We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

Laptop IconU hebt ze ook al zien opduiken in reclamefolders, de laptopjes van om en bij de 300 €. Maar wat zijn deze toestelletjes nu precies? Wat kan u er mee? Waar komen ze vandaan? PCLeek antwoordt!

Netbooks en Eeec PC:

De goedkope laptopjes die u overal ziet verschijnen in reclamefolders noemt men ook wel netbooks of Eee pc’s (Easy to learn, Easy to work, Easy to play). Netbooks of Eee Pc’s zijn een voortvloeisel van het zogenaamde OLPC project (One Laptop Per Child). De bedoeling achter het project was een goedkope laptop ontwikkelen voor de ontwikkelingslanden. De 100$ laptop zou voorzien worden met het gratis besturingssysteem Linux, Firefox als browser en Skype als voip om de kosten te drukken. Oorspronkelijk werd er zelfs een voetpedaal of hendel voorzien als elektriciteitsvoorziening, zodat ‘het ding’ ook kon werken op de meest verarmde en afgelegen plaatsen in de derde wereld.

Al snel bleek dat er ook in de westerse wereld grote interesse was in dit toestel met bijzonder hoog gadget gehalte. Het duurde dan ook niet lang voordat grote fabrikanten besloten om een gelijkaardig product te maken voor de rijkere landen, maar de prijs, die moest zo laag mogelijk blijven. Het resultaat kennen we allemaal. Netbooks (de naam Eee PC gebruikt men niet meer graag vanwege de originele bedoelingen van het ding) overspoelen de supermarkten en (blijken) bleken een schot in de roos te zijn, ondanks de beperkte mogelijkheden.

Het verschil met ‘normale’ laptops?

Doordat het uitgangspunt van een Eee PC de goedkope prijs is, moet er uiteraard bespaart worden. Zo is een netbook niet voorzien van een klassieke harde schijf maar wordt er flash geheugen gebruikt als opslagmedia, uitbreidbaar met een SD kaartje. Het scherm wordt klein gehouden (om en bij de 7”) en het geheel moet draaien op een zuinige (lees minder snelle) processor. Het grote verschil met de laptop die wij kennen, zit ‘m dus vooral in de afmetingen en de prestaties, wat niet weg neemt dat u met een netbook of Eee PC probleemloos kan mailen, surfen of Skypen. Intussen hebt u varianten met andere configuraties, maar de prijs, die blijft 'laag'.

Linux VS Windows.

Zoals eerder verteld zou de 100$ laptop voorzien worden van het besturingssysteem Linux, meer bepaald een versie van Red Hat. Dit was duidelijk niet naar de zin van Microsoft (Windows). De softwaregigant zag hun dominante positie in gevaar komen. Begrijpelijk, want plots zouden honderdduizenden mensen met Linux aan de slag gaan bovendien was er ook bij ons interesse voor het product. De software gigant besloot dan maar om Windows XP goedkoper aan te bieden aan het OLPC project en het besturingssysteem langer te ondersteunen. Vista was intussen al uit en Microsoft haastte zich met Windows7 en bracht een variant uit dat geschikt was voor Netbooks, namelijk Windows7 Starter. Of hoe het geld het haalt van ideologie.

Netbooks en Eeec PC: De toekomst

Het is nog maar de vraag of de Netbooks en Eeec PC 's een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. De mini-laptops worden steeds meer verdrongen door tablets. Tablets kunnen zowat hetzelfde, zijn compacter en werken met een ARM-processor die zuiniger omspringt met energie. De Netbooks zullen zeker een plaats en nut blijven behouden, maar een 'boomende' verkoop zien we in de toekomst niet meer gebeuren.