zondag, augustus 14, 2022

Skull BlueSoftware is niet altijd goedkoop vandaar dat sommigen op zoek gaan naar cracks, keygenerators en hacks. Lees er alles over in dit artikel.

Vroeg of laat wordt ons allemaal wel eens een programma "aangeboden" dat eigenlijk een betalende versie is, maar als u het kraakt, zoals men dat noemt, kan u het onbeperkt gebruiken. Maar hoe doet u zo een dingen? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de gevaren? Waar vindt u ze? PCLeek! bekijkt en bespreekt de meest voorkomende vormen van keygenerators, cracks en hacks. Welcome to the underworld!

Cracks bestaan in verschillende maten gewichten. We overlopen even de meest gangbare vormen.

Alles over Keygenerators en cracks: De Keygenerators:

De meest eenvoudige vorm om programma’s te kraken is door middel van de zogenaamde keygenerators. Keygenerators zijn kleine uitvoerbare bestanden die eigenlijk niet meer doen dan een serienummer genereren dat u enkel maar hoeft over te typen tijdens de installatie van het commerciële softwarepakket. Vaak volstaat het om te dubbelklikken op het exe bestandje en op de knop Generate te klikken om een werkend serienummer te bekomen.

Cracks 1

Alles over Keygenerators en cracks: De Patchers:

Patchers zijn een meer agressieve vorm van cracks omdat dit type vaak wijzigingen doorvoert in de werking en beveiliging van het betalende programma. Zo kunt u bijvoorbeeld een volledig werkende demo downloaden van een programma dat u dan gedurende een bepaalde periode kunt gebruiken (meestal 30 dagen), daarna is het afgelopen. Als u het patched, wordt deze beperking opgeheven en kan u dus in principe de volledig werkende versie onbeperkt in tijd gebruiken.

Maar er zijn ook andere vormen van patchers. Zo is een veel gebruikte beveiligingstechniek bij conversie software (media formaten omzetten van het ene naar het andere formaat), bijvoorbeeld een watermerk toevoegen aan het eindresultaat. De makers van de software bewijzen op deze manier dat het programma goed werkt, maar met het eindresultaat kan u weinig aanvangen omdat er reclame in staat. Als u een patcher gebruikt, wordt deze methode omzeild en wordt het watermerk of reclame verwijderd. Gevolg, een volledig en bruikbaar programma.

Patchers zijn meestal uitvoerbare bestanden die u moet kopiëren naar de installatiemap van het betalende pakket. Van zodra dat gebeurd is, dubbelklikt u op het exe bestand en klikt u op de knop Patch of Patch now! Onmiddellijk verschijnt de boodschap of het gelukt is. Als het niet lukt, wil dat vaak beteken dat u het patch (exe bestand) niet naar de juiste map gekopieerd hebt.

Alles over Keygenerators en cracks: De Cracks:

Echte cracks zijn dan weer de meest onwaarschijnlijke en meest gevaarlijke vorm voor het onrechtmatig gebruik van commerciële software. Echte cracks zijn eigenlijk niet meer dan een volledig namaakproduct en bevatten vaak een volledig set-up of installatie bestand dat u moet kopiëren naar de installatiemap van het betalend programma. Als u dit doet, verschijnt er meestal de boodschap “ Het bestand bestaat reeds in de opgegeven map, wilt u het overschrijven?”. Als u bevestigt, wordt het originele bestand overschreven door het namaak en kunt u het programma zonder beperkingen gebruiken.

Alles over Keygenerators en cracks: De Andere soorten:

Er bestaan uiteraard nog meerdere varianten op cracks, sommigen grijpen in, in het register om activatie te voorkomen, anderen zorgen er dan weer voor dat u een programma onbeperkt in tijd kunt gebruiken maar met verminderde functionaliteit. Hangt allemaal een beetje af van de ‘kwaliteit’ van de crack.

Begeleidende informatie lezen.

Als u patchers of cracks download, zijn deze bestanden meestal vergezeld van tekstbestanden met begeleidende informatie over hoe u de crack of patch moet gebruiken en bij welke versies dat kan. Deze tekstbestanden zijn meestal gemaakt in een nfo extensie (alom bekend in het milieu). Als u er op dubbelklikt opent het Windows systeeminformatie dialoogvenster en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Cracks 2

Wilt u ze toch bekijken en lezen, doet u dat best met een zogenaamde nfo editor. De meest bekende, en gratis te downloaden is Damn nfo viewer, dat u kunt downloaden op onderstaande link:

http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Text-editors/DAMN-NFO-Viewer.shtml

Wat zijn de voor en nadelen van cracks en keygenerators?

Over de voordelen van het gebruik van cracks kunnen we kort zijn. Ze bieden de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van vaak (te) dure software. Maar toch staat u best even stil bij de nadelen ervan, want die lijst is bijzonder lang. Als u overweegt om een programma te kraken begeeft u zich in de illegaliteit en loopt u het risico strafrechtelijk vervolgt te worden. Bovendien kunt u over het algemeen, naar de soms belangrijke updates (veiligheidslekken) fluiten en op support (hulp) van de makers hoeft u ook al niet te rekenen. Cracks en patchers zijn niet zelden vergezeld van trojans en virussen die zonder uw medeweten ‘naar huis telefoneren’ en informatie doorspelen naar de makers die niet altijd even goede bedoelingen hebben. Bij gebruik van de ergste soort (namaak) loopt u zelfs het risico op een instabiel systeem, met alle gevolgen vandien.

Waar vindt u cracks en keygenerators?

Als we u zouden vertellen waar u cracks kunt downloaden, begeven we ons zelf op de rand van de illegaliteit en u begrijpt dat dit niet de bedoeling is, bovendien willen we voorkomen dat ons forum overrompeld wordt met bezoekers die last hebben van een besmette computer en alle problemen daaromheen. Maar als u een beetje doelgericht zoekt met Google doet u er amper 5 minuutjes over. Als u gewoon cracks of serials intypt gaat u niet ver geraken. Een lijst met websites die u beter links laat liggen, pronken bovenaan de zoekresultaten. Als u de naam van het programma intypt samen met keygenerator of crack komt u al een stuk verder. Een p2p programma zoals Limewire / Frostwire wil ook al eens helpen, maar die zitten ook vol rommel. Toch willen we u waarschuwen dat u best een up to date virusscanner geïnstalleerd hebt en alle veiligheidsregisters opentrekt vooraleer u overgaat tot downloaden van cracks of het bezoeken van websites die ze aanbieden.

Cracks en keygenerators zijn big business!

Websites die cracks aanbieden huizen meestal in het buitenland, zo is Rusland bijvoorbeeld goed gekend. We hoeven u niet te vertellen dat dit soort websites grote aantallen bezoekers lokt en dat er grote (vaak Aziatische) bedrijven achter schuil gaan die veel poen scheppen. Maar (en dat wisten jullie waarschijnlijk niet), softwarebrouwers verspreiden soms zelf ook cracks en keygenerators. Ze doen dit om naamsbekendheid te verwerven en/of om ingeburgerd te raken bij het grote publiek. Vaak doen ze dat op het ogenblik dat er een compleet nieuwe versie verschijnt en ze de vorige versie niet meer aan de straatstenen verkocht krijgen. U kraakt de oude versie, leert het programma gebruiken en geraakt er gewend aan. Als u tevreden bent, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk overschakelen naar de nieuwste versie, dat uiteraard beter beveiligd is, en waarvoor u niet zo eenvoudig een crack vindt. De stap om de nieuwste versie aan te kopen komt hierdoor dichterbij. Missie geslaagd! Uiteraard gebruiken niet alle softwaremakers deze techniek, maar hij bestaat wel. Als u zelf even de test doet, zult u merken dat cracks sneller te vinden zijn voor oudere software. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat crackbakkers tijd nodig hebben om een beveiliging te omzeilen, maar soms valt het gewoon significant op. Bedrijven die deze techniek hanteren zullen dat nooit aan de grote klok hangen, dat moge duidelijk zijn. Zo overtreden hiermee immers de gebruikersovereenkomst die ze zelf geschreven hebben.

Alternatieven?

Voor elk betalend programma bestaat er wel een gratis alternatief. Deze gratis software werkt soms (dikwijls) beter als de commerciële variant. Maar soms zijn instanties of bedrijven die gratis software maken, beknot in hun vrijheid. Dit komt omdat bepaalde technieken gebonden zijn aan patenten. Wenst een softwarebrouwer deze techniek toe te passen in een programma, moet men daar de nodige euro’s voor ophoesten en dat is economisch niet haalbaar, laat staan dat ze hun product gratis kunnen verspreiden, dat begrijpt u zelf ook. Denk maar aan het gekibbel tussen de Open Source Community (Linux) en Microsoft, die elkaar steeds verwijten patenten te schenden. Bent u desondanks toch tevreden over een commercieel pakket, koop het dan, of probeer een gratis alternatief. Als u het toch wil kraken, doe dat dan met nodige omzichtigheid en vergewis u van de risico’s.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...