zaterdag, januari 22, 2022

Security WebsiteTijd voor PCLeek! om een licht te schijnen over wat (of moeten we zeggen wie?) nu echt het grootse gevaar (zwakste schakel) is in computerbeveiliging.

Er is al zoveel gezegd en geschreven over computerbeveiliging en veiligheid op het Internet dat we goed kunnen begrijpen dat sommige computergebruikers er en een kleine paranoïde aan overhouden. Is het echt zo erbarmelijk gesteld met de veiligheid op het Internet en onze computers, of is alles sterk overdreven?  Ons besluit zal u waarschijnlijk de wenkbrauwen doen fronsen, maar erover nadenken gaat u zeker doen!

De zwakste schakel in computerbeveiliging:

 • Om te beginnen moet u weten dat alles wat u over het Internet verstuurd, op een of andere manier onderschept kan worden. Door de grote massa dataverkeer die dagelijks over het Internet rollen is de kans natuurlijk al iets kleiner dat net uw datapakketje gejat wordt. Beoefent u of uw bedrijf praktijken (bijvoorbeeld financiële) die aantrekkelijk zijn voor malafide personen of organisaties verhoogt u uiteraard het risico om geviseerd te worden. Een goede beveiliging van de computer en het netwerk zijn dan onontbeerlijk. Toch is de grote groep thuisgebruikers steeds interessanter voor dubieuze personen. Grote financiële instellingen en bedrijven investeren tonnen geld in beveiliging waardoor het steeds moeilijker wordt om “gaatjes” te vinden. De gewone computergebruikers daarentegen durven al eens een steekje laten vallen.Danielle Macinnes
 • De makers van besturingssystemen zijn niet blind voor de veiligheid van hun gebruikers. Microsoft (de grootste speler op de markt) ligt met regelmaat van de klok onder vuur omdat hun product (Windows) vol veiligheidslekken zit waardoor de gebruikers risico’s lopen om slachtoffer te worden van oneerlijke praktijken. Maar ook andere besturingssystemen zijn niet waterdicht. Linux en Mac OSX zijn in het verleden ook kwetsbaar gebleken. De reden waarom veel mensen beweren dat Linux en Mac OSX veiliger zijn, zijn enkel gebaseerd op pure veronderstellingen. 90% van al de computersystemen draait op Windows, u begrijpt dat malafide personen een zo breed mogelijk publiek proberen te bereiken. Linux en Mac OSX kunnen dan wel evenwaardige, zo niet betere systemen zijn, met slecht +/- 10% aandeel worden ze veel minder geviseerd waardoor de indruk ontstaat dat ze veiliger zijn. We vertellen dit echter louter informatief, gewoon om u te laten weten dat, welk besturingssysteem u ook gebruikt, echt veilig bent u nooit. Gelukkig doet elke producent hard zijn best om gaten te dichten en de veiligheidsrisico’s te beperken. Zo krijgt u bijvoorbeeld door Microsoft (Windows) met regelmaat van de klok, updates toegestuurd. Het blijft natuurlijk een kat en muis spelletje. De beveiligingsmethoden worden steeds beter, de krakers steeds inventiever.
 • Moet u dan echt schrik hebben als u aan online bankieren doet? Niet echt, de kans dat transacties in verkeerde handen vallen is bijzonder klein, mede dankzij de steeds beter wordende beveiligingssystemen. Kan u veilig handelen op Internet? Natuurlijk wel! Wat is dan het grootste gevaar? Wel het grootste gevaar is, uw blind vertrouwen! Het wordt steeds moeilijker voor malafide personen en organisaties om vertrouwelijke informatie via de digitale weg te ontfutselen, waardoor ze meer en meer de zwakste schakel in computerbeveiliging gebruiken. De gebruiker zelf! Zo stuurt men bijvoorbeeld e-mails naar u, in naam van een bankinstelling met de mededeling dat u even naar de website moet surfen om in te loggen en uw gegevens na te kijken. De website in kwestie is namaak (phising). U vult in vertrouwen de gegevens in en u hebt prijs. Maar er zijn nog wel meer voorbeelden op te noemen waarmee men probeert uw vertrouwen te winnen. Zo zijn er ontelbare websites waar pop-ups verschijnen met de mededeling dat u de 999999 ste bezoeker bent. Als u erop klikt, wint u zogezegd wat. Het enige wat u echt wint is een hoop spyware op de computer! Spyware is software dat probeert vertrouwelijke informatie over uw computergebruik te verzamelen. Niet enkel websites en e-mail zijn het doelwit voor het winnen van vertrouwelijke informatie. Instant Messenger software, zoals MSN Messenger laat men ook niet met rust. Zo is in een recent verleden een soort virus ontdekt dat zich via de populaire chat cliënt verspreidde, en dat nog wel zonder uw medeweten. Het enige wat u deed was u aanmelden met uw account, van zodra deze gebeurde schoot het virus in actie en verstuurde een bestand naar al de contactpersonen. De contactpersonen kregen een melding dat u hen een bestand doorstuurde en er werd gevraagd om te accepteren. Omdat deze mensen u kennen, accepteerden ze dat zonder morren. U begrijpt dat het blinde vertrouwen van de computergebruikers alweer de zwakste schakel was!
 • U leest her en der dat er grote bedrijven en/of websites slachtoffer werden van grootschalige diefstal van vertrouwelijke informatie. Zijn deze websites gehackt? Zou kunnen, maar achteraf blijkt meestal dat een medewerker van het bedrijf de informatie gestolen of verkocht heeft voor grote bedragen aan reclamebedrijven of zelfs louche organisaties. Was het beveiligingssysteem van de website of het bedrijf onvoldoende? Zou kunnen, maar de zwakste schakel was alweer de verantwoordelijken die blind vertrouwen hadden in hun medewerkers.
 • U al thuisgebruikers samen met de makers van software doen al het mogelijke om de computer te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. U installeert een virusscanner, firewall en anti adware programma’s die u ook op tijd en stond gebruikt. Deze software zorgt ervoor dat u op vrij veilige manier kan surfen en transacties doen op het Internet. Maar als u het nalaat, om met de nodige gezonde dosis wantrouwen plaats te nemen achter het scherm, is alles een maat voor niets!

Conclusie:

Welk besturingssysteem en beveiligingssoftware u ook gebruikt, 100% veilig bent u nooit. De technieken om u privacy te beschermen worden steeds beter, de personen die ze graag willen inkijken, inventiever. Doordat het voor de laatste groep steeds moeilijker wordt gegevens via de “normale” weg te stelen, wordt er steeds meer gebruikt gemaakt van de zwakste schakel, namelijk uzelf! Men zal steeds proberen de computergebruikers te lokken, misleiden, of hun vertrouwen te misbruiken!

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!