zaterdag, september 30, 2023

Malware IconAls u uw mailbox opent is de kans groot dat er een hoax (of nepvirus) tussen uw berichten zit, ook al beseft u het zelf niet eens. Meer weten?

Een Hoax is een nepvirus of nepwaarschuwing dat verspreidt wordt via e-mail of sociale media. Deze mails (berichten) zijn makkelijk herkenbaar. Er wordt bijna altijd gevraagd de mail door te sturen naar al uw vrienden en kennissen. In het andere geval probeert men u te overhalen bepaalde acties uit te voeren, zoals het verwijderen van een zogenaamd “gevaarlijk” bestand. Met de opkomst van sociale media, is de 'afzetmarkt' voor dat soort flauwekul, enkel maar toegenomen.

Opletten voor Hoaxes en nepvirussen

Wat is de bedoeling van een Hoax?

Eerst en vooral hebben de makers van zulk een e-mails of berichten, de bedoeling paniek te zaaien. Als dit lukt, is het natuurlijk nog maar een fluitje van een cent om u te overtuigen de gevraagde handelingen uit te voeren. Als er gevraagd wordt, de mail door te sturen naar al uw kennissen of familie, is de echte bedoeling, om het datatransport op de mailserver zodanig zwaar te belasten dat deze al het verkeer niet verwerkt krijgt en “plat” gaat. Helaas wordt hiervoor vaak gebruikt gemaakt van menselijk leed, zoals een kind dat lijdt aan een ongeneeslijke ziekte. Soms wordt er ook verzocht een bestand van de computer te verwijderen. Dit bestand zou “gevaarlijk” zijn, en niet herkend worden door de belangrijkste virusscanners. In realiteit gaat het over een essentieel bestand, dat nodig is voor een goede werking van de computer, of besturingssysteem. U begrijpt dat de echte bedoeling van dit soort mails, het onklaar maken is van uw computer.

Hoe kan u een Hoax herkennen?

 • U wordt gevraagd bestanden te verwijderen die zogezegd niet herkend worden door virussoftware.
 • U wordt verzocht het bericht naar zoveel mogelijk contactpersonen door te sturen.
 • Vaak worden er onterecht namen van officiële bedrijven gebruikt om hun argumenten kracht bij te zetten, zoals Mc affee, AOL, ZDNet etc.
 • De CC optie is gebruikt voor het versturen van de e-mail.
 • De inhoud is alarmerend en bevat onzin.

Wat kan (moet) u doen?

 • U negeert dit soort mails zonder morren.
 • U stuurt de mailberichten NIET door.
 • U voert zeker de gevraagde handelingen NIET uit.
 • Bij twijfel, controleert u de echtheid van een bericht. Dit kan u doen door de homepagina van uw virussoftware te bezoeken of websites van de officiële bedrijven die vermeldt worden in de mail.

Enkele raadgevingen met betrekking tot hoaxes en nepvirussenRawpixel Unsplash

 • Als er daadwerkelijk een gevaarlijk virus de ronde doet, zal daar ongetwijfeld over bericht worden in de (betrouwbare) media.
 • Op onderstaande link vindt u alle informatie over Hoax, samen met een overzicht van de meest gangbare vormen.

http://www.virusalert.nl/?show=hoaxes

Een voorbeeld van een Hoax.

Ik had een virus, dus check even of jullie het ook hebben. Het is een virus dat eerst 2 weken niks doet en daarna pas toeslaat. Het gaat ongemerkt naar iedereen in je adresboek.

Het is heel makkelijk om het te traceren en te verwijderen. Hoe dat moet lees je hieronder.

Het virus wat is ontvangen heet: jdbgmgr.exe

Het wordt niet opgespoord door Norton of VET. Het slaapt ca 14 dagen en dan infecteert.

het de computer en beschadigt het systeem. Met alle ellende vandien.

Het wordt automatisch doorgestuurd naar iedereen in je adresboek, of je nu e-mail verstuurt of niet.

Ik heb direct mijn systeem gecheckt en ja hoor.

Ik heb het meteen verwijderd.

De instructies om het te verwijderen zijn:

Ga naar het Start menu en dan naar de optie zoeken en dan bestanden of mappen. In bestand optie, tik in de naam jdbgmgr.exe. Zoek op de hele harde schijf, dus C: .Klik dan op “zoek nu”. Het virus heeft een beer-icoontje wat wordt gevolgd door de naam jdbgmgr.exe. NIET OPENEN!!!!!

Druk 1 keer zodat het blauw wordt en druk dan op delete Ga dan naar de prullenbak en haal hem daar ook weg. Dus helemaal van je harde schijf afhalen.

In werkelijkheid is jdbgmgr.exe een bestand dat gebruikt wordt door Microsoft Debugger Registrar voor Java. Als u dit verwijdert zullen bepaalde functies niet goed meer werken op de computer.

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...