zondag, oktober 01, 2023

Rode Knop IconIn dit artikel verdiepen we ons over het feit of u software (programma's) al dan niet hoeft te registreren. Gratis is niet altijd gratis zo blijkt.

Onlangs werden we geconfronteerd met iemand die heel wat euro’s betaald had voor een programma. Niks aan de hand, ware het niet dat na installatie bleek dat de betreffende software, op vrij irritante wijze (pop-up venstertjes) bleef aandringen om het te registreren. Persoon in kwestie was daar niet echt gelukkig mee en vroeg ons ‘Is het echt nodig om sofware te registreren?’ Wel euh..

Software: Registreren of niet?

Om eerlijk te zijn vinden we dit een heel vervelende vraag, omdat de uitleg die volgt, eigenlijk gebaseerd is op mijn persoonlijke mening en gevoel, en dat is niet altijd een juiste basis. Maar goed, als we er iemand kunnen mee helpen waarom dan ook niet.Phil Desforges Unsplash

  • Naar mijn (bescheiden) mening registreert u (gratis) software beter niet, tenzij het echt niet anders kan. Waarom?
  • Omdat registreren, de gebruiker vaak meer kwaad dan goed doet. In de meeste gevallen, zeker bij betalende software, krijgt u sowieso updates en technische ondersteuning. En als u toch geen technische ondersteuning krijgt is er nog altijd….. het Internet. Het enige wat u mist, is een hoop reclame en ongewenste e-mails.
  • De reden waarom de meeste bedrijven maar al te graag hebben dat u hun producten registreert, is omdat ze dan uw gegevens kunnen verder verkopen. We hebben in het verleden al vaker verteld dat e-mailadressen geld waard zijn, niet? Alleen al van het idee, dat ik mijn gegevens vrijwillig intyp en verstuur aan mensen of organisaties die ik niet ken, bezorgen mij koude rillingen.
  • Uiteraard verkoopt niet elk bedrijf waar u zich registreert uw gegevens, maar dan is het uw taak om de gebruikersovereenkomst goed te lezen en te controleren waarom ze zo graag uw gegevens hebben. Is het misschien omdat ze teveel ruimte op hun harde schijf hebben? Dacht het niet! Een vaak voorkomend regeltje in de gebruikersovereenkomst is trouwens ‘ ….. toestaat dat uw gegevens worden meegedeeld aan onze ‘geselecteerde’ partners. Maar wie zijn dan die ‘geselecteerde’ partners? Wat doen ‘geselecteerde’ partners dan met die gegevens? Wie controleert hen? Ze kunnen net zo goed zeggen dat ze jouw gegevens vrijgeven, maar dat staat natuurlijk niet zo mooi in de tekst!

Maar helaas, in sommige gevallen moet men zich toch registreren. Wanneer dan?

Bij Freeware: Software die u gratis mag gebruiken, vaak in ruil voor uw e-mailadres. U kent het wel. U krijgt dit, maar mag ik dan dat van u? Vraag jezelf steeds af of het programma uw e-mailadres wel waard is. Kan raar klinken, maar toch is het zo. Er bestaat gelukkig veel uitstekend, werkende en gratis software, maar helaas zit er ook een hoop rotzooi tussen dat totaal niet doet wat het belooft, buiten dan natuurlijk uw e-mailadres te grabbel gooien.

Bij Shareware: Shareware is software dat u tijdelijk gratis mag gebruiken. Na een periode van meestal 30 dagen, moet u de nodige euro’s ophoesten. Doordat u moet betalen, is het uiteraard noodzakelijk om uw gegevens door te spelen. Dit soort sofware wordt vaak gemaakt door mensen thuis. Uw gegevens zijn meestal wel veilig, maar toch.

Bij Freebies: Minder bekent, maar veel software laat het toe dat je extraatjes krijgt (of mag downloaden) van zodra u zichzelf registreert. Freebies zijn soms de moeite, soms ook niet.

Bij technische ondersteuning. De meeste producenten zullen u ook technische ondersteuning geven zonder registratie. Is registratie toch nodig voor technische ondersteuning, kan u nog altijd wachten tot u het echt nodig hebt. Wordt u intussen toch lastig gevallen met pop-up venstertjes of tekstballonnetjes, kan u dat vaak uitschakelen via het help menu.

Registreren of niks. Sommige programma’s eisen gewoon registratie. Geen registratie, is geen gebruik. Punt uit. Een methode die gebruikt wordt om softwarepiraterij te stoppen.

Zoals u merkt kan het soms niet anders dat een programma registreren. Persoonlijk gebruik ik hiervoor mijn 37ste MSN of hotmailadres, dat ik dan controleer als ik eens teveel tijd heb, en dat gebeurd zelden. Als ik een programma test of download en er wordt tot vervelens toe gevraagd om me te registreren, kieper ik het asap van mijn computer, want als men zo erg op uw e-mailadres uit is, kan u er donder op zeggen dat ze het zullen verder verkopen. Al lig ik er eigenlijk niet wakker van, want zoals gezegd, het e-mailadres dat ik opgeef heeft geen waarde voor mezelf, bovendien betreft het een online maildienst zoals bijvoorbeeld MSN, of Gmail, zodat de berichten zelfs niet naar mijn computer worden gedownload.

Besluit.

Registreer enkel als het niet anders kan. Als u het toch doet, doe het dan met een e-mailadres dat u nauwelijks gebruikt maar waar u wel toegang tot hebt, uiteraard. Bij betalende software ligt het natuurlijk wat anders, maar dan leest u best eerst even de gebruikersovereenkomst. Bevalt de gebruikersovereenkomst u niet, zoek dan of er een alternatief programma voorhanden is.

Oh ja! Vooraleer u zich begint zorgen te maken. PCleek! verkoopt geen e-mailadressen of persoonlijke gegevens van onze bezoekers. Wij hebben gewoon teveel vrije tijd die we vullen met deze website.

 

Recente Reacties

  • Peter B. zei Meer
    Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

  • Blauwmutske zei Meer
    20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
  • Theo zei Meer
    Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
  • Theo zei Meer
    JW Schreef:
    Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...