Spam IconHebt u veel last van spam in uw mails? Lees dat deze info en bijhorende tips!

Als u Spam niet kent heeft u geen internetverbinding! Bent u niet overtuigd? Als u e-mails ontvangt met aanbiedingen voor bijvoorbeeld medicijnen, reizen en andere gratis producten, bent u het slachtoffer van spam. Het woord spam staat voor ongewenste e-mail, junkmail en bulk mail.

Spam: Info en tips

Spam is ook een acroniem voor 'Sending People Annoying Mail'. Via spam worden over het algemeen producten aangeboden, hoewel ook politieke uitingen en virussen zich als spam verspreiden. De reden waarom bedrijven (meestal onbetrouwbare) spam versturen, is geld. Het versturen van spam kost namelijk zo weinig, dat er slechts een handjevol ontvangers op de aanbieding in hoeven gaan, om het rendabel te maken. En gezien de niet-aflatende stroom spam die elke dag weer binnenkomt, bewijst dat er genoeg mensen zijn die spamberichten openen om de handel levend te houden.

Spam: Hoe voorkomen?

Spam voorkomen is een bijna onmogelijke opdracht. Maar toch zijn er enkele nuttige tips die kunnen helpen.

 • Verwijder dadelijk onbetrouwbare e-mail van personen of bedrijven die u niet kent, zonder openen.
 • Wees uitermate voorzichtig met het openen van bijlagen (attachments). Deze kunnen virussen bevatten die geactiveerd worden zodra u de bijlage toch opent.
 • Scan altijd bijlagen van berichten op virussen. Veel virusscanners doen dat al automatisch.
 • Installeer een goede virusscanner en firewall en houd deze up-to-date. Een slecht beveiligde pc kan via internet worden misbruikt, waardoor u zonder het zelf te weten, afzender wordt van grote hoeveelheden spam. 
 • Gebruik meerdere e-mail adressen en geef uw belangrijkste adres alleen aan betrouwbare personen.
 • Als er in een e-mail, die afkomstig lijkt te zijn van uw bank of creditcardmaatschappij, naar privacygevoelige informatie (bijvoorbeeld uw bankrekening of inloggegevens) wordt gevraagd, controleer dan telefonisch of deze e-mail daadwerkelijk van hen afkomstig is. In normale omstandigheden versturen dergelijke instellingen haast nooit zulke e-mails.
 • Als u e-mail berichten naar een groot aantal adressen verstuurt, gebruik dan het‘BCC’-veld, ( Blind Carbon Copy). Zo zijn de adressen niet zichtbaar voor anderen.
 • Versleutel uw e-mails met behulp van een encryptie programma als u zeker wilt zijn dat alleen de geadresseerde de inhoud mag lezen.

Pau Casals UnsplashSpam: Wat doet u best nooit!

 • Reageer nooit op spam en koop niets naar aanleiding van dergelijke mails. U loopt dan het risico dat uw e-mail adres wordt beschouwd als ‘goed werkend’, waardoor u steeds meer spam ontvangt.
 • Ga niet in op valse virusmeldingen (ook wel hoax genoemd). Dikwijls wordt u de gevraagd de ‘virusmelding’ aan zoveel mogelijk mensen door te sturen. Hierdoor wordt de hoax als een kettingbrief verspreid en wordt bij nog meer mensen schade en overlast veroorzaakt.
 • Geef nooit zomaar privacy- gevoelige informatie via e-mail of internet, zoals uw bankrekeningnummer, pincode, wachtwoorden of inloggegevens.
 • Maak niet zomaar uw contactgegevens bekend op internet, zoals uw (belangrijkste) e-mailadres of telefoonnummer.
 • Op heel wat spamberichten staat onderaan een link om u uit te schrijven. Dit noemt men de zogenaamde unsubscribe link. Klik hier vooral NOOIT op tenzij u zeker bent dat het een nieuwsbrief is afkomstig van betrouwbare bron!!!!! Als u dit tocht doet, dan weet de spammer meteen dat uw e-mail adres echt bestaat, met nog meer spam tot gevolg!
 • Installeer een spamfilter. 2 minuten Googelen en u vindt tal van goede en gratis alternatieven.

Spam: Wat moet u nog weten?

 • Spamfilters zijn programma’s die moeten leren. Zo zult u in het begin regelmatig zelf moeten aanduiden welke mails al dan niet ongewenst zijn. De grootste hoeveelheid zal vanaf de start tegen gehouden worden, maar toch altijd even controleren om te voorkomen dat er toch belangrijke mails verdwijnen.
 • Spammer worden steeds inventiever. Ze gebruiken pdf bestanden en afbeeldingen om Spamfilters te misleiden. Zelfs antwoorden op e-mails, die u nooit verzonden heeft, behoren tot de mogelijkheden.
 • Er zijn voldoende diensten waar u een gratis e-mailaccount kunt aanmaken zoals bijvoorbeeld bij Hotmail en G-Mail. Soms is het zelfs mogelijk meerdere aliassen aan te maken. Gebruik deze diensten dan ook. Beter nog, integreer ze NIET in uw e-mailprogramma, maar bekijk de berichten online, zo worden de bijlagen niet gedownload naar de computer.

Graag gedaan!