zondag, oktober 01, 2023

Malware IconHebt u zich ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een worm en een virus? Uiteraard hebben we het over de digitale exemplaren.

Onlangs ontvingen we wel een bijzonder leuke vraag van een bezoeker. Persoon in kwestie had ergens gelezen dat er (al)weer een nieuwe worm aanval werd geconstateerd en vroeg zich af wat nu precies het verschil is tussen een worm en een virus. Uiteraard hebben we het over ongedierte dat zich in uw computer nestelt en niet in uw tuin.

Wat is het verschil tussen worm en een virus?

Om het verschil tussen een virus en een worm te verduidelijken, zijn we natuurlijk genoodzaakt u eerst uit te leggen hoe een virus is opgebouwd en werkt.

 • Een virus is een stukje software dat meestal uit twee delen bestaat. Het actieve deel (payload), is het gedeelte dat de schade aanricht, het andere gedeelte is het infectie gedeelte en zorgt ervoor dat een virus zichzelf repliceert en verspreidt. Dit 2de gedeelte is verantwoordelijk voor de besmetting van bestanden aan een computer maar om dit te doen, heeft een virus andere programma’s nodig en daar zit nu net het verschil.
 • Het principe van een worm (write once, read many) is hetzelfde als dat van een virus. Het doel is om zichzelf zoveel mogelijk te verspreiden en zoveel mogelijk schade aan te richten. Echter, een worm heeft hiervoor geen andere programma’s nodig waardoor het op de meest bizarre plaatsen kan huishouden zoals het RAM geheugen bijvoorbeeld. Bijkomend, gebruikt een worm automatische handelingen van een computer (zoals aanmelden) om de ‘taak’ uit te voeren.

We hoeven u niet meer te vertellen dat dit alles onopgemerkt gebeurd en dat u best te allen tijde een up-to-date virusscanner gebruikt. Kort door de bocht genomen kunt u dus stellen dat een worm een meer gevaarlijke en geniepigere vorm is van computerterreur.

Keep it safe!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...