maandag, juni 14, 2021

Computer IconAls u een nieuwe computer koopt, hanger er vaak stickertjes op van diverse keurmerken. Maar wat zijn deze keurmerken precies en waar staan ze voor?

Computers en bijhorende randapparaten worden vaak voorzien van een stickertje met een keurmerk. Meestal hebben deze keurmerken betrekking tot het energieverbruik. Van ons krijgt u alvast een kleine toelichting.

Computers en keurmerken: Wat zijn het? Waar staan ze voor?

Tco Certified

Een van de meest bekende keurmerken is TCO. TCO is van Zweedse afkomst en wijst keurmerken toe aan beeldschermen, laptops, randapparaten maar ook aan kantoormeubelen. Als fabrikanten een TCO stickertje willen gebruiken op hun producten moeten deze tijdens het testen voldoen aan strenge normen met betrekking tot energieverbruik, milieubelasting en ergonomie. TCO werkt met verschillende labels die telkens een productgroep en jaartal bevatten, goed herkenbaar op het stickertje zoals TCO’06 label voor beeldschermen (zie afbeelding). In principe kunt u er van uit gaan dat hoe recenter het label is, des te strenger de kwaliteitseisen zijn (waren). Treft u bijvoorbeeld een TCO’99 label aan zonder productspecificatie, wil dat zeggen dat het apparaat niet in een bepaalde productcategorie thuishoort en aan meer algemene kwaliteitseisen moet voldoen.

Meer informatie over de kwaliteitslabels van TCO en bijhorende productcategorieën vindt u op: http://www.tcodevelopment.com

Energy Star

Maar er zijn wel meerdere organisaties actief die keurmerken toewijzen aan computers en bijhorende onderdelen. Denk maar aan het Amerikaanse Energy Star. Deze naam zal wellicht een belletje doen rinkelen, want de kans dat hun logo verschijnt tijdens het opstarten van de computer is groot. In tegenstelling tot TCO kwalificeert Energy Star enkel het energieverbruik van een computer en zijn de eisen minder streng. Ondanks het feit dat het een Amerikaans organisatie is, wordt het ook in Europa gebruikt en erkent. Omdat moderne computers probleemloos aan de eisen van Energy Star voldoen werden deze recent nog aangescherpt.

Meer informatie over Energy Star vindt u op: http://www.energystar.gov

Wat moet u onthouden?

Keurmerken zoals TCO en Energy Star zijn keurmerken die u meer informatie geven over het (vooral) energieverbruik van een toestel, maar zeggen niks over de kwaliteit of betrouwbaarheid van een computer of randapparaat.

Een leuke website waar u tal van keurmerken kan vinden (ook die niet van toepassing zijn voor computers en multimedia) en waar ze voor staan vindt u op: Keurmerkenwijzer.

Plezier ermee.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Henk


 • Superleek zei Meer
  @Nietzohandig
  U kan altijd een zoekveld van Gmail gebruiken en allerlei filters (bijlage, chats,...
 • Nietzohandig zei Meer
  Nou dit is de ergste super-leek vanaf 2008.
  Ik heb meer dan 100.000 mails.
  Vroeger gooide ik ze weg...
 • Henk Kind zei Meer
  lettertype wijzigeb ging goed maar kan dat ook i spreadsheets ?