woensdag, september 22, 2021

Silence IconHebt u last van een lawaaierige computer? Wilt u uw computer stiller maken? Hier krijgt u alle info op een dienblaadje.

Computers worden steeds sneller en krachtiger en dat is leuk voor ons. De keerzijde van de medaille is dat, door de toename van snelheid en kracht, de hele handel ook warmer wordt en bijgevolg ook meer en beter gekoeld moet worden. Computers en/of onderdelen koelen gebeurt in 90% van de gevallen door middel van ventilatoren, en die maken nu eenmaal lawaai, zeker naarmate ze ouder worden.

Een stille(re) computer:

We kennen voorbeelden van computers die niet zouden misstaan in een of andere houseparty. Door het geratel en gerommel is rustig een filmpje bekijken er niet meer bij. De computer aanzetten terwijl je wederhelft naar TV kijkt loopt gegarandeerd af in een (v)echtscheiding. Goed en wel, maar kan u dat probleem oplossen? Natuurlijk, of wat had u gedacht! Haal alvast je portemonnee uit, want zonder de nodige euro’s te investeren, vlieg je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, samen met de computer, naar een of een andere uithoek van het huis (of buiten).

Een stille(re) computer? Wanneer loopt het fout?

Eigenlijk loopt het vaak al fout bij aankoop. U had de computer moeten testen in de winkel ter plaatse, zo had u meteen een idee van de geproduceerde decibels. Als u de computer liet assembleren door een lokale computerboer of familielid, had u de persoon in kwestie duidelijk moeten maken, dat u een computer bestelde en geen tractor. Maar goed, dat zijn vijgen na Pasen, in de toekomst zal u wellicht meer aandacht besteden aan dit ‘randfenomeen’.

Een stille(re) computer? Wat zijn de boosdoeners?

Het antwoord hierop is vrij simpel. Bijna elk onderdeel maakt wel een of ander geluid, maar de grootste boosdoeners zijn de ventilatoren. Deze vindt u meestal terug in de voeding , op de processor (altijd), op de grafische kaart (bijna altijd) en in soms in de behuizing (voor de airflow). Al deze onderdelen moeten gekoeld worden, als u enkele jaren wil genieten, van de computer tenminste.

U wenst een stille(re) computer? Wat kan u doen?

Er zijn meerdere oplossingen denkbaar, maar dat is een beetje afhankelijk van het beschikbaar budget. We kennen uw computer niet, maar we zullen een poging wagen om de grootste boosdoeners 1 voor 1 aan te pakken rekening houdend met de prijs.

De voeding:

De voeding is mogelijk één van de grootste lawaaimakers in een computer en helaas ook het onderdeel waar het minst aandacht aan besteed wordt. Voedingen worden meestal gekoeld door middel van ventilatoren. Kies een voeding van een A-merk en als het kan een exemplaar gekoeld door 1 grote ventilator in plaats van 1 of 2 kleintjes. Grotere ventilatoren draaien trager maar verplaatsen meer lucht. Het geproduceerde lawaai zal hierdoor gereduceerd worden. Heeft u wat spaarcentjes op overschot is een voeding gekoeld door middel van heatpipes misschien een goede oplossing. Heatpipes zijn buisjes vervaardigd uit goed warmte geleidend materiaal en geleiden de warmte naar buiten zonder behulp van een ventilator.Heatpipes

Processorkoeling.

Besparen op processorkoeling is een slecht idee. Processors worden vaak verkocht met bijhorende koeling. Voor de meeste computergebruikers volstaat deze koeling, alleen behoren ze niet tot stilste categorie. Het vervangen van de processorkoeling door een stiller exemplaar, kan u alweer enkele decibels besparen. Als u dan toch wil investeren, kan u misschien opteren voor een modelletje met regelbare snelheid. Waterkoeling bestaat ook, maar is erg duur en moeilijk te assembleren voor een leek. Vergeet bij het vervangen van de processorkoeling niet om koelpasta te gebruiken van een goede kwaliteit.

De videokaart.

Videokaarten worden bijzonder warm en dienen bijgevolg voldoende gekoeld te worden. Helaas gebeurt dit meestal ook door middel van lawaaierige ventilatoren. U kan opteren voor een passief gekoeld exemplaar maar deze zijn doorgaans minder krachtig. In de handel zijn afzonderlijke koelsystemen verkrijgbaar voor de grafische kaarten. Vervang de koeling van de grafische kaart door een stiller model. Een beetje handigheid is echter wel vereist. Speelt u nooit spelletjes of gebruikt u nooit ‘zware’ grafische toepassingen, is het plaatsen van een passief gekoelde videokaart misschien een beter idee.

De behuizing.

De behuizing zelf maakt in principe geen lawaai, maar is wel verantwoordelijk voor het dempen ervan. Een goed geïsoleerde behuizing absorbeert veel hinderlijke geluiden.

Cd/dvd-rom.

Een cd-rom toestel maakt geen lawaai als u het niet gebruikt, maar van zodra u een schijfje in de lade stopt is het net alsof er een f16 opstijgt in uw achtertuin. Helaas kan u dit probleem niet echt verhelpen maar de drive goed vastschroeven wil al eens helpen. Een goed geïsoleerde behuizing (zie vorig punt) helpt daarentegen, uitstekend.

Harde schijf.

Een lawaaierige harde schijf betekent meestal dat het einde nabij is. Begin alvast met het maken van Back-ups. Aan het lawaai zelf kan u weinig doen, soms helpt defragmenteren maar dat moet u sowieso regelmatig doen. In de handel zijn enkele lapmiddeltjes verkrijgbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld rubbertjes plaatsten tussen de raakpunten van de HD en behuizing, maar eigenlijk helpt dit niet echt.

Samengevat:

Als u een stille computer wilt, zal u geld moeten uitgeven. Een goed geïsoleerde behuizing is waarschijnlijk het beste idee om mee te starten, maar niet de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Een stille voeding en processorkoeling helpen vaak voldoende. Wilt u liever geen geld uitgeven begin dan alvast met de behuizing te openen, Maak al de ventilatoren stofvrij en zet al de onderdelen goed vast. Een andere opties is het vervangen van de afzonderlijke ventilatoren. Zo kan u zonder al teveel problemen de koelers van de behuizing, processor en videokaart vervangen door grotere of stillere exemplaren. De kostprijs is een stuk lager maar zo ook de geproduceerde decibels.

Succes!

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Gert

  Ik denk dat onderstaand 1 van de eenvoudigste methodes is:

  Gmail-berichten selectief...
 • Gert zei Meer
  Ik wil al mijn oudere e-mails in een map plaatsen - zodat ik ze nog steeds kan raadplegen en...
 • Kees zei Meer
  Dankjewel voor dez informatie.
 • Superleek zei Meer
  1. Open de Google Maps app.
  2. Typ de coördinaten in de zoekbalk - gebruik makend van het graden,...