zaterdag, september 30, 2023

Skull BlueOnze afhankelijkheid van technologie en bijhorende software, maakt dat programmeerfouten (bugs) soms fatale gevolgen kunnen hebben.

Velen herinneren zich wellicht nog de updates van bekende antivirusmakers waardoor duizenden computers niet meer opstartte. Vervelend voor de gebruikers van de software maar het kan heus nog veel erger. Slechte (of foute) software heeft zelfs al mensenlevens gekost. PCLeek geeft een beknopt overzicht van de grootste rampen ten gevolge van bugs, errors en programmeerfouten. Lees en huiver mee!

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen

Software maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Niet enkel uw computer gebruikt een ‘digitaal handboek’ om te kunnen functioneren, maar ook uw microgolf, navigatiesysteem, horloge of het vliegtuig waarmee u reist, doet dat. Logisch gevolg is dat bedrijven er alles aan doen om fouten in de programmeercode te vermijden, helaas lukt dat niet altijd even goed, want aan de basis zit nog altijd de mens, en die maakt nu eenmaal fouten, soms met verstrekkende gevolgen.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1962:

We beginnen ons overzicht in 1962 toen de Amerikanen The Mariner 1 raket naar Venus lanceerde. Een fractie van een seconde na de lancering week de raket af van de voorberekende koers waardoor het ding 293 seconden na lancering, ontplofte. Gelukkig vielen er geen doden of gewonden, maar de belastingbetaler zag wel +/- 18,5 miljoen dollar in rook opgaan. Oorzaak was een programmeur die de hand geschreven formule omgezet had naar computercode, maar daarbij een superscript bar (klein stukje programmeercode) vergat.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1978

CollapseIn 1978 stortte het stalen dak van het Hartford Coliseum (VS) in, net nadat duizenden fans het gebouw hadden verlaten. Op dat moment woedde er ter plaatse zware sneeuwval wat in eerste instantie ook als oorzaak werd aangeduid. Bij nader onderzoek bleek de fout echter gemaakt te zijn door de architect die ten onrechte uitging van een ‘echte druk’ op het dak toen hij zijn CAD-software de berekeningen liet maken. Door de zware sneeuwval werd 1 van de pijlers overbelast waardoor de druk op andere pijlers kwam te liggen die dat uiteraard niet aankonden (door de foute berekening) en neergingen als dominoblokjes. Als bij wonder geen doden of gewonden, maar wel om en bij de 70 miljoen dollar schade.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1982:

Soms word er ook met opzet aan software geprutst. Zo kreeg in 1982 (koude oorlog) de CIA weet van een Russische aankoop van software om de druk van hun Trans-Siberische gasleiding te controleren. De CIA vermoedde dat de software voor spionage doeleinden zou worden gebruikt en plaatste met opzet een foutje in de programmeercode. Gevolg, de grootste, niet nucleaire explosie, op Aarde ooit. Op de gigantische schade die werd aangericht aan de Russische economie na, gingen er geen mensenlevens verloren (niet officieel althans).

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1983:

1 jaartje (1983) later hing zelfs het voortbestaan van de mensheid even aan een zijden draadje toen bleek dat het Russische prewaarschuwingssysteem niet in staat bleek ‘valse projectielen’ te onderschRaketeiden van echte atoomraketten. Op een bepaald ogenblik waarschuwde het systeem ervoor dat er mogelijk 5 Amerikaanse rakketen richting Sovjet-Unie werden afgevuurd. Door een fout in de software was het systeem niet in staat, zonlicht dat weerkaatste op wolken, te onderscheiden van echte projectielen. Dat het alsnog goed is afgelopen hebben we te danken aan de Russische Officier van dienst, die verklaarde achteraf “ Als de Amerikanen echt een aanval plande, zouden ze dat wel met meer dan 5 raketten doen”. Eind goed al goed (oef).

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1986:

Ook de medische wereld maakt steeds meer gebruikt van software, helaas, niet altijd ‘bug-free’. Zo werd de Canadese Therac-25 bestralingstherapie machine geleverd met een wel bijzonder ‘eigenaardige’ fout. Zo kon een technicus (zonder het zelf te beseffen) de machine zodanig configureren dat de machine in high-power modus een elektronenbundel (lees, straal) genereerde dat dodelijke gevolgen kon hebben. Ditmaal liep het niet zo goed af, 3 doden en 3 ernstig gewonden bij de eindafrekening.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1987:

Economische crisis zegt u? Bent u wel zeker dat software niet aan de basis ligt? Op 19 oktober 1987 (zwarte maandag) verloor de Dow Jones maar liefst 508 punten, of 22,6 % van de totale waarde. Oorzaak? Door een onderzoek werd de start van handelsdag vertraagd. Beleggers stopten hun orders dan maar in een computerprogramma (we besparen u de technische details) wat op zijn beurt zorgde voor een vloed van verkoopsorders, een computer crash, en beleggers die ‘blind’ achterbleven.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-1996:

In 1996 werd de nieuwste en onbemande satelliet lancering van het Europese raket, de Ariane 5, slechts enkele seconden na het opstijgen opgeblazen. Het Europees Ruimteagentschap schat dat de totale ontwikkeling kost van de van de Ariane 5, meer dan $8 miljard bedraagt. Aan boord van diezelfde Ariane waren 4 wetenschappelijke satellieten met een gezamenlijke waarde van om en bij de $500 miljoen. Volgens de New York Times was de oorzaak een programmeerfout waardoor het zelfvernietigingsmechanisme in werking trad.

Fatal Error: Bugs, errors en programmeerfouten met fatale gevolgen-2007:

Ongeveer 17.000 reizigers werden aan de grond gehouden op de luchthaven van Los Angeles International Airport als gevolg van een software probleem. Het euvel zat in het systeem genaamd Customs and Border Protection (USCBP). De oorzaak van het falend systeem bleek een (goedkope) netwerkkaart te zijn dat in plaats af te sluiten als er onjuiste gegevens uit over het netwerk werden verzonden, zoals voorzien, gewoon gegevens bleef versturen. Gevolg, het hele systeem raakte strop en kwam uiteindelijk tot stilstand.

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...