanvangen tenzij op dat kleine onding) tot +/- 325 € voor de meest complete versie. Uiteraard biedt de Windows 7 Enterprise met het volumelicentie perspectieven. Of hoeven we u nog te vertellen dat de kans groot is dat u net deze versie het meest zal kunnen downloaden via Aziatische websites of nieuwsgroepen?