Flash IconU hebt wellicht al meer dan eens gehoord van Flash en Shockwave, maar kent u het verschil tussen Shockwave en Flash? Wel PCLeek zou PCLeek niet zijn als we niet eens een beetje duidelijkheid zouden scheppen. Een beetje maar hé.

Flash en Shockwave zijn eigenlijk scripting talen die gebruikt worden door ontwikkelaars, bedoeld om websites toe te staan, multimedia te integreren. Hierdoor hebt u thuis de mogelijkheid om video’s en animaties te bekijken of zelfs online games te spelen. Voorwaarde is wel dat uw browser voorzien is van een Flash en/of Shockwave invoegtoepassing. Met andere woorden, de Flash en Shockwave technologie maakt het mogelijk, uw entertainment ervaring op het Internet te vergroten. Willen we nog graag meegeven dat bepaalde websites veel gebruik maken van hetzij Shockwave of Flash, waardoor u de betreffende applicatie moet installeren om de inhoud te kunnen aanschouwen.

Wat is het verschil tussen Shockwave en Flash?

Ondanks dat Flash en Shockwave verschillend zijn, hebben beiden ook overeenkomsten.

Zo zijn zowel Shockwave als Flash:

 • Ontwikkeld door Macromedia Inc.
 • Zijn het beiden invoegtoepassingen voor webbrowsers.
 • Maakt zowel Shockwave als Flash gebruik van AcitiveX in de webbrowser.
 • Hebben beide toepassingen het doel animaties, video en afbeeldingen weer te geven in een browser.

Als zowel Shockwave als Flash ontwikkeld zijn door dezelfde firma en hetzelfde doel hebben, waar zit dan het verschil?

Macromedia Flash.

Macromedia Flash is wijd verspreid. Geschat wordt dat Flash zo een 500 miljoen gebruikers telt. Veel websites vereisen dan ook Flash. Het geeft de ontwikkelaars de mogelijk om tekst, afbeeldingen, video en geluid op een dynamische manier te integreren. Zelfs interactieve inhoud en games behoren tot de mogelijkheid.

 • Flash laadt (relatief) sneller dan Shockwave.
 • Flash is goedkoper dan Shockwave.
 • Flash werkt met het. SWF Flash-formaat, dat onderdeel is van het "simpele" Scripting niveau.

Macromedia Shockwave.

 • Shockwave is met zo een 200 miljoen gebruikers minder wijd verspreid dan Flash. In tegenstelling tot Flash leent Shockwave zich beter tot het ontwikkelen van 3D applicaties, online productvoorstellingen en zogenaamde e-learning applicaties, zeg maar lessen volgen op het net.
 • Shockwave wordt meestal gebruikt bij meer complexe webapplicaties zoals bijvoorbeeld online games. Mede door het feit dat ontwikkelaars bij het gebruik van Shockwave de mogelijkheid hebben om objecten over het scherm te laten bewegen. In tegenstelling tot flash, is voor het gebruik van Shockwave wel (of meer) programmeerkennis vereist.
 • Met Shockwave is het mogelijk Flash te integreren, omgekeerd kan niet.
 • Shockwave kan alleen worden gemaakt met Macromedia Director, dat onderdeel is van het meer geavanceerde Scripting Taal. Enige expertise is dan ook vereist.
 • Shockwave is duurder dan Flash.
 • Shockwave werkt met het .DCR Shockwave formaat, dat trouwens veel moeilijker te decoderen / wijzigen is.

Samengevat:

Shockwave biedt ontwikkelaars veel meer mogelijkheden dan Flash, maar is duurder, vergt meer kennis van zaken en werkt relatief trager dan Flash. U als PCLeek hoeft hier echter niet van wakker te liggen. Zo lang uw browser voorzien is van de invoegtoepassingen kan u naar hartenlust videoclips bekijken en online spelletjes spelen. Als ook dat u niet interesseert, kunt nog altijd naar uw stamkroeg rennen en aan de toog opscheppen over de kennis die u hier hebt opgedaan! Alsof u echt niks beters te doen hebt op café!